Először látható egy fontos Rippl-Rónai festmény

Először láthatja a nagyközönség a Kieselbach Galériában Rippl-Rónai József életművének kiemelkedő darabját, a Karcsú nő vázával (1894) című képet, amely eddig magángyűjteményben volt. A festménnyel együtt Bedő Rudolf gyűjteményéből mintegy száz műtárgyat mutat be ezen a tavaszon a budapesti galéria.

A galériába belépőt az ajtóval szemközti falon fogadja az életnagyságú kép, amely profilból ábrázolja a fekete ruhás, vállig érő, vörösbarna hajú, karcsú nőt, amint áttört mintázatú vázát emel a magasba. A festmény „rokona” a Kalitkás nőnek, amely egy amerikai aukción került ismét magyar tulajdonba.

Klikk a teljes kép megnyitásához. (forrás: MEK.hu)

A 76-szor 186 centiméteres festmény Bedő Rudolf gyűjteményének ékessége. A festő fiatal párizsi szerelmét ábrázoló képtől a mester soha nem vált meg, még az utolsó életmű-kiállításán sem került a közönség elé, Rippl-Rónai József (1861-1927) haláláig magánál tartotta. A kép a gyűjtőnek is ugyanilyen fontos volt, mert jóval több mint fél évszázada része volt a magángyűjteményének, és a tulajdonos soha nem adta kölcsön kiállításra – mondta el Kieselbach Tamás galériatulajdonos szerdán, sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az örökösök a galériát kérték fel a hagyaték áruba bocsátására, de nem kerülnek kalapács alá a műtárgyak, hanem a galérián keresztül adják el azokat.

Címkék: kultúra