Egy nap 8000 gyorshajtót fotóztak

Hiába az objektív felelősség elve, nem fogynak a gyorshajtók az utakon, legalábbis a legutóbbi országos közlekedési ellenőrzés során még erre utaló nyomokat sem talált a rendőrség.

Az Európa számos más országával együtt végrehajtott Tispol-akció április 20. és 22. között zajlott, amikor is a rendőrség az összes működő traffipaxát, nagyjából 150-et bevetett. A nap 24 órájában, 1500 rendőr bevonásával folyó ellenőrzés nyomán 8000 sebességtúllépést regisztráltak.

Mint Kiss Csaba, az ORFK autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője elmondta, ez duplája az átlagosan mért sebességtúllépéseknek. Voltak különösen durva ámokfutók, egy autós ötven helyett 130 km/órával hajtott városban, míg másvalakit az országúton engedélyezett kilencvenet jócskán meghaladva 152-vel fotózott le a traffipax. Előbbi 300 000 forintos büntetést kap, utóbbinak 60 000-et kell fizetnie.

Nemcsak gyorshajtókat füleltek le ezekben a napokban a rendőrök, de 2360 más közlekedési szabálysértés miatt is eljártak. Több mint 1700 esetben ennek nyomán helyszíni bírságot szabtak ki, 642 esetben viszont feljelentés lett a dologból.

Az alezredes elárulta, idén további hét Tispol-akció várható még, ezek között lesz, amelyik kiemelten kezeli az ittas vezetők kiszűrését, másik a biztonsági övek és gyermekülés használatára összpontosít, de visszatérnek majd a gyorshajtókhoz is.

Utóbbiaknak rossz hír, hogy már nemcsak a rendőrök, de az önkormányzatok is üzemeltethetnek sebességmérő készülékeket.

Címkék: autó