Tíz tipp, mielőtt nekivágunk a sztrádának

Könnyen lehet életünk legjobb élménye egy hosszú autótúra, de a legmegrázóbb is. Hasznos alaptippek indulás előtt.

A telerámolt autó bizony megszenved a nyaralásért. A minimális rákészülés része legyen az olajszint és a hűtőfolyadék ellenőrzése, szükség esetén ezek korrigálása.

Aki utánfutót vontat és/vagy hegyvidéki nyaralást tervez, méresse meg a fékfolyadék forráspontját, ne csak a fékfolyadék szintjét ellenőrizze le! Ha bármely folyadékból jelentős mennyiséget kell pótolni, nézessük meg az okát indulás előtt.

Töltsük fel az ablakmosótartályt, rakjunk el tartalékot. Növeljük meg a gumik légnyomását a teljes terheléseshez előírt értékre. Ez egyébként csökkenti a fogyasztást is. Persze ellenőrizzük a pótkerék légnyomását is!

Ha a gépkocsiban lévő akkumulátor elmúlt kétéves, érdemes szakemberrel megméretni a töltöttségét. Vigyünk magunkkal az útra bikakábelt és vontatókötelet is.

Lerobbanás esetén a körülményektől függően döntsünk arról, hogy az utasok a kocsiban maradjanak-e. Ha van védőkorlát az út mellett, inkább mögötte tartózkodjanak, mint az autóban, és ne feledkezzünk meg a fényvisszaverő mellényről, amely amellett, hogy a legtöbb országban kötelező, nappal is javítja a láthatóságot.

A kerékcserére felkészülve tegyünk be egy pokrócot is a kocsiba, akkor nem kell majd a porba térdelnünk. Akkor is jó hasznát vesszük, ha jégesőtől akarjuk megóvni a karosszériát. Alkalmazhatjuk a kocsi letakarására is a napon állva.

Autópályadíjak és benzinárak 2009. július (vezess.hu)

Vizsgáljuk át az egészségügyi csomagot is, ami nemcsak közúti balesetnél tehet jó szolgálatot, de akkor is, ha például egy kagyló fölsérti a talpunkat.

A csomagok elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy amit csak lehet, a zárható részbe és ne az utastérbe rakjunk. Nemcsak a biztosítótársaságok ez irányú kikötései miatt, hanem hogy fékezéskor se okozzanak sérülést az elszabaduló tárgyak. A nehéz tárgyakat mindig a hátsó üléstámlához tegyük és lehetőleg rögzítsük, hogy ne gyorsulhassanak fel. Ütközéskor a nekilendült súlyos csomagok képesek áttörni az üléstámlát.

Ha a család a háziállatait is magával viszi az üdülésre, érdemes az állat egészségességéről igazolást kérni az állatorvostól. Hasonlóan fontossá válhat a veszettség elleni oltás beadása legalább harminc nappal az indulás előtt, de az erről szóló tanúsítvány ne legyen régebbi egyévesnél. Már csak a négylábúak szükségletei miatt is figyeljünk oda a rendszeres megállásra.

A plusz egy pedig, hogy a gyereknek (0-14 éves korig) mindenhova, az EU-országok sem kivételek, külön útlevél kell, kezdjünk el időben ügyintézni, mert igen hosszú három hétig is eltarthat, mire elkészül.

Címkék: autó