Ingyen adják a Saabot

Ingyen túladna a Saab svéd autógyáron a tulajdonos, a csőd szélén álló General Motors (GM) – írja a Financial Times. A Saab ugyanakkor hangsúlyozza: elég forrással rendelkezik ahhoz, hogy folytassa tevékenységét az átszervezési időszak alatt.

A Financial Times szerint a fizetésképtelen svéd társaságért 20 komoly érdeklődő jelentkezett. Vannak köztük pénzügyi befektetők és „nemzetközi autógyárak is” – mondta a brit gazdasági lapnak Jan-Ake Jonsson, a Saab Automobile AB ügyvezető igazgatója. A tervek szerint tíz kiválasztott érdeklődővel részletesen áttekintik a cég helyzetét, majd tovább szűkítik a listát, és végül két-három partnerrel kezdenek konkrét tárgyalásokat. A cél az, hogy május végére, június elejére befektetőt találjanak. Az ügyvezető igazgató arról nem beszélt, hogy mekkora összegért cserélhet gazdát a cég.

A mintegy 4 ezer főt foglalkoztató vállalat évek óta veszteséggel dolgozik, adóssága 10,6 milliárd korona (283 milliárd forint). A legnagyobb hitelező az anyavállalat, a GM. A Saab februárban csődvédelmet kért. Eric Geers, a Saab kommunikációs igazgatója az MTI-nek pénteken megerősítette: a Saab elég forrással rendelkezik ahhoz, hogy folytassa tevékenységét a teljes átszervezési időszak alatt, ami várhatóan a nyárig eltarthat. Ezt a Saab már az átszervezés bejelentésekor elmondta, és azóta gyakorlatilag a helyzet nem változott – hangsúlyozta.

A svéd kormány illetékesei korábban többször leszögezték, hogy semmiféle segítséget nem kívánnak adni a bajba jutott vállalatnak, amelynek jövőjéért – mint mondták – a tulajdonos felelős.

Címkék: autó