Barcelona-MU percről percre

Csalódást okozott a címvédő az első tíz percet leszámítva, és gyakorlatilag esélye sem volt a katalánok ellen. Eto'o gólja teljesen megzavarta a United-játékosokat, a második félidőben Messi fejjel állította be a végeredményt. A címvédés megint elmaradt.

Bajnokok Ligája, döntő:


Barcelona (spanyol)-Manchester United (angol) 2-0
(1-0)


Gól: Eto’o (10.), Messi (70.)
Róma Olimpiai Stadion, Vezeti: Busacca (svájci)

Barcelona: Valdes – Puyol, Y. Toure, Pique, Silvinho – Busquets, Xavi, Iniesta (Pedro Rodriguez 92.) – Messi, Eto’o, Henry (Keita 72.)

MU: Van der Sar – O’Shea, Ferdinand, Vidics, Evra – Carrick, Anderson (Tevez 46.), Giggs (Scholes 75.) – Park (Berbatov 66.), C. Ronaldo, Rooney

93. perc: Vége, a Barcelona nyerte a Bajnokok Ligája 2008-2009-es kiírását. Elkezdték vésni a katalánok nevét a kupára.

92. perc: Pedro Rodriguez váltja a meccs legjobbját, Andres Iniestát. Vidics is sárgát kapott.

90. perc: Hajmeresztő hiba van der Sartól, szerencséjére csak szöglet lett belőle. Csak öt Barca-játékos maradt elől.

89. perc: Puyol bicceg, de feltehetően a pályán marad. Három perc a ráadás.

86. perc: Nyom a címvédő, de a kaput továbbra sem találják.

83. perc: Gyönyörű Barca-támadás, kipasszolták a teljes MU-védelmet, van der Sar viszont a helyén volt.

Labdát tart biztos előnye birtokában a Barcelona. A United játékosok mintha feladták volna.

80. perc: Iniesta lövését fogta van der Sar. Scholes is besárgult, akkor sem csodálkozhatna, ha azonnal lezavarta volna a svájci bíró. Brutálisan belement hátulról Busquetsbe a nemrég becserélt középpályás.

78. perc: Ronaldo kapott sárgát, egy buta és felesleges szabálytalanságért.
.
75. perc: Giggs le, Scholes be.

74. perc: Elképesztő. Barca-szabadrúgás a tizenhatos széléről. A toronymagas MU-védők között Puyol teljesen egyedül fejelhetett kapura. A címvédő szerencséjére van der Sar ölébe hullott a labda.

Iniesta a meccs legjobbja (MTI/EPA)

72. perc: Rögtön válaszolhatott volna a címvédő, de Giggs majd Ronaldo közvetlen közelről leadott lövése is elakadt a Barca-játékosokban.

71. perc: Henry helyett Keita a pályán.

70. perc: Hihetetlen, Messi fejjel (!) duplázta meg a Barcelona előnyét. A 169 centis argentin Xavi álompasszát bólintotta a bal sarokba. (2-0)

Egyre idegesebbek a manchesteri játékosok, nem csoda, hiszen több mint 45 perce nem találták el Victor Valdes kapuját.

66. perc: Park helyére Berbatov érkezett. Négy manchesteri csatár a pályán.

64. perc: Henry ezúttasl nem tudta megverni O’Shea-t, ezért kiszorított helyzetből lőtt, van der Sar simán fogta.

61. perc: Lesről ugrott ki Ronaldo. Csak egy hajszállal, de a partjelző jól látta.

Ronaldo még semmit nem csinált a második félidőben, Tevez sem váltotta be egyelőre a manchesteri reményeket. A Barcának már rég két góllal kellene vezetnie. Egy gól nem elég, erről a Bayern München sokat tudna mesélni.

55. perc: Kiszabadult a Barca szorításából a címvédő, helyzetig azonban nem jutnak Ferguson fiai.

53. perc: Kapufa! Óriási szerencséje volt a MU-nak. Xavi 18 méterről futott neki egy szabadrúgásnak, a spanyol Európa-bajnok remekül célzott, de nem volt szerencséje. Van der Sarnak esélye sem volt.

50. perc: Bajban a United. Messit rángatták meg a tizenhatoson belül, de a svájci bíró semmit nem fújt. Az angol csapat védelme összeomlott.

49. perc: Silvinho beadását éppen csak összeszedte a holland kapus Eto’o elől. A játék képe egyelőre nem sokat változott a szünet óta.

48. perc: Micsoda helyzet! Henry először villant támadásban: elfektette O’Shea-t, de a lövése elakadt van der Sarban. Fénykorában a francia az ilyen helyzeteket simán belőtte.

46. perc: Az angolok kezdték a második félidőt. Anderson helyére Tevezt küldte be Ferguson.

A várakozásoknak megfelelően a United kezdett jobban, és az első tíz percben lefocizta a katalánokat, de a Barca az első támadásából betalált. A gól megzavarta a MU-játékosokat: a védelmük gyengén muzsikált, van der Sar is bizonytalan, a parádésan kezdő Ronaldo pedig negyedóra elteltével eltűnt a mezőnyben.

45+1. perc: Vége az első félidőnek.

44. perc: Messi a tizenhatoson belül, beadását van der Sar kiejtette, de nem érkezett társ középen.

A kameruni a 2006-os fináléban is betalált, akkor nyert a Barca az Arsenal ellen (MTI/EPA)

43. perc: Mindkét oldalon változott a taktikai felállás. A Barcánál Henry és Messi cserélt helyet, a másik oldalon Park és Rooney váltott.

41. perc: Görcsösen próbálkoznak a manchesteriek, de az első tíz perc higgadtsága eltűnt a játékukból. Most éppen Park adta el a labdát a Barca-tizenhatosnál.

Ronaldo is visszafogta magát, Silvinhónak a vártnál simább eddig az estéje. Furcsa, hogy a manchesteriek nem próbálkoznak többet a nem éppen villámgyors brazil oldalán.

36. perc: Megint Puyol a jobb szélről, és újra Vidics szabadított fel.

34. perc: Puyol megint az ellenfél kapujánál – beadását Vidics vágta szögletre.

32. perc: A Barcelona a saját játékát játszhatja, mert több MU-játékos eltűnt a mezőnyben. Rooney szinte csak védekezik, Giggs mintha a pályán sem lenne. A másik oldalon ugyanez elmondható Thierry Henryról.

A jobb hátvéd Puyol rengeteget megy előre, Rooney-nak le kell követnie. Az angol válogatott a sok védekezés miatt támadásban észrevehetetlen.

27. perc: Barca-szabadrúgás a tizenhatos bal széléről. Xavi fölétekerte.

25. perc: Két perce labdához se szagoltak a manchesteriek. Hihetetlen nyugalommal passzolgatnak a katalánok, az angolok csak futkároztak a Barca-játékosok után.

23. perc: Ötödször próbálkozott a portugál, ezúttal fejjel egy szögletet követően. Nagyon akar Ronaldo, de egyelőre nincs szerencséje.

20. perc: Ronaldo minden helyzetből tüzel. Ez volt idáig a leggyengébb kísérlete.

19. perc: Messinek sem rossz a rúgótechnikája. A jobbik bal lábával tűzte rá, de két méterrel fölément.

Ideges Ferguson, hátrányban a csapata (MTI/EPA)

17. perc: Giggs lőtte el – jócskán fölé.

16. perc: Pique kapott sárgát. A fiatal védő feltartotta a lendülettel érkező Ronaldót. Szabadrúgás ígéretes helyzetből. Az összes Barca-játékos a tizenhatosán belül.

12. perc: Megjött a katalánok önbizalma, a tőlük megszokott rövidpasszos játékkal tartják a labdát.

10. perc: Vezet a Barcelona! A semmiből lőtt gólt a spanyol bajnok. Iniesta vitte kapura a labdát, Eto’óhoz passzolt, aki könnyedén átjátszotta Vidicset, majd a rövidbe bombázott. Van der Sar lassan reagált a lövésre. (1-0)

Meglepően offenzív taktikával kezdett a címvédő, a spanyolok képtelenek megtartani a labdát.




8. perc: És újból az aranylabdás. A manchesteriek kipasszolták a Barca-védelmét, Ronaldo keresztbelőtte a kapu előtt a labdát.

7. perc: Ronaldo megint. Jó 30 méterről sült el a portugál lába, nem sokat tévedett.

4. perc: Idegesek a spanyolok, a védelmük értelemszerűen nem tűnik túl biztosnak. A címvédőnél a középpályások állandóan változtatják a helyüket.

2. perc: Toure állította meg szabálytalanul Andersont. Ronaldo lekészítette magának a labdát, és 32 méterről Valdesbe lőtte a szabadrúgást. A spanyol kapusról középre pattant, de a védők tisztáztak.

1. perc: A spanyolok kezdték a meccset. Fehérben a címvédő, a katalánok a megszokott gránátvörös-kékben.

20.43: Fülsüketítő hangzavar pedig még el sem kezdődött a meccs. A szurkolók is különböző koreográfiákkal készültek.




20.42: Pályán a csapatok, rövidesen kezdődik a 17. BL-finálé.

20.35: Zászlók és furcsa dresszekbe öltözött hölgyek a pályán. Még gyorsan egy sör a hűtőből, telefon kikapcsol, és kezdődhet a meccs.

20.32: A spanyoloknál bonyolultabb a helyzet, Guardiolának négy védője (Alves, Marquez, Milito, Abidal) nem szerepelhet. Puyol kénytelen a szélen játszani, Pique és Toure középen, Ronaldót pedig a rutinos Silvinhónak kellene megzavarnia.





Lippi és Capello a lelátón (MTI/EPA)

20. 23: Ferguson nem okozott igazi meglepetést, az eltiltott Fletchert Giggs pótolja a fináléban. Ferdinand felépült, így a kezdőben kapott helyet.



20.14: Hatalmas hangzavar az Olimpiai-stadionban, pályán a főszereplők, még csak bemelegítenek.




20.11: XVI. Benedek pápa a Vatikánban fogadta a döntőt vezető svájci játékvezetői hármast. A szentatya röviden elbeszélgetett a Massimo Busaccával, akinek ez lesz az első BL-döntője, két asszisztense pedig a szintén svájci Matthias Arnet és Francesco Buragina lesz.




20.00: Megkéseltek szerda hajnalban egy brit szurkolót a Manchester United-FC Barcelona labdarúgó Bajnokok Ligája római döntőjét megelőzően. A helyi rendőrség beszámolója szerint a drukkert combon szúrták és jelenleg a Santo Spirito kórházban ápolják. Az áldozatot közel a szállodájához négyen támadták meg. Reméljük nem lesz több botrány.







BL-lázban Róma (Galéria)


A címvédő Manchester United találkozik este Rómában az FC Barcelona csapatával a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében.

Az eddigi finálékban a spanyol és az angol gárdák egyaránt 11 alkalommal diadalmaskodtak, így a szerdai találkozó győztese révén az egyik nemzet felkerül az örökranglista élére.
A két finalista közül eddig a Manchester háromszor, a Barcelona pedig kétszer nyerte meg a legrangosabb európai kupasorozatot (BEK vagy BL). Amennyiben Sir Alex Ferguson tanítványai győznek, úgy történelmet írnak, mert a BL-ben még nem volt példa címvédésre.

A Vörös Ördögök ráadásul a mostani kiírásban egyszer sem kaptak ki, és tavaly is veretlenül hódították el a trófeát, így rekordot jelentő módon, 25 összecsapáson nem szenvedtek vereséget. Ellenfelük, az FC Barcelona az idei sorozatban hétszer győzött, ötször ért el döntetlent, és csak kétszer kapott ki.




Címkék: foci