Rálőttek a versenyzőkre

A Tour de France körverseny pénteki, 13. szakaszának utolsó emelkedőjén légpuskával rálőttek a háromszoros világbajnok spanyol Oscar Freiére, valamint az új-zélandi Julian Deanre.

A két kerékpáros közül az új-zélandi húzta a rövidebbet, hisz megsérült a jobb mutatóujja, míg a spanyolt a combján érte az egyik sörét. Mindketten folytathatják a versenyt.

A körverseny szervezői arra kérték a csendőrséget, kezdjék meg a nyomozást. Bár a fegyverbeazonosítás még nem történt meg, a csapatok szerint légfegyverből lőhettek a két kerékpárosra. Péntek este mindkét versenyzőt kihallgatta a rendőrség.

Az incidens a 200 kilométeres Vittel és Colmar közötti szakasz utolsó emelkedőjén, a Col du Platzerwaselen történt. A két kerekes a fő mezőny végén tekert, amikor a három lövés elcsattant.

Oscar Freire – Rabobank (Ansa)

“Julian mázlis volt. Egyik ujja könnyebben megsérült, de szerencsére be tudta fejezni a szakaszt ” – mondta Marya Pongrace, a Garmin-Slipstream csapat szóvivője. „A Tour mindvégig nyitott volt a nagyközönségnek, hisz bíztunk bennük. Kár lenne aláaknázni ezt a bizalmat.”

“Oscar három lövést hallott, majd egy csípést érzett a jobb combjában. Nem történt nagyobb baj, de az elég ijesztő, hogy ilyesmi megtörténhet” – mondta Luuc Eisenga, a Rabobank képviselője.

A Rabobank orvosa, Dion van Bommel még péntek este eltávolította a lövedéket a spanyol lábából.

„Egy ilyen sörét rendszerint nem okoz nagyobb kárt, viszont ha szemen találta volna Oscart, megvakulhatott volna. Az eset megrázott, karrierem során még sohasem találkoztam ilyesmivel.”

Címkék: Sportmix