Menjek vagy maradjak – Anastacia vagy Harakiri

Szerb fúvósok, spanyol flamenco-ska-őrület, mexikói mariachi zenekar, jazznagyágyúk, amerikai popvilágsztár, különböző nyárűző fesztiválok és Cseh Tamás-emlékest – programok a hétvégére.

A nyár elmúltával még utoljára beindul a fesztiváldömping. Józsefvárosban a Bárka kikötő, a Toldi moziban és a Kertemben a Bubi feszt, Nyíregyházán a Vidor-fesztivál, a Népligetben a Szeptemberfeszt várja a kikapcsolódni vágyókat. Megnyílt az ARC-kiállítás, Debrecenben és Újbudán pedig a jazzé a főszerep. Barátok, zenésztársak emlékeznek Cseh Tamásra. Jön Anastacia és Kromestar, a Canteca de Macao és a Panteón Rococó. A tévében is akad egy-két nézhető film.
Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, szeptember 4.

Szeptember első hétvégéjén zajlik a Bárka kikötő a Józsfvárosban. Ez egy olyan összkulturális minifesztivál, ahol mindenki megtalálhatja a neki tetsző programot: a templomi koncerttől, rockkoncerten át a világzenéig, utcaszínháztól Haydnig, romakoncerttől a gyerekprogramokig. Pénteken például a színházban Haydn- és Mozart-hangverseny lesz, az Orczy-kertben pedig Boban Markovicék nyomják a balkáni őrületüket Rúzsa Magdival kiegészülve.

Boban Markovic Orkestar (hallgasson bele!)

Szintén e hét végére szervezték a Toldi moziba és a Kertembe a vicces nevű BuBi Fesztet (Budapest Biciklis Fesztivált). Fotók, installációk, festmények, régi és különleges kerékpárok várják a nézőket, de lesznek kiállítások a harmadik világ szegényeit speciális biciklikkel segítő civilszervezetről, különleges formatervezett kütyük, újrahasznosított biciklialkatrészekből készült tárgyak is. A közösségi programokon reggeltől késő éjszakáig minden korosztály talál magának valót: lesz számháború, akadályverseny, gyerekversenyek, civil kerekasztalok holland, dán és amerikai részt vevőkkel, Nők Tanítanak Nőket Biciklit Szerelni és minden táncos lábút megmozgatnak az esti koncertek. A rendezvény központi eseménye a nemzetközi filmszemle és a magyar versenyfilmek fesztiválja. A meghívott filmek között lesz dokumentumfilm a New York-i futárokról, egy gyengénlátó fiúról, akinek az az álma, hogy Amerika egyik legnehezebb erdei versenypályáján kerekezzen, romantikus komédia, animációs film, sportklip és még sok minden más. A fesztiválon tartja premierjét és a San Francisco-i Macaframa. A rendezők mellett a Macaframa, az örökhajtós bringa (szakszóval: fixi) utcai bűvészeiként ismert csapattagjai is bemutatkoznak.

Canteca de Macao (ízelítő)

Nyíregyházán e hét szombatig dübörög a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje (Vidor Fesztivál), amely a színházi vonulat mellett – csak úgy, mellesleg – az egyik legjelentősebb világzenei seregszemle is. Pénteken például a spanyol Canteca de Macao forrósítja fel a Kossuth téri hangultatot. Zenei stílusuk a fiatal és energikus tagok multikulturalizmusát – hiszen spanyol és latin-amerikai muzsikusok alkotják az együttest – tükrözi. Így a ska, a reggae és a rumba ritmusai éppúgy megjelennek dalaikban, mint a tradicionális spanyol flamenco.

szombat, szeptember 5.

Egyenesen Mexikóból érkezik a Millenárisra a Panteón Rococó, amely zenekar a mariachi, reggae, dub, salsa, illetve rockzenéket keveri a dallamos, pörgős latin-ska alapokhoz. Dalaikban a rasszizmus, a politikai igazságtalanságok, az elnyomás és a korrupció ellen énekelnek, no és természetesen – latin zenekarról lévén szó -, nótáikban nagyon sokszor a szerelem témája a főszereplő. Koncertjeikre az igazi fiesta, a karneváli hangulat jellemző. A Magyarországon megforduló zenekarok közül a – szintén mexikói – Los de Abajo és a spanyol Ska-zenekarok vonulatába tudnánk őket beilleszteni. Ne hagyjuk ki semmiképp!

Panteón Rococó (ízelítő)

Hacsak azért nem, mert a Gödörbe vesszük az irányt, ahol az egy hónappal ezelőtt elhunyt dalszerző-előadóművészre, Cseh Tamásra emlékeznek barátai, zenésztársai, tisztelői. Az esten fellép többek közt Másik János, Gryllus Dániel, Víg Mihály, Lecsó és Peter Ogi. (bővebben>>)

Cseh Tamás (1943-2009)

A partikedvelőknek a Dieselben a helyük, ahol a Dél-Londonból érkező Kromestar nyomja majd a dubstepet, aki a stílus kezdete óta jelen van és megbízhatóan szállítja a minőségi zenéket. Idén jelent meg első teljes albuma My Sound címmel, mely korábbi durvább számaihoz (Kalawanji, Surgery) képest egészen visszafogottra sikerült, de ez nem azt jelenti, hogy nem bővelkedik a sötét hangulatokban és a velőtrázó basszusokban. A Dub Phase által szervezett bulira MC Fuze (aka F-One) kíséri el és természetesen jelen lesz a hazai dubstep élvonal is.

Eliane Elias (ízelítő)

A jazzistáknak igazi ünnep lesz ez a szombat, főleg, ha közel laknak Debrecenhez vagy Újbudához. Az Újbuda Jazz Fesztivál keretében a lengyel Jacek Kochanékat, a Barabás Lőrinc Eklektricet, a Nigunt és a Random Londont csíphetik el, a Debreceni Jazznapokon pedig a zseniális amerikai zongoristát, Eliane Eliast hallgathatjuk meg. Elsőre kicsit morbidnak hat, de a – cigánygyilkosok elkapásáról elhíresült – Perényi 1-ben szombaton lesz a KÉJ (Kis Éji Jazz), a Band of Gypsys Reincarnation főszereplésével.

vasárnap, szeptember 6.

Újra itt egy világsztár! Anastacia 2004-es európai turnéjára összesen több mint 800 ezren voltak kíváncsiak. Az arénákat megtöltő koncertsorozat két hónapig tartott, majd ugyanabban az évben egy ráadás körrel is megfejelték. Ezúttal a nyáron járta végig az öreg kontinenst, és az ősz elején, szeptemberben 6-án érkezik a SYMA Rendezvénycentrumba.

Anastacia (ízelítő)

Idén új helyszínre költözött a Szeptember Feszt, a Népligetbe. A pörköltfőzések, gyerekprogramok, filmvetítések mellett egyre erősebb a koncertfelhozatal is: vasárnap például majd „Jó ebédhez szól a Ricse”, fellép a Mystery Gang, a Piramis, a Técsői Banda, a Trottel Stereodream Experience, az Isolated (Szakcsi, Sziámi, és a fél Európa Kiadó) és a Kaukázus.

…moziba

Hajsza a föld alatt

Tony Scott filmjében eltérítenek egy New York-i metrót. Amikor néhány állig felfegyverzett bandita túszokat szed, és hatalmas váltságdíjat követel, a rendőrök azt hiszik, amatőrökkel van dolguk, hiszen a gengszterek saját maguk sétáltak be a csapdába: az alagútba.

Ám a metrórablók vezetője (John Travolta) nagyon is tudja, mit akar. Tervének minden eleme pontosan illeszkedik, ravasz és kegyetlen. A közlekedési vállalat egyik alkalmazottját (Denzel Washington) szemeli ki magának, attól kezdve csak vele hajlandó tárgyalni. Ám a tárgyalásnak nincs sok értelme. Hamarosan megkezdődik a hajsza a föld alatt…

…kiállításra

@rc

Molotov-koktél, „Továrisi konyec”- parafrázis, Moly motorosok, bestoppolt lyukas zászló – csütörtökön nyílt meg a 10. ARC Kiállítás. Geszti Péter szerint a Restart-Újratervezés című pályázat nevezői úgy vélik, a válságon úgy lehet túllépni, ha megnyugszunk, és humorral szemléljük a világot.

bővebben>>

… családi programra

III. Patcai Várjátékok

Ezen a hétvégén rendezik meg a kedves nevű Patcán a hagyományos várjátékokat. Szülők és gyerekek egyaránt remekül érezhetik magukat. Igazi lovagkorba csöppenve mindenki kipróbálhatja, milyen a láncingfűzés, a csatacsillag- és kelevézdobás, de megtekinthetik a lovagrendek és csapatok bemutatóit, csatajeleneteit is.

maradjak…

…tévézni

péntek, szeptember 4.
m1, 23:40

Harakiri

A japán film világa című könyv szerzői (Berkes Ildikó és Nemes Károly) így írnak Masaki Kobayashi 1962-es filmjéről: „Hanshiro bosszút áll egy klán vezetőin, mert vejét kényszerítették, hogy bambuszkéssel harakirit hajtson végre, elrettentésül azok számára, akik, mint ő, nyomorúságukban már a kardjukat is eladták, és abban a reményben jönnek a klánhoz, hogy annak vezetői – harakirire is kész szamurájbüszkeségük láttán – alkalmazzák őket…”

szombat, szeptember 5.
Tv2, 22:00

Szigorúan bizalmas

Az erőteljes filmben karakterek sokasága kelti életre az ötvenes évekbeli Los Angelest. Három zsaru, egy prostituált, egy rejtélyes milliomos, egy újságíró és a rendőrfőnök áll a szövevényes thriller középpontjában. Mindhárom zsaru egy kínos gyilkossági ügyben kezd nyomozni, melynek kulcsfigurája Lynn (Kim Basinger), a felső tízezer körüludvarolt hölgye. A zsaruk sem tudnak ellenállni kísértéseinek. Egyikük igazi sztár a zsaruk között, élvezi, ha foglalkozik vele a sajtó, a másik egy tisztességes, megbízható, jóindulatú ember, a harmadik pedig az igazság megszállottja, ezért ölni is képes. De ezek csak a külsőségek. Ne higgyünk a látszatnak, mert ebben a filmben senki sem az, aminek látszik!

vasárnap, szeptember 6.
Tv2, 0:05

A mások élete

Felkel Honecker, kinéz az ablakon, jó reggelt, köszön a Napnak. Jó reggelt, válaszol a Nap. Délben kinéz megint az ablakon, köszön a Napnak, jó napot, az visszaköszön, jó napot, Honecker elvtárs. Este kinéz Honecker az ablakon, köszön a Napnak, jó estét. Mire a Nap: nyald ki, már Nyugaton vagyok! – a kantinban megfagy a levegő. Az államvédelem vezető munkatársa szúrós szemmel néz a viccet mesélő fiatal beosztottjára. Neve? Beosztása? – hangzik fel a kérdés, majd kiderül, ő meg így viccel. Plusz egy másik Honecker-viccel.

Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz. Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados, akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra és élettársára, az ünnepelt színésznőre Christa-Maria Sielandra állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.

bővebben>>

Címkék: kultúra