Formabontás

Az ügyvédi szakma mind a mai napig az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező foglalkozás. Egy önmaga és irodája jó hírére adó ügyvéd jól teszi, ha a megjelenését mint kommunikációs eszközt is használja az ügyfelek bizalmának elnyerésében és megtartásában.

Az ügyvédek több évszázada, amióta ez a foglalkozás megjelent, megjelenésükben is különböztek az utca átlagemberétől – s ez jórészt ma is igaz. Az ügyfél bizalmát az első benyomás megszerzésekor kell elnyerni, mert azon utólag már roppant nehéz változtatni. Az öltönyös vagy kosztümös megjelenés azt az üzenetet közvetíti az ügyfél és a világ felé, hogy az ügyvéd profi, komolyan veszi az ügyet és hivatását. A megjelenés és a fellépés megadja a találkozás és az ügymenet alaphangulatát. Ezért az ügyvédeknek mindenkor tanácsos klasszikus hivatali eleganciával öltözniük. Ez az urak esetében az öltöny, a hölgyeknél pedig a kosztüm – és ezek kiegészítői.

Öltöny és kosztüm
Az ügyvédurak alapdarabja a sötét öltöny, amelynek színei lehetnek a szürke sötétebb árnyalatai, sötétkék vagy sötétbarna – és ezek hajszálcsíkos változatai. Meleg időben kevésbé konzervatív ügyfelek előtt bővülhet a paletta középszürkével, világosszürkével, homokszínűvel, esetleg beleférhet a kisebb léptékű fekete-fehér vagy fekete-krémszínű Esterházy-kockás is.

Szemben egy másik nagy presztízsű szakmával, a bankárokéval, az ügyvédek megengedhetnek maguknak némi könnyedséget az ingek színének kiválasztása terén. Míg a bankároknál a dress-code szerint maradt a tradicionális fehér és kék, valamint ezek csíkos és kockás variációi, addig az ügyvédek hordhatnak pasztellszíneket, pl. a lila, a kék, a rózsaszín, a szürke, a lazac, az ekrü, a bézs egészen halvány árnyalatait, valamint ezeket kockásban és csíkosban is. Elegáns még a monokróm öltözködési stílus jegyében egy szín több árnyalatát választani, pl. antracitszürke öltöny, világosszürke ing, középszürke, mintás nyakkendő. Ez egy trendi, ugyanakkor mértéktartó megjelenés.

A nyakkendők is bőven hagynak variációs lehetőséget, az alapszabály csak annyi, hogy annál elegánsabb egy nyakkendő, minél apróbb a mintája, valamint, hogy az erősen figurális, nagymintás nyakkendők üzleti megjelenéskor nem elfogadottak. A díszzsebkendő egy apró, de meghatározó részlet, elegánsan klasszikus megjelenést nyújt, miközben viselőjének kifinomult, választékos ízléséről tanúskodik. Az öltönyös megjelenést kiegészíti a nem elhanyagolható fontosságú bőrfelsővel és bőrtalppal készült elegáns, fűzős cipő és a cipővel azonos színű, kötelező bőröv.

Öltözködési tanácsok

ÜGYVÉDNŐK
• Szoknya-kosztüm, nadrágkosztüm
• Visszafogott színek.
• Gyapjú, pamutszövet, selyem, kevert szálak (műszál csak kis arányban).
• Egészruha és zakó.
• Harisnyanadrág, mely minta nélküli vagy diszkréten mintázott.
• Blúz (nem átlátszó), női ing, rövid vagy hosszú ujjú top diszkrét dekoltázzsal.
• Zárt bőr félcipő vagy elöl mindenképpen zárt nyári cipő vissza¬fogott színekkel.
• Nyitott orrú szandál vagy ¬papucs nem megengedett!
• Ékszer diszkréten, egy kézen egy gyűrű (kivéve jegygyűrű és kísérőgyűrű). Finomabb bizsu, műanyag nem illendő!

ÜGYVÉDEK
Öltöny:
sötétkék, közép- vagy sötétszürke, sötétbarna, hajszálcsíkos (a fekete
elsősorban alkalmi viselet, nappali viseletként nem ajánlott).
• Gyapjú, kevert gyapjú
• Klubzakó és középszürke szövetnadrág.
• A nadrág vagy a cipő színével egyező színű zokni olyan hosszú szárral, hogy üléskor ne látszódjon a lábszár.
• Hosszú ujjú ing.
• Bőrtalpú, klasszikus vonalú bőrcipő fekete vagy sötétebb barna árnyalatban.
• Öv kötelező a cipővel egyező színben (vagy nadrágtartó).
• Minőségi óra lehetőleg bőrszíjjal, ékszer kevés, a jegygyűrűn kívül esetleg egy gyűrű.
• Fülbevaló nem megengedett, tetoválás nem látszhat.
• Nyakkendő diszkrét mintával, kerülendő a harsány, nagy léptékű, figurális minta.
• A csokornyakkendő alkalmi viseletnek számít, nappalra nem stílusos.

Az ügyvédnők hagyományosan kosztümöt hordanak, a konzervatívabbak szoknyakosztümöt, amely szoknyájának takarnia kell a térdet. A nadrágkosztüm mára már teljesen bevonult a nők formális ruhatárába, sőt ebben a mind a mai napig férfiak uralta szakmában sok ügyvédnő úgy véli, könnyebben veszik „férfiszámba”, ha a nadrágos változatot választja.

Az ügyvédnők esetében is nagyobb a lehetőségek tárháza színek tekintetében, mint a banki szférában dolgozó hölgyeknek. Természetesen nekik is kell rendelkezniük a klasszikus szürke vagy sötétkék kosztümmel, amely minden ügyfél előtt megállja a helyét, ám elfogadottak a mértéktartó pasztellek, pl. világosszürke, világosabb kékárnyalatok, diszkrétebb lilaárnyalatok, nyersszínek, barnák, bordó. Ezek is lehetnek önmagukban mintásak vagy hajszálcsíkosak. A kosztüm alatt viselt blúzok vagy topok rövid vagy hosszú ujjúak, színben harmonizálnak a kosztümmel – mindig diszkrét dekoltázzsal. Az üzleti megjelenéshez minden esetben hozzátartozik a harisnya és a zárt orrú bőrcipő.

Dől a dress-code
Született egy kiemelkedő amerikai tanulmány, a Remsen Report, amelyet a Remsen Group, egy ügyvédek és jogászok marketingjére szakosodott cég készített az elmúlt évben az ügyvédek öltözködési tendenciái¬ról. Ebből kiderül, hogy bár az USA-ban a 2000-es évek elején nagyon elterjedt a lazán hivatalos öltözködés, az ún. „business casual” vagy „jeans Friday” – azaz farmeres péntek. A felmérésben megkérdezett ügyvédek közül sokan állították, hogy ügyfeleikhez próbáltak igazodni, amikor a lazább megjelenést választották. Mások azzal érveltek, hogy ritkán találkoznak élőben ügyfeleikkel egy normál munkahéten, így nincs igazán értelme a hagyományos üzleti megjelenésnek.

A Remsen Report szerint az utóbbi években a folyamat megfordulni látszik. A nagy presztízsű ügyvédi irodák tulajdonosai, vezető partnerei túlnyomó részben boldogtalanok voltak a dress-code lazulása miatt, és most örömmel fogadják a fordulatot. Mindannyian egyetértettek Mr. John Remsen Jr. következő megállapításával: „Az ügyvéd nézzen is ki úgy, mint egy ügyvéd!” Szerintük a lazán hivatalos megjelenés hiteltelenné teszi az ügyvédet. Egyesek ennél is továbbmentek, amikor azt állították, hogy ez a megjelenés negatív hatással van az ügyvéd hatékonyságára és munkája eredményére is.

Nincs ez másképp Magyarországon sem. A tradíciókat messzemenően szem előtt tartó, jó értelemben „régi vágású” ügyvédek a nap 24 órájában ragaszkodnak a „ügyvédies”, tradicionális megjelenéshez. Így van ezzel dr. Bánfalvi Gábor budapesti ügyvéd is. Vele nem fordulhat elő, hogy az ügyfél ne öltönyben, nyakkendőben lássa, akár még egy S. O. S. összehozott, hétvégi megbeszélésen sem.

„Kiemelt hangsúlyt fektetek a hagyományos üzleti megjelenésre, mert észrevettem, hogy az ügyfelek jólesően nyugtázzák a megjelenésemet, egyesek kifejezetten dicsérik, és elmondják, hogy ők ezt elvárják egy ismert, jó hírű ügyvédtől” – mondta dr. Bánfalvi. Tapasztalatai szerint mindig rendkívül fontos az ügyvédhez méltó, klasszikus megjelenés, de különösen az, amikor először találkozik egy új ügyféllel.

A modernebb, dinamikusabb új irányzat követői a megjelenésükre odafigyelő irodákban is megengednek maguknak némi lazaságot olyan napokon, amikor nincs bejelentve ügyfél, csak maguk között vannak, irodai munkájukat végzik. Ilyenkor az urak nyakkendő nélkül, esetleg egy elegánsabb vászon-/kordnadrágban vagy dizájnos farmerban, ingben és sportosabb zakóban, míg a hölgyek ugyanezek női változatában végzik teendőiket.

A Tilki és Kovács Ügyvédi Irodától dr. Kovács Kinga és dr. Tilki László elmondta, hogy megjelenésüket az is befolyásolja, kivel, milyen ügyféllel találkoznak aznap. Ingatlanokkal foglalkoznak, a kis lakótelepi lakástól a luxus apartmanházakig terjed a skála, ezért az ügyfélkör nagyon vegyes. Elmesélték, hogy bár általában tartják magukat a tradícióhoz, klasszikusan hivatalos megjelenésükkel esetenként túlöltözöttnek érzik magukat, mert meglátásuk szerint ez feszélyezi az egyszerűbb megjelenésű ügyfelet.

„Mi gyakran nem is találkozunk az ügyféllel, különösen a külföldiekkel – mondta el kérdésemre dr. Krajnyák András a Dr. Asbóth, Dr. Krajnyák és Társa Ügyvédi és Szabadalmi Irodától. – Akár mindegy is lehetne, hogy a munkahét zömében mit viselünk, ám mégis megadjuk a módját a hivatalos megjelenésnek. Ez hozzátartozik a szakmához.”

Márkák bűvölete
A Magyarországon dolgozó ügyvédek nagy része odafigyel a megjelenésére, és ahogy a cég jó hírneve és anyagi lehetőségei gyarapodnak, úgy választanak az ügyvédek is egyre drágább, jobb minőségű ruhadarabokat. A tehetősebbek szívesen vásárolnak az Andrássy út és a Belváros elegáns üzleteiben, vagy rendelnek tökéletesen a személyükre szabott öltözékeket a szabójuknál, varrónőjüknél. A legdrágábbak azok az öltönyök és kosztümök, amelyeket nagy tervezők szalonjában, mérték után készíttetnek. Márkákhoz általában nem ragaszkodnak, de a jó névhez és a jó minőséghez igen. Miután azonban ők sem ellenségei a pénztárcájuknak, időnként benéznek a dizájner outletekbe, és nem hagyják ki a jó lehetőségeket.

Szerző: Lacfi Ági imázstanácsadó, férfi- öltözködés-specialista, www.lacfiagi.hu

Amire a bankárok és az ügyvédek egyaránt adnak, azok a státusszimbólumok, pl. a nem hivalkodó, ám annál márkásabb óra – főleg az urak esetében, ékszer és óra a hölgyek esetében, és az autó mindkét nemnél egyaránt. Órák közül a teljesség igénye nélkül: szép, korrekt, középkategóriás márkák: Longines, Fortis, Seiko, Doxa, Bulova, Roamer, Raymond Weil. Drágább, elismert márkák pl.: Omega, Zenith, IWC Schaffhausen, Tag Heuer, Jaeger, LeCoultre. Öltönyhöz, kosztümhöz általában finom, laposabb, bőrszíjas óra ajánlott.

Az ügyvédek mindennapi kiegészítője az aktatáska és a toll, elsősorban golyóstoll. Az aktatáska jó, ha színben igazodik a cipő és hölgyek esetében a kézitáska színéhez, jó minőségű bőrből készült darab. A golyóstoll sokszor van szem előtt, szerződések, dokumentumok aláírásánál, fontos, hogy szép, márkás darab legyen. Megbízható, szép, középkategóriás tollnak például a Waterman és a Parker, míg az igazán presztízsértékűnek a Mont Blanc, a Caran d’Ache számít.

Címkék: trend