Beáldozza a Ferrari az idei szezont?

A Ferrarik a május eleji Spanyol Nagydíjon már az új diffúzorral állhatnak rajthoz. A csapatfőnök és Michael Schumacher ennek ellenére nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a jövő évi fejlesztések érdekében feladják az idei szezont.

A Ferrari Forma-1-es története egyik legrosszabb idénykezdetét éli, a tavalyi bajnokcsapat három futam után még mindig pont nélkül áll. Lehet, hogy a Brawn példájára ejteniük kellene 2009-et, és már idén – még a kiadási plafon bevezetése előtt – a következő szezonra készülhetnének? Nem kizárt ez a megoldás.

A csapatfőnök, Stefano Domenicali szerint mindenképpen meg kell várni a Spanyol Nagydíjat, a csapat ugyanis akkor veti majd be az új dupla diffúzort, és az eredményektől függően azután meggondolják majd, hogyan tovább.

Massa és Räikkönen még pont nélkül (MTI/EPA)

“Spanyolország után már tisztán látjuk, hol is állunk. Miután visszatérünk Európába, világosabb lesz a helyzet. De nem csak a diffúzor jelenti a megoldást, a dolog ennél sokkal bonyolultabb. Előnyt jelenthet az alkatrész, de hiba lenne azt hinni, hogy ez jelenti a kulcsot. Láttuk, hogy a (dupla diffúzor nélküli) Red Bull milyen szépen teljesített!” – magyarázta az olasz.

“A Brawn, a Williams és a Red Bull sokkal korábban váltottak a 2009-es projektre, és lehet, hogy nekünk is meg kell fontolnunk ezt” – tette hozzá.

A csapat tanácsadója, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher is hasonlóan gondolkodik: “Az új diffúzor hatása attól is függ, hogy mennyire lesz bonyolult nálunk alkalmazni. Némelyik csapat azonban akkora előnyben van, hogy azt nem lehet csak ezzel behozni. Más változtatásokra is szükség van, és ez időbe telik. Ezért talán érdemes feltenni a kérdést, hogy van-e értelme 2009-cel vacakolni, ha koncentrálhatunk a következő évre is.”

—-Az ujjszopó kölyök diadala—-

A nemzetközi sajtó Sebastian Vettel váratlan sikerét taglalta a Forma-1-es Kínai Nagydíj másnapján. A Red Bull német pilótája gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott vasárnap a sanghaji özönvízben.

Németország

Abendzeitung: “Schumacher is lenyűgözőnek találta Vettelt, aki már-már félelmetes fölénnyel győzött Kínában.”

Frankfurter Rundschau: “Táncos az esőben. Vettel megmutatta a sanghaji vízibalettben, hogy KERS és dupla diffúzorok nélkül is lehet nyerni.”

Stuttgarter Zeitung: “Egy német adott szárnyakat a Red Bullnak. Az esőember visszatért, és kétórás oktatást tartott a mezőnynek. Tíz másodperccel verte a csapattárs Mark Webbert és 45-tel a vb-éllovas Jenson Buttont, miközben fogalma sem volt róla, hogy meddig bírja az autója.”

Stuttgarter Nachrichten: “Vettel a korábbi esőisten, Michael Schumacher stílusában diadalmaskodott a sanghaji vízifesztiválon, a Brawn istálló először kapott ki idén. Bár Sebastian sokszor hangoztatta, hogy ő nem Schumi-bébi vagy mini-Michael, ő volt azon kevesek egyike a kínai tengeren, aki még csak meg sem csúszott. Tökéletesen versenyzett – mint egykor Schumacher.”

Handelsblatt: “Az ujjszopó kölyök diadala. Vettel sértetlenül megúszta a sanghaji özönvizet, ám az eredményhirdetésnél a trófea elvágta az ujját. Folyt a vér, Vettel a szájába kapta a hüvelykujját, így az a kép vonul be az F1-történelembe, ahogy nagyra nőtt csecsemőként áll a dobogó tetején.”

Nagy-Britannia

Daily Express: “Vettel felhúzta az uszonyokat, és a győzelembe tempózott, fennállása első diadalával megajándékozva a Red Bull csapatot.”

Daily Telegraph: “Vettel megőrizte lazaságát, röviddel élete egyik legfontosabb futama előtt még vicceket mesélt a riportereknek.”

The Times: “Itt az új Schumacher. Az első két futamot megnyerő Jenson Button, úgy tűnik, nem kaphat meg mindent.”

Daily Mail: “Eddig tartott a tökéletesség Button számára. Ha megnyeri a kínai futamot, ő lehetett volna Damon Hill 1996-os bravúrja óta az első brit, aki három diadallal kezdi meg a szezont.”

The Sun: “Elúszott Button mesterhármasa a sanghaji vízibirkózásban.”

Olaszország

Tuttosport: “A Ferrari lenullázva, Vettel vezette a Red Bull-gálát.”

Corriere dello Sport: “Ferrari: harmadik verseny, harmadik katasztrófa. Varázslatos Kína a Red Bullnak.”

La Gazzetta dello Sport: “Vettel a No.1. az esőben. Még csak 21 éves, 29 futammal a háta mögött, de ha zuhog, úgy vezet, mint egy vén róka. Sokak szerint ő az új Schumacher, szerintünk inkább Jackie Stewartra vagy Niki Laudára emlékeztet. A Ferrari ismét KO.”

Il Secolo XIX: “Vettel az esőmágus, új Senna született. A Ferrari 1981 óta nem volt ilyen gyenge.”

Spanyolország

Marca: “Vettel láttán vb-álmokat szövöget a Red Bull. A német nemcsak tehetséges, hanem kiváló autója is van.”

Sport: “Az idén még nem volt olyan F1-es futam, amely normális körülmények között zajlott volna le. Kínában Vettel tartott továbbképzést a kollégáknak a vezetés művészetéből.”

Címkék: autó-motor