Szabaduljunk meg a vegyszerektől!

Megmutatjuk, hogyan lehet vegyszerek nélkül, csupán természetes anyagokkal olcsón és környezetbarát módon tisztán tartani az otthonunkat – hulladéktippek az FN-en.

Kezdjük azzal a takarítást, hogy leltározunk egyet vegyi raktárunkban. Érdemes megszámolni, hogy egyáltalán hány takarításhoz vásárolt flakon áll a polcokon, szekrényekben. Kész termékcsaládokat találunk, amelyek minden egyes tagja a lehető legjobban igyekszik kiszolgálni a takarítás egyes részfeladatait. Tényleg szükségünk van ennyiféle vegyszerre?

Ráadásul többségük tartalmukban alig, reklámszövegeikben annál inkább különböznek egymástól. Az sem mellékes, hogy hány ezer forintot tesz ki a hónapokig kitartó, vagyis lényegében előre megvásárolt készlet. Lássunk néhány tippet arra, hogy hogyan lehet egyszerűen, olcsón kitakarítani úgy, hogy mégis megvalósítjuk a reklámokban is előszeretettel bemutatott ideális állapotot!

Néhány tipp a tiszta lakásra:
-Az ablakpucoláshoz kiváló a forró vízben oldott ecet, amely zsíroldó hatású. Nedvszívó ronggyal töröljük át. az üveget, tükröt.
-A portörlésnél semmi szükség külön vegyszerekre. Használjunk nedves rongyot, de a különböző mikroszálas rongyok és elektrosztatikus eszközök is hatékonyak, mert ezeken jól megtapadnak a porszemcsék.
-Általános tisztításhoz, lemosáshoz használhatunk szódabikarbónát akár oldatban, akár nedves rongyra szórva súrolószerként. A házi szappan oldata szintén kézenfekvő.
-A felmosáshoz elég a víz, csak a zsíros padlókon indokolt néhány evőkanálnyi mosószóda feloldása a felmosóvízben.
-A vízkövet ecettel lehet hatásosan kezelni bármilyen felületen. Univerzális szer: használható a mosogatóhoz, a csempékhez, a mosdóhoz és a WC-kagylóhoz. Remekül száműzi a penészt is.
-Fémtisztításhoz hasznos szerek a citromlé és a szódabikarbóna.

Tippek

További tippeket a Hulladék Munkaszövetség honlapján olvashat.

A mosás a vízszennyezés egyik fő okozója, ezért külön érdemes néhány szót ejteni róla:
-A szintetikus mosószereknek számos környezetbarát alternatívája létezik ma már. A legegyszerűbb és legolcsóbb a mosószóda, más nevén nátrium-karbonát. Ez a szagtalan fehér por egyébként számos mosópor alapanyaga is.
-Mondanunk sem kell, hogy lényegesen olcsóbb a márkás társainál. A mosószóda lágyítja a vizet, ezért a mosógép vízkövesedését is mérsékli.
-Ki lehet próbálni a mosódiót is, amelynek használata során tisztító hatású lúgos oldat keletkezik.
-Ha mindenképpen szeretnénk bolti mosószert, akkor keressük az ökotermékeket (nem biotermékeket!), amelyek foszfátmentesek.
-Hagyjuk el az öblítőszereket, mert a mosószert semlegesítő funkciójukat a víz is betölti, viszont csökkentik a ruhák nedvszívóképességét. Sokan használnak öblítéshez ecetet (ízlés szerint vízzel fele-fele arányban, vagy egyharmad ecet, kétharmad víz arányban hígítva). A feltételezésekkel ellentétben a mosás után nem lesz ecetszaga a ruhaneműnek.
-Figyeljünk a pontos adagolásra, mert ezzel jelentősen csökkenthető a víz szennyezése.

Takarékos megoldásokat soroltunk fel eddig, de ha betartjuk a következő aranyszabályokat talán még gazdaságosabban vezethetjük háztartásunkat.

-Ne hagyjuk a rendetlenséget és piszkot eluralkodni a lakásban, kertben. Takarítsunk rendszeresen, és ha lecsöppent vagy kifolyt valami, akkor töröljük le, mossuk ki még akkor, amikor nem száradt meg a folt.
-Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb vegyszert és vizet használjunk a takarítás során.
-A nagyon piszkos textíliák, leégett edények okozzák durva környezetszennyezést okoznak a hozzájuk használt erős vegyszerek miatt. Áztassuk be ezeket, például, éjszakára, mert ez a leghatékonyabb a szennyeződések fellazítására, és még csak külön erőfeszítést sem igényel tőlünk.

Az egyszerű szerek használatával védjük a saját és a velünk egy háztartásban élők egészségét, és nagyon sokat teszünk azért, hogy a környezetbe, különösen a vizekbe minél kevesebb káros anyag kerüljön.

Címkék: zöld