“Kulturális sivataggá” válhat Belgrád

Hiába csábítja Belgrád a „kultúra városa" szlogennel a turistákat, a szerb fővárosba érkezők virágzó kulturális élet helyett kulturális sivatagba csöppennek, ahol évek óta zárva tartó múzeumokkal találkozhatnak.

A belgrádi Nemzeti Múzeum hat éve tart zárva, a Kortárs Múzeum szintén évek óta nem fogad látogatókat, csakúgy mint a Szerb Történeti Múzeum, valamint a Belgrádi Városi Múzeum. „Az összes kulturális kincs, az évszázadokon át összegyűjtött értékek a közönségtől messze, ládákban és raktárakban pihennek” – bírálta az Európa-szerte egyedülálló helyzetet a Novosti című újság.

A válságos helyzetet nem pusztán a bezárt múzeumok jelzik. A 35 éve épült, de már düledező országos könyvtár két éve renoválás miatt tart zárva, pénz hiányában azonban leálltak a rekonstrukciós munkálatok. „Ez nem érdekli a politikai elitet” – idézte a könyvtár igazgatóját a Blic című napilap.

„A kulturális minisztérium hátráltatja a Nemzeti Múzeum felújítását, nem áll érdekében a munka elvégzése” – jegyezte meg keserűen Monica Suput, a felügyelőbizottság korábbi elnöke, aki a lehetetlen helyzet ellen tiltakozva márciusban lemondott tisztségéről. Döntését a bizottság többi tagja is követte. A minisztérium ugyanakkor a múzeum vezetését vádolta, amiért túl drága szerződést kötöttek a több mint 400 ezer műtárgy felújítás idejére történő „kiköltöztetésére”.
Hat héttel ezelőtt a hiányzó állami támogatás miatt a szerb filharmonikusok vezetője vált meg tisztségétől. A nemzetközileg is ismert együttest a megszűnés veszélye fenyegeti, mivel vezető zenészeinek átlagosan 38 ezer dinárból (124 ezer forintból) kell megélniük.

Predrag Ejdus, a belgrádi Nemzeti Színház vezetője február elején köszönt le igazgatói posztjáról, esetében szintén a kulturális hatóságokkal való szembenállás volt a távozás oka.
Belgrád két híres épületét, a Tudományos Akadémia otthonát és az 1896-os magyar Millenniumra épített Gardos-tornyot is „építészeti katasztrófa” veszélyezteti.

Címkék: kultúra