Változnak a gyorhajtási tarifák

A jövőben nem a sebességtúllépés százalékos, hanem a kilométer/órában megadott mértékétől függ, milyen összegű bírságra számíthat a járművezető.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészete kezdeményezésére változnak a gépjármű üzembentartójának objektív felelősségén alapuló, a közigazgatási bírságra vonatkozó rendelkezések.

Ennek értelmében május elsejétől, például egy 50 kilométeres óránkénti sebességkorlátozás ellenére valaki 95-105 kilométeres sebességgel halad, akkor 90 ezer forint bírságra számíthat. Ha ilyenkor 105-115 kilométeres óránkénti sebességgel halad, a bírság összege már 130 ezer forintra emelkedik, ha pedig 125 kilométeres sebességgel vagy annál is gyorsabban megy, 300 ezer forintot kell fizetnie.

Nincs mérlegelés

Komáromi Endre, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője elmondta: a másik fontos változás, hogy a jövőben nincs lehetőség arra, hogy bírságot kiszabó határozatot méltányosságból módosítsák vagy visszavonják.

Az ezredes szerint tavaly 40-50 ezer ilyen kérelmet nyújtottak be, és összességében 400 ezer, az objektív felelősség hatálya alá tartozó ügyben jártak el. Hozzátette: fontos, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, de ha mégsem, legyen tisztában azzal, hogy még méltányosságból sem engedhető el a bírság.

A módosításokat május 2-ától indult eljárásokban kell alkalmazni, ezért előfordulhat, hogy egy áprilisban elkövetett cselekményt – a májusban indult eljárásban – már az új szabályok szerint bírálnak el.

Szintén új elem, hogy a “korlátozott sebességű övezet” esetében ugyanazok a szabályok érvényesek, így az ilyen területeken nem kell minden sarokra jelzőtáblát helyezni, a sebességkorlátozás a teljes övezetre érvényes.

A sajtótájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint a rendőrség biztosítani fogja, hogy az érintettek a lakó- vagy tartózkodási helyük szerinti kapitányságon betekinthessenek az ellenük indított eljárás irataiba.

Traffipaxok százával

Az idén 50 új mobil és legalább 200 új telepített sebességmérő beszerzésére írt ki közbeszerzési pályázatot a rendőrség. Az autópályákon 31 újabb mérőhelyet alakítanak ki, és ez a program az év végén sem áll le. A tervek szerint három éven belül 700 új berendezéssel fogják a sebességtúllépést mérni.

Max 120?

Százhúsz kilométer/órában határoznák meg az autók maximális sebességét az Európai Unió szakértői. Ezen kívül 2015-ig rendszeresítenének egy úgynevezett alko-lock berendezést, amelyet indulás előtt meg kell fújnia a sofőrnek, és ha a szerkezet alkoholfogyasztást érzékel, nem lehet beindítani a járművet. 2012-ig minden autót felszerelnének olyan berendezéssel is, amely nemcsak az első üléseken ülők esetében jeleznek hanggal és fénnyel, ha nem kötik be a biztonsági övet, hanem a hátsó üléseken is.

Címkék: autó