A sport is megszenvedte a sertésinfluenzát

Mexikóban leállították Nemzeti Olimpia elnevezésű sportrendezvényt, és veszélybe került a junior röplabda-vb megrendezése is, míg a jokohamai asztalitenisz-világbajnokságon az illetékesek óvintézkedéseket vezetett be.

A sertésinfluenza miatt a betegség kiindulási helyének számító Mexikó legfelső kormányzati sportszerve leállíttatta a Nemzeti Olimpia elnevezésű játékokat, amelyek 15 sportágban zajlottak mintegy 13 ezer versenyző részvételével Baja Californiában, a közép-amerikai ország legnyugatibb tagállamában.

Az illetékes sportbizottság (CONADE) hétfőn döntött a viadalok beszüntetéséről, hogy az elmúlt két hétben – a hírek szerint – nem kevesebb mint 152 ember halálát okozó sertésinfluenza tovaterjedésének amennyire lehet, ily módon is elejét vegyék.

A Nemzeti Olimpia, amely a 12 és 18 év közötti korosztályok legnagyobb sporteseménye Mexikóban, április 21-én kezdődött Baja Californiában.

Elmaradhat a junior röplabda-vb

Veszélybe kerülhet a junior női röplabda-világbajnokság megrendezése a Mexikóban kitört sertésinfluenza-járvány miatt.

A nemzetközi szövetség (FIVB) álláspontja szerint a sportolók biztonsága a legfontosabb a július 16. és 25. között, Tijuanában és Mexicaliban sorra kerülő eseményen. Ezért ha a vírus terjedése veszélyt jelenthet a csapatokra, a FIVB vagy más mexikói helyszíneken rendezi meg a tornát, vagy elmarad a vb.

„Átgondoljuk a helyzetet és aprólékosan megvizsgálunk minden ezzel kapcsolatos információt, mielőtt döntést hozunk” – mondta Theofanisz Ciokrisz, az FIVB elnökhelyettese.

Óvintézkedések Jokohamában

A sertésinfluenza miatt óvintézkedéseket vezetett be a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (IITF) és a helyi szervezőbizottság a jokohamai egyéni világbajnokságon.

Az ITTF hírlevele szerint két játékost, akik a veszélyeztetett zónából érkeztek, alaposan megvizsgáltak, de mindkettőjük esetében negatív lett az eredmény. Delegációjuk nagyobb részének tagjai, akik vasárnap vagy később landoltak a japán kikötővárosban, már a repülőtéren átestek az egészségügyi kontrollon, s azóta is orvosi megfigyelés alatt tartják őket.

Az ITTF hivatalos orvosa és egy japán kollégája 24 órában a résztvevők rendelkezésére áll, s amennyiben valakin felfedezik a sertésinfluenza tüneteit, újabb intézkedéseket hoznak.

Címkék: Sportmix