Halmazati bírságolás lesz az utakon

Várhatóan augusztustól módosulnak a közlekedési bírságolás szabályai. Több pontban is módosulhat a közlekedésről szóló törvény - miután a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter még pénteken benyújtotta a parlamentnek ehhez kapcsolódó módosító javaslatait.

A Molnár Csaba által jegyzett tervezet szerint a parkolási ügyekre vonatkozóan a parkolási társaságok nem köthetik ki egy saját maguk által választott bíróság illetékességét, mert ez aránytalan megterhelést jelent egyes bíróságnak. Várhatóan augusztus 1-jétől a megbírságolt jármű üzembentartójának lakhelye szerinti bíróságon lehet perelni.

Bírságot kell fizetniük augusztustól azoknak is, akik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a rádiótelefon használatának szabályait sértik meg. Ez persze eddig is így volt a saját autónk esetében, de ezúttal a fuvarozással elkövethető szabálysértések közé is bekerült.

Az új szabálysértések mellé a javaslat a bírság alsó határát 10 ezer forintra csökkentené. Eddig 50 ezertől 800 ezer forintig terjedhetett a büntetés.

Mint ismeretes, május 2-ától változik a gyorshajtásra vonatkozó büntetési tételek számítási rendszere, amely egyes esetekben enyhébb szankcióval sújtja a járművezetőt. Ugyanakkor a most beadott tervezet szerint az együttes szabálytalan cselekmények esetén az autós nagyobb bírságra számíthat.

A sebességtúllépés, a vasúti átjárón tilos jelzés ellenére történő áthaladás, az autópálya leállósávjában történő folyamatos haladás vagy a tiltott helyen történő megállás, várakozás miatt változatlanul 30-300 ezer forint közötti bírságot lehet kiszabni. Ám „amennyiben egy cselekménnyel több előírást szegnek meg és azt egy eljárásban bírálják el, a kiszabandó bírság összegét az egyes szabályszegésekhez rendelt bírságösszegek összegeként kell megállapítani” – írja a tervezet.

Címkék: autó