Briatore zaklatott és ideges

A Renault és a csapattól nemrég kirúgott Nelson Piquet Jr. sem nyilatkozik a tavalyi Szingapúri Nagydíjon állítólag megrendezett balesettel kapcsolatban. Az FIA nyomoz, a Renault kiszállhat, Ecclestone aggódik.

A FIA vasárnap jelentette be: vizsgálatot indított egy tavalyi futamon történt gyanús baleset miatt. A szervezet részleteket nem közölt, de több autósporttal foglalkozó szaklap – például az autosport.com és a grandprix.com -, illetve a brazil Globo televíziós csatorna is úgy tudja, hogy a tavalyi, Szingapúri Nagydíjon történt incidens a vizsgálat tárgya.

“Jelenleg nagyon nem hiányzik a sportágnak egy ilyen eset” – mondta Ecclestone kedden a brit Times napilapnak adott interjújában. “Ha a Renault valóban szándékosan befolyásolta a verseny végeredményét, és ezért megbüntetik, akár még az is megtörténhet, hogy jövőre nem áll rajthoz. Nyilvánvalóan veszélyes lenne az autósport szempontjából, ha egy ilyen nagy múltú istálló kilépne az F1-es sorozatból.”

A villanyfényes ázsiai futamon a brazil ifj. Nelson Piquet, a Renault pilótája – elképzelhető, hogy szándékosan – a 13. körben nagy sebességgel a falnak rohant, ezért bejött a biztonsági autó, így a már korábban első tankolását megejtő, a 14. helyről elrajtolt csapattárs, a spanyol Fernando Alonso jelentős előnybe került a többiekkel szemben, akiknek még ez után kellett üzemanyagvételre kiállniuk. A kétszeres világbajnok hamarosan az élre állt, és végül a futamot is megnyerte.

Flavio Briatore, a Renault csapatfőnöke nem kommentálta a híreket, de Ecclestone szerint kitartóan állítja, hogy nem tud olyan esetről, amikor szándékosan befolyásolták volna valamelyik futam végeredményét.

“Zaklatott és ideges volt, amikor tudomást szerzett ezekről a híresztelésekről” – mondta a 78 esztendős Ecclestone. “Úgy gondolom, hogy az FIA minden részletre kiterjedő vizsgálatot fog végezni, és igyekszik kideríteni az igazságot. Ahhoz, hogy tisztázódjon az ügy, valós bizonyítékokat kell találniuk.”

Briatoréhoz hasonlóan a két pilóta, Alonso és Piquet – akit közel egy hónapja rúgtak ki a csapattól – sem kommentálta a híreket.

Kubica az új jelölt

A Forma-1-es Force India istálló olasz pilótája, Giancarlo Fisichella biztosan nem ül át a Ferrariba a jövő hétvégi Olasz Nagydíjon. Ezt Vijay Mallya, az indiai csapat főnöke jelentette be kedden. “Fisichella személyesen mondta el nekem, hogy nem kapott meghívást a Ferraritól, és a Force India ülésében fogja teljesíteni a monzai olasz GP-t” – mondta Mallya. Olasz lapjelentések szerint most Kubica leszerződtetése került előtérbe. Az olasz La Gazzetta dello Sport című napilap úgy tudja, hogy a BMW-Sauber Forma-1-es csapat lengyel versenyzőjének van a legnagyobb esélye arra, hogy pótolja a Ferrarinál a Magyar Nagydíj időmérő edzésén súlyos balesetet szenvedett Felipe Massát.

Címkék: autó-motor