Ma lenne 51 éves Michael Jackson

Augusztus 29-én töltené be 51. életévét a júniusban tragikus hirtelenséggel elhunyt Michael Jackson. A pop királyának születésnapját Budapesten flashbomokkal ünneplik.

Délután négykor a Blaha Lujza téren, ötkor a Deák Ferenc téren, hattól pedig a Váci utcában lesz Budapesten flashbom Michael Jackson születésnapja alkalmából – tudta meg az FN.hu.

Michael Joseph Jackson az Egyesült Államokban, Indiana államban született, 1958. augusztus 29-én. A Jackson család hetedik gyermekeként testvéreivel 1964-ben a Jackson Five nevű formációban lépett fel először, majd 1971-ben szólókarrierbe kezdett. 1981-es Thriller című lemeze 110 millió eladott példányszámmal minden idők legnyereségesebb albuma lett, míg az Off the Wall (1979), a Bad (1987), a Dangerous (1991) és a HIStory (1995) szintén a bestsellerek közé tartoznak. Képzett táncosként több tánclépést is népszerűvé tett (például a moonwalkot), innovatív videoklipjeivel pedig új művészi stílust honosított meg a korábban főként csak kereskedelmi funkciót betöltő zenei videók körében.

A ’80-as évek végétől az afroamerikai énekes megjelenése drasztikus változásokon ment keresztül (bőre egyre inkább kifehéredett), majd 1993-ban gyermekmolesztálással vádolták meg. Noha a felperessel sikerült peren kívül megegyeznie, egészségi állapotát súlyosan megviselte az eljárás, Michael Jackson ekkor kezdett el fájdalomcsillapítókat szedni a stressz enyhítésére.

Kétszer nősült (1994-ben, illetve 1996-ban), és három gyermeket nevelt. 2005-ben az énekes ismét molesztálás vádjával került a bíróság elé, a vádak alól felmentették, de egészségi állapotán a bírósági ügy tortúrái tovább rontottak. Jackson 50 éves korában, 2009. június 25-én hirtelen szívleállás miatt halt meg Los Angelesben. Gyászszertartását élőben közvetítették az egész világon.

A hét elején emberölési üggyé nyilvánította az énekes halálnak körülményeit vizsgáló nyomozást a Los Angeles-i főügyész. Jackson vérében ugyanis halálos dózist találtak a műtéti altatásokhoz használt Propofol nevű altatóból. Az üggyel kapcsolatban felmerül magánorvosának felelőssége, akik a halálos dózist beadta neki.

Michael Jackson az amerikai Billboard slágerlistán szereplő 100 legsikeresebb előadót felsoroló listán a 8. helyen szerepel. A fekete zene legnagyobb fellegvárának tartott egykori Motown kiadó vezetője, Berry Gordy minden idők legnagyobbjának nevezte Michael Jacksont, olyan sztárok előtt, mint Stevie Wonder, Diana Ross vagy Marvin Gaye.

Címkék: kultúra