Osztrák rendező filmje tarolt Cannes-ban

Charlotte Gainsbourg és Christophe Waltz lettek a legjobb színészek, míg az Egy proféta című francia filmnek ítélték oda a zsűri nagydíját. Michael Haneke filmje kapta az idei filmfesztiválon az Arany Pálma díjat.

A
francia Jacques Audiard Un prophete (Egy proféta) című filmje kapta vasárnap a zsűri nagydíját a 62. Cannes-i Filmfesztiválon, az osztrák Michael Haneke Das weisse Band (A fehér szalag) című filmje pedig az Arany Pálma díjat kapta. A két és fél órás fekete-fehér dráma az első világháború kitörése előtt egy észak-németországi kis faluban játszódik, témája a puritán világ gyermeknevelési módszereiből születő erőszak.

Michael Haneke és neje (fotó: MTI/EPA)

Az osztrák film érdemelte ki a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is, amelyről a filmes seregszemlére akkreditált kritikusok az Isabelle Huppert francia színésznő által vezetett nemzetközi zsűritől függetlenül döntöttek.

Charlotte Gainsbourg francia színésznő Lars von Trier Antikrisztus című filmjében nyújtott alakításáért kapta a legjobb női alakítás díját vasárnap a 62. Cannes-i Filmfesztiválon. A legjobb férfi alakítás díját az osztrák Christophe Waltz egy náci tiszt megformálásáért érdemelte ki, amelyet az egyetlen idei amerikai versenyfilmben, Quentin Tarantino Becstelen Brigantyk című alkotásában nyújtott.

Címkék: kultúra