Figo, Maldini és Nedved is búcsút intett

A Serie A utolsó fordulójában eldőlt, hogy a Torino lett a harmadik kieső - a Lecce és a Reggina mellett. Figo, Maldini és Nedved is búcsúmeccset játszott, mindhárom játékost vastaps kísérte utolsó olasz bajnoki fellépésén. A 25 gólos Ibrahimovic a gólkirály.

Rómában a bolognai meccsre is koncentráló Torino elszántan kezdte a találkozót, s az agresszívebb felfogás hamar eredményt hozott, hiszen Vailatti távoli lövése utat talált a hazai kapuba. A félidő derekán – ekkor már a Bologna két góllal elhúzott a Cataniától – Menez egy remek támadás után szép gólt lőtt a bal felsőbe.

Totti befogta Bonipertit

Szünet után lendületben maradt a Roma, s a 74. percben a baloldalon meglógó Vucinic éles szögből a távoli sarokba helyezett. A ’Granata sorsát Totti pecsételte meg, aki a Cassetti elleni szabálytalanság után értékesítette büntetőjét, s ezzel beérte Giampiero Bonipertit a Serie A örökrangsorában – az egykori Juventus-játékos és a római kapitány 178 góllal áll a kilencedik helyen.

Az emberhátrányba került Torino (Franceschinit kiállították a Cassetti elleni manővernél) még egyszer megrázta magát: a 88. percben egy formás kontra után Ventola betalált, ám ez nem segített: csapata csatlakozott harmadikként a már kiesett Leccéhez és Regginához.

A már korábban bajnok Inter gólzáporos meccsen, 4-3-ra nyert az Atalanta ellen az olasz labdarúgó-bajnokság 38., összesen 40 találatot hozó utolsó fordulójában.

Milánóban üdvrivalgás fogadta az újabb bajnoki címet (Ansa)

Öreg harcosok búcsú-fordulója

Luis Figo egy gólpasszal tette emlékezetessé utolsó milánói találkozóját, a portugál veterántól az első félidő végén köszönt el a San Siro. Ibrahimovic duplája azt is jelentette, hogy a svéd lett az olasz gólkirály, mögötte egy-egy góllal lemaradva a genovai Milito és a bolognai Di Vaio végzett.

A milánóiak mögött a Juventus lett az ezüstérmes, a torinóiak könnyedén múlták felül a tartalékos Laziót, a hajrában egy emberként ünnepelt az Olimpico közönsége – a 84. percben lecserélt Pavel Nedvedet vastaps kísérte az öltözőbe. A 2003-as aranylabdás szombaton megerősítette, hogy nyolc év után távozik Torinóból – visszavonulásáról (vagy az esetleges folytatásról) hétfőn tart sajtótájékoztatót.

Iaquinta és az utolsó torinói meccsét játszó Nedved öröme (Ansa)

Paolo Maldini milánói búcsúztatása a San Siro déli karéjának üzengetései miatt meglehetősen felemásra sikerült, ám Firenzében az Artemio Franchi nézői még annak ellenére is gondoskodtak a méltó befejezésről, hogy a Milan lelépte kedvencüket, a Fiorentinát. A remek iramú és sok helyzetet eredményező első félidő után Kaká az 55. percben szerzett vezetést, s az előnyt a csereként beálló Pato toldotta meg.

ancelotti távozik milánóból

Carlo Ancelotti távozik felállt a Milan kispadjáról. A tréner, aki közös megegyezéssel távozik a milánóiak friss bajnoki bronzérmes csapatától, kijelentette, egyelőre nem tudja, hogy a londoni Chelsea-nél folytatja-e a pályafutását.
“Hivatalosan semmit sem tudok ezzel kapcsolatban mondani” – fogalmazott Ancelotti, hozzátéve, hogy még egyetlen klubbal sincs szerződése.

A hosszabbításban a szintén utolsó Milan-meccsét levezérlő Carlo Ancelotti lehívta Maldinit, s majd 42 ezer néző lelkendezése közepette a Milan és a Fiorentina játékosai egyenként ölelték meg a távozó 41 éves harcost. Eldőlt, hogy a három dobogós indul a Bajnokok Ligája főtábláján, a negyedik Fiorentina pedig BL-selejtezőt vívhat.

serie A, 38. forduló

Fiorentina-Milan 0-2 (0-0)
Firenze, Artemio Franchi, 41 839 néző. Vezette: Rizzoli
Gól: Kakà (10.), Pato (76.)
Fiorentina: Frey – Comotto, Gamberini, Zauri, Pasqual (Kuzmanovic, 70.) – Donadel, Montolivo – Semioli, Jovetic (Jörgensen, 65.), Vargas (Gobbi, 65.) – Gilardino
Milan: Dida – Zambrotta, Maldini, Favalli (Nesta, 76.), Jankulovski – Beckham (Gattuso, 81.), Pirlo, Flamini – Kakà, Seedorf – Inzaghi (Pato, 69.)

Juventus-Lazio 2-0 (1-0)
Torino, Olimpico, 21 ezer néző. Vezette: Peruzzo
Gól: Iaquinta (3., 59.)
Juventus: Buffon – Zebina, Legrottaglie, Chiellini, Salihamidzic – Camoranesi, Marchisio, Zanetti (Amauri, 55.), Nedved (Tiago, 84.) – Iaquinta (Giovinco, 72), Del Piero.
Lazio: Carrizo – Lichtsteiner, Siviglia (Tuia, 78.), Rozehnal, De Silvestri – Brocchi, Dabo (Meghni, 64.), Ledesma, Foggia – Del Nero (Mendicino, 52.), Kozak

Inter-Atalanta 4-3 (2-2)
Milánó, Giuseppe Meazza, 70 ezer néző. Vezette: Rocchi
Gól: Muntari (6.), Ibrahimovic (12., 81.), Cambiasso (80.), illetve Doni (10., 53.), Cigarini (25.)
Inter: Julio Cesar – Zanetti, Cordoba, Samuel, Chivu (Maicon, 64.) – Sztankovics (Crespo, 64.), Cambiasso, Muntari – Figo (Santon, 44.), Ibrahimovic, Balotelli.
Atalanta: Consigli (Coppola, 46.) – Garics, Talamonti, Manfredini, Bellini – Defendi (Cerci, 72..), Cigarini, Guarente, Padoin – Doni – Plasmati (Parravicini, 85.).

Roma-Torino 3-2 (1-1)
Gól: Ménez (35.), Vucinic (74.), Totti (83. – 11-esből), illetve Vailatti (9.), Ventola (88.)
Kiállítva: Franceschini (Torino, 82.)

Bologna-Catania 3-1 (2-0)
Gól: Mingazzini (5.), Terzi (26.), Di Vaio (68.), illetve Morimoto (50.)

Genoa-Lecce 4-1 (1-1)
Gól: Jankovics (22.), Criscito (52.), D. Milito (56., 67.), illetve Tiribocchi (32.)

Napoli-Chievo 3-0 (3-0)
Gól: Montervino (4.), Bogliacino (7.), Pia (18.)

Palermo-Sampdoria 2-2 (2-1)
Gól: Miccoli (8.), Succi (42.), illetve Pazzini (45.), Stankevicius (59.)

Reggina-Siena 1-1 (1-0)
Gól: Stuani (45. – 11-esből), illetve Maccarone (76.)

Udinese-Cagliari 6-2 (3-0)
Gól: Asamoah (10.), Pepe (11.), Floro Flores (16.), Pasquale (58.), Quagliarella (81.), Ighalo (89.), illetve Acquafresca (55. – 11-esből), Parola (57.)

Végeredmény:
1. Inter 84 pont – Bajnokok Ligája-főtábla, 2. Juventus 74 – BL-főtábla, 3. Milan 74 – BL-főtábla, 4. Fiorentina 68 – BL-selejtező, 5. Genoa 68 – Európa Liga, 6. Roma 63 – EL, … 18. Torino 34 – kiesett, 19. Reggina 31 – kiesett, 20. Lecce 30 – kiesett

góllövőlista

25 gól: Ibrahimovic (Inter)
24 gól: Di Vaio (Bologna), D. Milito (Genoa)
19 gól: Gilardino (Fiorentina)
16 gól: Kaká (Milan)
15 gól: Pato (Milan)
14 gól: Acquafresca (Cagliari), Cavani és Miccoli (Palermo)

Címkék: foci