Egyre népszerűbb a kempingezés

A balatoni kempinglánc-tulajdonos Balatontourist Zrt. sorra nyíló egységeiben a válság ellenére 7-8 százalékkal nőtt az előfoglalások száma, ugyanakkor az előlegbefizetések elmaradtak a tavalyi évhez képest.

Míg jó előjelnek számít a kempingturizmus iránti növekvő érdeklődés, addig a balatoni szállodaüzemeltetőknek alapos okuk van a borúlátásra, többek között a konferenciaturizmus is jelentősen visszaesett. A valójában április végétől lendületet vevő előfoglalások a kempinghálózat foglalásainak negyedét-ötödét teszik ki.

A Balatontourist 17 kempingjének forgalma az utóbbi években évi 5-6 százalékkal nőtt, aminek a fő mozgatórugója az üdülési csekk volt. A belföldi turisták száma évi 15-20 százalékkal emelkedett, míg a külföldieké összességében csökkent. A tendencia azt mutatja, hogy a kempingezést korábban nemigen kedvelő népnek számító magyarok is egyre inkább rájönnek: ez egy életforma, ami nemcsak sátrazást, hanem kényelmes körülményeket, vízközelséget és szabadságot is jelent.

Egyre többen választják (fotó: MTI)

A külföldiek közül az elmúlt években az osztrákok, csehek és szlovákok érdeklődése nőtt a balatoni kempingek iránt, amit az idén várhatóan tovább fokoz az euró-forint számukra kedvező átváltási árfolyama.

A Balatontourist kempingjei közül április közepén nyitott a balatonfüredi, április végén nyitja kapuit a siófoki, majd május elejétől sorra a többi is megkezdi a szolgáltatást.

Címkék: utazás