Menjek vagy maradjak – Nemzeti vágta vagy Apocalypto

A hosszú hétvégén kiváló programmal dübörög a Pannónia Fesztivál, újra megrendezik a Nemzeti Vágtát, argentin és ibizai DJ-nagyágyúk pörgetik a lemezeiket, lesz Haydn-maraton és prímástalálkozó. Programajánló.

Pünkösd vasárnapja ezúttal egybeesik a gyereknappal, tehát azt a napot mindenképp szenteljük nekik, lesz egy sor program, ahová várják a családokat. Előtte és utána azonban szórakozhatnak a szülők is kicsit. Például Várpalotán, ahol a Pannon Fesztiválon tényleg mindenki fellép, aki számít Pannonhon zenei életében. A hon lovas életének jelesei pedig a Hősök tere környékén építik az országimázst. Más honok más országimázsait viszont itt építi nálunk az argentin Hernan Cattaneo, az ibizai Mauro Picotto, és az amerikai Raekwon. Lesz érdekes előadás a Tűzraktérben és prímások találkoznak a Müpában. A tévék – igaz lehetetlen időben, de – leadják többek között az Aviátort és az Apocalyptót.

A kérdés a régi: menjek vagy maradjak?

menjek …

péntek, május 29.

A hosszú hétvége erős kezdéséről Dél-Amerika első számú lemezlovasa, a Renaissance kiadó emblematikus figurája, az argentin Hernan Cattaneo gondoskodik a Club Play-ben. A kis Buenos Aires-i klubokból induló, de az Európában kiadott “South America” mixalbum után világhírűvé vált DJ fellépéséért a földkerekség legjelentősebb fesztiváljai és klubjai versengenek. Az argentin világpolgár háromórás szettjének megfelelő fel- és levezetéséről Kühl és a Junkie&Hawky páros fog gondoskodni.

Hernan Cattaneo

 

A hajógyári-szigeti Studio Caféban egy másik emblematikus figura, a Wu-tang Clan legismertebb arca, a Chefként is ismert Raekwon nyomja a keleti-parti rapet. A műfaj rajongói nyilván már a koncert hírére erős izgalmi állapotba kerültek. Pedig állítólag új lemezén dolgozik a Chef, amelyből némi ízelítőt is remélhetünk. Mi lesz itt, kérem?

Raekwon

 

Várpalotán beindították a fesztiválszezont a Pannónia Fesztivállal. Pénteken többek között a Depressziót, a PASO-t, a Mystery Ganget kaphatjuk el, de lesz Edda is. (Pedig nincs is táncdalfesztiválsátor.) A fővárosban viszont a 30Y egyre népesebb rajongói örülhetnek a Zöld Pardonban, a Goulasch Exotica az Instantban nyomja szokás szerint, a Kistehén pedig a Corvintetőn szájbergyerekezik.

szombat, május 30.

Szombaton ismét lezárják a Hősök terét, hogy azt egy teljes hosszú hétvégére lóversenypályává alakítsák. A homokban az ország különböző településeinek lovai és lovasai vágtáznak majd egy gyönyörű huszárszablyáért és a 30 milliós fődíjért. Itt a Nemzeti Vágta ideje. A fesztivál középpontjában idén is a lovashagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovasparádék lenyűgöző látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó áll majd. Emellett folyamatos koncertprogramok lesznek, vásározók vásároznak, ahogy azt már megszoktuk.

Nemzeti Vágta

 

A város fölött, a Citadellán Mauro Picotto pörgeti lemezeit. Picotto régi név az elektronikus ritmusok galaxisában, trance megaslágerekkel robbant be a zenei életbe, miközben gyerekkori jó barátjával Gigi D’Agostinoval járták a klubokat. A szétválás után Mauronak némileg átformálódott a stílusa és a techno felé fordult, mára a neve szinte fogalommá vált a monoton elektronikus zene kedvelői között. Nem is csoda, hiszen többször választották a világ legjobb techno Dj-jének, illetve gyakorlatilag az összes valamire való európai elektronikus tánczenei díjat besöpörte már. Pete Tong szerint Mauro Picotto „az elektronikus zene Michael Jacksonja”, egyedi hangzású zenéje mindenkit transzba ejt.

Mauro Picotto

 

A Pannónia Fesztiválon többek között a Kaukázussal, a Vad Fruttikkal, az ős-Hoboval, a Belmondóval, a Magashegyi Undergrounddal és a Mooggal csábítja Várpalota irányába a rajongókat. A Zöld Pardonban a Jazzékiel, az A38 Hajón a Kispál és a borz tűnik fel, a Müpában pedig Rendhagyó Prímástalálkozót tartanak többek között Balogh Kálmánnal, Dresch Dudás Mihállyal, Both Miklóssal.

vasárnap, május 31.

Vasárnap is érdemes leruccanni Várpalotára, ott ugyanis többek között a Quimby, a Bëlga, a HS7, Péterfy Bori, a PUF gondoskodik a kulturált pünkösdi szórakozásról. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a fesztivál zárásaként lehetőségünk lesz arra, hogy a Neóra pörögjünk át a júniusba. Csömörön is fesztiváloznak a hétvégén, vasárnap például a Maskarades és a Kormorán lép fel.

Neo

 

A Millenárison Haydn-maratont tartanak, ennek zárásaként fellép a Budapest Bár Szakcsi Lakatos Bélával. Hogy hogy jön Haydn a Budapest Bárhoz, azt nem tudjuk, de nem szoktak csalódást okozni. A Zöld Pardonban a fiatal punkok legöregebb zenekara, a méltán népszerű animációs filmhősökről elnevezett Alvin és a mókusok énekli vidám-dühös szövegeit bele az alkoholtilalmas kerületbe.

Alvin és a mókusok

 

hétfő, június 1.

Hétfőre kifullad a hosszú hétvége. Azért elmehetünk például a Szilvási Gipsy Folk Band koncertjére az Instantba. Az együttes 1992-ben alakult Budapesten. Tagjai eredetileg fiatal roma középiskolások voltak, akik 1993-ban részt vettek a Magyar Televízió által szervezett “Ki mit tud?” nevű vetélkedőn. Az együttes első lett a népzenei kategóriában. Azóta számos albumot adtak ki, de leginkább a forró hangulatú koncerteken „él” a csapat. Nézzük meg hétfőn!

Szilvási Gipsy Folk Band

 

A Gödör Klubban ingyenes koncertet ad néhány vicces nevű zenekar, konkrétan a Nemkéne és a Bőrgyári Capriccio. Akár meglepetést is okozhatnak, ha arra járunk. Ugyanígy van a KoMa Társulat Eltemetendők című Sartre-darabjával a Tűzraktérben. A Vékes Csaba által rendezett előadás ismertetője szerint „pár ember, hogy nekik jobb legyen, úgy döntött, hogy sok másiknak legyen rossz. Csakhogy a pár emberből egy-kettő rájött, hogy ha más nagyon sok embernek akar rosszat, mint a másik néhány ember a párból, akkor nekik még jobb lesz. Ezen végül csúnyán összevesztek, a vitát pedig – hogy elkerüljék a kommunikációs zavart – elnevezték II. Világháborúnak. Történetünk ekkor játszódik. Három ember, aki annak az egy-kettőnek dolgozik, meg akar tudni valamit négy másik embertől, akik másik egy-kettőnek dolgoznak, ezért nem árulnak el semmit abból, amit tudnak. A konfliktus adott, a levegő izzik, senki nem ért semmit, és mindenki inkább valahol máshol lenne. A darab a legtermészetesebb emberi érzéseket járja körül, és büszkén nem válaszol semmilyen kérdésre…”

Eltemetendők

 

… moziba

A dolgok állása

Ben Affleck mint nagyratörő politikus, pártjának ifjú üstököse. Russell Crowe, mint dörzsölt washingtoni riporter, aki régen ismeri a képviselőt. Egy brutális gyilkosság, amelynek áldozata a politikus szeretője, s aminek a nyomait a legmagasabb szintű eltussolás jellemzi. A játékmesterek és gazdag politikusok városában csak egyfajta igazság van: ha milliárdok forognak kockán, akkor senki tisztessége, szerelme vagy élete nincs biztonságban. Izgalmas politikai krimi, kiváló szereplőkkel.

… családi programra

Május utolsó napja idén egyben a hónap utolsó vasárnapja is, s ez azt jelenti, hogy itt a Gyermeknap. Így aztán mindenütt programhegyek várják a családokat. A Mezőgazdasági Múzeumban például Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár lesz szombattól egész hétfőig. A bejáratnál lovagi játék fogadja az érkezőket, folyamatos rajzfilmvetítést tartanak, kézműves foglalkozás várja a kreatívabbakat, fellép a Kőbéka zenekar.

Gyermekvasút

 

A Városligetben hagyományos gyermeknapra készülhetünk koncertekkel, játszóházakkal, kézműves foglalkozásokkal, sportprogramokkal, ügyességi játékokkal, valamint lovasterápiás bemutatóval. Fellép a Kolompos és a Makám. Hűvösvölgyben a Gyermekvasút várja a névadó korosztályát. Az állomáson és az állomás előtti téren hupikék törpikék, hajtányozás, zenés játékok, koncertek, alkotó- és játszóház, ugrálóvár, óriás twister, táncbemutatók, rendőrkutyás bemutató, Marcipán Cica, valamint az MR-1 Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának közönségtalálkozója fogadják és szórakoztatják a gyerekeket.

… kiállításra

“…az égre írj, ha minden összetört!” – 100 éve született Radnóti Miklós

Radnóti Miklós születésének századik évfordulóján életút-kiállítással tiszteleg a Petőfi Irodalmi Múzeum a költő emléke előtt. Az adatokban, képekben, korhangulatot idéző filmekben, festményekben bővelkedő tárlat bemutatja Radnóti családját, iskoláit, tanárait és baráti kapcsolatait. A kiállítás végére megismerhetjük Radnótit, mint tanulót, költőt, szerkesztőt, tanárt, szervezőt, barátot, szerelmest és utazót, fegyelmezett gondolkodót, gyakran játékos, olykor indulatos embert. Megtudhatjuk, milyennek látta Radnóti a kortársait, és azt is, milyennek látták a többiek őt.

Radnóti 1940- februárjában

 

—-Tévéajánló—-

maradjak…

… tévézni

péntek, május 29.
m2, 21:55

A Faun labirintusa

Guillermo Del Toro különös látványvilágú, misztikus kultfilmje először 1944 Spanyolországába, majd egy mesevilágba kalauzolja a nézőket. A polgárháború véget ért, de a hegyekben még harcolnak a gerillák. Carmen kislányával, Oféliával új férjéhez, a hideg, kegyetlen és autoriter Vidal kapitányhoz költözik, aki Franco seregében szolgál.

Ofélia nem szenvedheti az új életét, így a ház mögött felfedezett rejtélyes labirintusba menekül. Pán – védelmezője és vezetője – egy mesebeli figura meggyőzi, hogy a kislány egy mágikus királyság rég elveszett hercegnője. Hogy az elveszett igazságot megtalálja, Oféliának három próbát kell kiállnia, olyanokat, melyekre senki nem készítette fel.

szombat, május 30.
RTL Klub, 23:35

Anyám a lányokat szereti

Sofia híres zongorista, és jó pár éve elvált három lánya apjától. Ám most a bulin nagy hírrel rukkol elő: újból szerelmes lett. Úgy tűnik, a lányok jól fogadják a hírt, noha anyjuk figyelmezteti őket, hogy új szerelme kissé fiatalabb nála, szintén zongorista és van itt még valami: szintén nő.

A három nővér megpróbál felvilágosult, toleráns nőhöz illően reagálni, de hamarosan megszületik a terv, amivel véget vethetnek anyjuk románcának.

vasárnap, május 31.
Tv2, 22:40

Aviátor

Howard Hughes feltalálóként, dörzsölt iparmágnásként és ünnepelt hollywoodi producerként az álmai megvalósításáért a mindenre kész amerikai ideálját testesítette meg, legnagyobb szenvedélye azonban mindenekelőtt a repüléshez fűzte. Martin Scorsese kamerája előtt Hughes életének eredményekben leggazdagabb évei elevenednek meg: az a húszas évek közepétől a negyvenes évekig terjedő időszak, melynek során Hughes merészsége és szenvedélye révén mind a repülést, mind a filmkészítést forradalmasította.

Tanúi lehetünk a siker árnyoldalainak, és annak a tragikus kimenetelű repülőgép-balesetnek is, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egyre súlyosabb fóbiákkal küzdő Hughes remetei magányban töltse élete hátralévő részét. A filmet jelölték szinte minden ragosabb elismerésre 2005-ben, és ezek jó részét be is söpörte.

hétfő, június 1.
Tv2, 0:35

Apocalypto

Mel Gibson 2006-os filmjében Jaguár Mancs törzse kezdetben békében él a közép-amerikai dzsungelben. A férfinek gyönyörű felesége van és kisgyermeke. Egyik nap maja harcosok támadják meg a falut. Sok embert lemészárolnak, sokat rabszíjra fűznek. Köztük van Jaguár Mancs, akinek a családját még sikerült egy mély üregben elrejtenie.

A maják a városukba viszik a foglyokat, hogy föláldozzák őket az isteneknek, akik elfordultak tőlük. Jaguár Mancsnak sikerül megszöknie, és sebesülten megpróbál hazajutni családjához, szerelméhez. Dühös maja harcosok csoportja veszi üldözőbe.

Címkék: kultúra