Elítélik az állatvédők a libákkal tüntetőket

Kiegészítette a libatépésről szóló felvételek miatt egy svéd tévés ellen tett feljelentését a Fehérkereszt Állatvédő Liga; az állatvédők emellett elítélik, hogy a keddi Parlament előtti demonstráción élő állatokat használtak fel emberi indulatok kimutatására - közölték az állatvédők csütörtökön.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga közleményben ítélte el, hogy a keddi, Parlament előtti politikai demonstrációhoz élő állatokat – libákat – engedtek szabadon, és használtak fel emberi indulatok kimutatására.

Kiegészítették a feljelentést

Szilágyi István és Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman a tévés elleni feljelentést csütörtökön kiegészítette környezetkárosítás bűncselekményével is. Az eredeti, februárban tett feljelentés szerint a Magyar Televízió híradója február 2-án mutatott be egy „rejtett kamerás” felvételt, amelyet „állítólag a svéd TV4 televízió készített” Magyarországon, egy libatolltépő telepen. A filmen az látható, hogy az állatok a tolltépés során sérülést szenvednek.

Az állatvédők a svéd tévés ellen a Legfőbb Ügyészségen feljelentést tettek, mert álláspontjuk szerint a manipulált felvételek készítője „pszichikai bűnsegédje az állatkínzásnak”.

Szerintük a svéd férfi a földet és az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel (vagy más módon) veszélyeztette, amikor az általa megrendezett, libatollfosztást bemutató filmet úgy készítette el, hogy nem gondoskodott a libatollak összegyűjtéséről, elszállíttatásáról, kezeléséről.

Újságírói biztatásra?

Az állatvédők szerint ezért megalapozott a gyanú arra, hogy az állatkínzás vétségének elkövetése mellett a gyanúsítottnak érdekében állt olyan filmet készíteni, amely környezetkárosítást is megjelenít, és ennek leghatékonyabb módja a toll mint hulladék jogszerű kezelés nélkül történő bemutatása volt. A feljelentéskiegészítés kapcsán indítványozták a gyanúsított kiadatásának kérését is.

Szilágyi István, a liga kurátora korábban az MTI-nek azt mondta: a feltehetően évekkel ezelőtt készült felvételek valóban szakszerűtlen, állatkínzásnak minősíthető tevékenységet rögzítenek. De az is alappal feltételezhető, hogy éppen az újságíró ösztönzésére, biztatására történt az egész, és a felvételek készítését valójában nem állatvédelmi szempontok, hanem sokkal inkább gazdasági érdekek, megfontolások mozgatták.

Címkék: zöld