Bővül a moszkvai repülőtér

2010-ben már évi 30 millió utas fogadására lesz képes a moszkvai Seremetyevo repülőtér, ahol 2008-ban 15 millió utas fordult meg. A régi-új légikikötőben tavaly a nemzetközi utasok száma elérte a 10 milliót, míg a belföldieké az ötmilliót.

A jelenleg működő egyes, kettes, a C, és a legutolsó, a hármas terminál mellett az idén ősszel fejezik be a 2/a terminál építését, amely ötmillió utast fogadhat. A nemrégen mintegy 400 millió dollárért felépített hármas terminál kapacitása évi 10 millió utas. A hármas utasforgalmi épület mellett hatalmas irodakomplexum épül. A gazdasági válság ellenére nem halasztják el az állami tulajdonban lévő Seremetyevón a beruházásokat, a költségvetés biztosítja a finanszírozást.

A tervek szerint 2015-re a repülőtér bevételeinek mindössze 35 százalékát adják az alaptevékenységek, a nagyobb hányad a szolgáltatásokból származik majd. Már tervben van a harmadik kifutópálya építése is, miután a másodikat 2008-ban újították fel.

Tavaly adták át azt a vasutat is, amely a repülőteret köti össze a moszkvai Szavelovszki pályaudvarral, mindössze 35 perces utazással. Addig csak közúton lehetett megközelíteni a repülőteret.

Címkék: utazás