Pars nagy dobásra készül Berlinben

A szombaton kezdődő atlétikai világbajnokságon reális esélye csak Pars Krisztiánnak van az éremszerzésre. A kalapácsvető klasszis mind a 18 idei versenyén győzött, reméljük Berlinben is folytatódik a sorozat. Az egyik legnagyobb riválisa sérülés miatt lemondta a szereplését.

A magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét szerezheti meg Pars Krisztián berlini világbajnokságon. Az idén százszázalékos dobóatléta a szezon folyamán folyamatosan sérülésekkel bajlódott, de ez nem akadályozta meg abban, hogy rendre 80 méter felett dobjon.

“Az utóbbi időben javult a helyzet, legalábbis megtanultam, hogy ne figyeljek oda” – mondta az MTI-nek elutazása előtt Pars, aki a hasfalizom-sérülése miatt a felkészülés alatt leginkább a technikáját csiszolta.

A magyar nehézatléta legnagyobb ellenfele Primoz Kozmus lehet, aki – mint a nemzetközi szövetség (IAAF) honlapján írt naplójában elárulta – szintén sérüléssel bajlódott az év első felében. Peking szlovén bajnokát idén már több alkalommal is legyőzte Pars Krisztián.

Pekingi ezüstjét még mindig nem kapta meg (MTI)

Nem kell viszont számolnia a magyar klasszisnak Athén olimpiai bajnokával, Koji Murofushival, aki egy makacs sérülés miatt lemondta a vébészereplést. A japán atléta Pekingben az ötödik helyen végzett, de a két fehérorosz versenyző, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon kizárása miatt a harmadik lett.

“Nem akarok a többiekkel foglalkozni, csak magamra kell figyelnem – mondta Pars. – Az a célom, hogy kihozzam magamból, amit tudok, szeretnék 81 méter fölötti eredményt elérni.” Pars 81,43 méterrel vezeti a világranglistát, 81 m fölött senki sem dobott rajta kívül idén, a rangsor első tíz eredménye közül nyolc az ő nevéhez fűződik.

A Dobó SE versenyzője hozzátette: nem érez pszichés nyomást magán. “Ezt csak az újságírók rakják rám. Az azonban tény, hogy Németh Pali bácsi emléke miatt is szeretnék egy szép sikerrel hazatérni Berlinből.” A “Dobópápa” január 9-én hunyt el, Pars edzéseit azóta fia, a vb-ezüstérmes Németh Zsolt irányítja.

Pars már az első napon, szombaton dobókörbe lép a vb-n a selejtezőben, a férfi kalapácsvetés döntőjére hétfőn kerül sor.

az idei világranglista tíz legjobb eredménye

81,43 m – Pars, Veszprém, 04.25.
80,82 m – Pars, Halle, 05.23.
80,72 m – Jurij Sajunu (fehérorosz), Minszk, 06.06.
80,71 m – Pars, Ostrava, 06.16.
80,53 m – Pars, Lappeenranta, 07.12.
80,52 m – Pars, Varsó, 05.02.
80,40 m – Pars, Prága, 06.08.
80,38 m – Pars, Puerto de la Cruz, 03.15.
80,34 m – Primoz Kozmus (szlovén), Maribor, 08.02.
80,19 m – Pars, Bydgoszcz, 06.10.

Címkék: Sportmix