Légitársasági kartellt sejt az EU

Vizsgálatot indított a brüsszeli Európai Bizottság olyan légitársaságok ellen, amelyek szorosan együttműködnek egymással interkontinentális - zömmel Európa és Észak-Amerika közötti - járataik üzemeltetésében.

A vizsgálat célja – közölte hétfőn a bizottság sajtótájékoztatóján Jonathan Todd, versenyügyi kérdésekben illetékes szóvivő – annak megállapítása, hogy a szokványosnál jóval szorosabb együttműködés összeegyeztethető-e az unió versenyjogi előírásaival.

Két együttműködési csoport taglégitársaságai ellen indult a vizsgálat. Az egyik csoport a „Star”, amelyben az Air Canada, a Continental, a Lufthansa és a United Airlines a résztvevő. A másik csoport a „Oneworld alliance”, amelynek keretében az American Airlines, a British Airways és az Iberia működik együtt.

Az érintett légitársaságok együttműködése kereskedelmi, marketing- és üzemeltetési tevékenységre egyaránt kiterjed, és vonatkozik egyebek közt a menetrendek összehangolása mellett az árképzésre, illetve egymás járataira való jegyárusításra is.

Címkék: utazás