Elöntik Fehérvárt a Csontváry- és Gulácsy-képek

Egyszerre négy székesfehérvári galériában követhetjük végig péntektől a magyar festészet 20. századi történetét Csontvárytól, Rippl Rónain, Gulácsyn, a Nyolcak és aktivisták csoportján át a kortársakig. A királyvárosban mutatkozik be az Antal-Lusztig-gyűjtemény.

Antal Péter az egyik legjelentősebb magángyűjteményt építette fel az elmúlt évtizedekben. A tradíció adott volt, hisz már a nagyapa, Lusztig Sámuel is gyűjtött műtárgyakat, ez az anyagi és szellemi örökség alapozta meg a gyűjtemény további gyarapítását. A mintegy háromezer műtárgyból álló gyűjtemény a magyar képzőművészet fejlődését mutatja be a 19. század végétől napjainkig: Csontvárytól, Rippl Rónain, Gulácsyn, a Nyolcak és aktivisták csoportján, Anna Margiton és Ország Lilin át a kortárs alkotókig.

Székesfehérváron egyidejűleg négy, a város képzőművészetében meghatározó intézményben – Szent István Király Múzeum, Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, Volksbank Galéria, Pelikán Galéria – a magyar képzőművészet legfontosabb stílusirányaiból és alkotóitól látható reprezentatív tárlat. A négy helyszín egymást is kiegészítő válogatása lehetővé teszi, hogy több mint háromszáz műtárgy bemutatásával a látogatók átfogó képet kapjanak a jelentős értékeket magában foglaló magángyűjteményről.

A négy helyszínen külön-külön megnyitják a tárlatokat péntek délután.

Címkék: kultúra