Ahol sonkával és kaláccsal várnak

Bécsi húsvéti vásár, siófoki vagy zengővárkonyi tojásmúzeum, szentendrei birkaszépségverseny és tavaszköszöntő népszokások – akinek már nem jutott hely a belföldi wellness-szállodákban, akár egynapos kiruccanásokat is betervezhet az ünnepek alatt. Tippek húsvéti kirándulásokra az FN-től.


Biohúsvét Bécsben

Az osztrák fővárosban szinten minden kerületben húsvéti vásárokra bukkanhatunk, amelyeken hagyományos kézműves termékek, húsvéti finomságok és zenei programok invitálják az érdeklődőket. Európa legnagyobb tojáshegyét csodálhatjuk meg, ha a tradicionális Altwiener Ostermarktot választjuk a Freyungon. A standok ízletes húsvéti specialitásokat (pl. báránysült, tradicionális sütemények) és kézműves termékeket kínálnak a felnőtteknek, a gyerekek pedig a húsvéti barkácsműhelyben próbálhatják ki a kreativitásukat.

Szintén a Freyung, a Harrach Palota előtti terület ad otthont az április 11-ig nyitva tartó húsvéti biovásárnak. A családias hangulatot árasztó vásár nagy népszerűségnek örvend az osztrák és a külföldi ínyencek között. Nem csoda, hiszen a standok nemcsak a húsvéti asztalra való sós és édes finomságokat kínálják Ausztria minden tájáról, hanem kecske- és juhsajt-különlegességeket, sőt vadhúsból készült specialitásokat is.

(forrás: Google Maps)

Húsvéti szokásokból és osztrák finomságokból álló tavaszi kompozíció fogad minket a Schönbrunni Kastély előtt felállított vásárban. A schönbrunnit egyébként az egyik legromantikusabb bécsi húsvéti vásárnak tartják. A hagyományos és modern húsvéti dekorációk (hímes tojás, barkacsokor, asztali dísz, gyertyakompozíciók), valamint ausztriai és a szomszédos országokból származó kézműves portékák bőséges választékából csemegézhetünk. Amíg a gyerekek a húsvéti nyúl marcipánműhelyében, a barkakötésnél, a nyúlfészek keresésénél és a gyermekmúzeumban szórakozhatnak, addig a felnőttek a dzsesszkoncerteket élvezik.

Széles a kínálat tojás alakú gyertyákból

(forrás: altwiener-markt.at)

Műalkotások születésének is szemtanúi lehetünk, amennyiben a belvárosi Am Hof tér kézműves vásárára látogatunk el. A húsvéti hangulatba burkolózó művésznegyed standjain egyedi és eredeti darabok (fém-,üveg- és kerámiatárgyak, művészien mintázott selyem, kötött ruhák, ezüstékszerek, faedények, nemezből készült eszközök) között válogathatunk.

Tojás tojás hátán

Mikor máskor lenne aktuálisabb a hazai tojásmúzeumok felkeresése, mint éppen húsvétkor. A siófoki és a zengővárkonyi tojásművészeti magángyűjteményekben különféle technikával készült (például viaszlevonatos, berzselt, batikolt, maratott, karcolt) kézműves- és iparművészi értékű dísztojásokat csodálhatunk meg. A Zengővárkonyban található Míves Tojás Gyűjtemény több mint 5 ezer darabból áll. A tojások 19 ország 55 tájegységéből származnak, elsősorban Európából, kiemelten a Kárpát-medencéből, de az állandó tárlatban megtalálhatóak a távolabbi tájak kultúráját bemutató különlegesebb darabok is. A múzeumban egyébként virágvasárnap tojásfestő bemutatókra és versenyekre is sor kerül.

Tojásritkaságok Zengővárkonyból (fotó: MTI)

Amennyiben Siófok felé vesszük az irányt (részben a Balatoni Húsvéti Napok miatt), az ottani tojásmúzeumban mintegy 2 ezer darab dísztojással ismerkedhetünk meg, akár múzeumi tárlatvezetés keretében. Sőt a tárlat során a tojásdíszítések motívumvilágáról és a különleges díszítőtechnikákról is lehull a lepel.

megközelítés:

– A zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény a 6-os útról érhető el (Pécstől 17 km-re a zengővárkonyi elágazásnál kell letérni)

– A siófoki múzeum Siófok központjában a víztoronytól mintegy 100 méterre található

Bárányszépségverseny Szentendrén

Ha a húsvéti ünnepkor népszokásaink vagy éppen a tavaszköszöntő népszokásoknak (zöldágjárás, kiszehajtás) a megismerésére vágyunk, akkor érdemes ellátogatni vasárnap vagy hétfőn a szentendrei Skanzenbe. A húsvéti tojás díszítésének motívumait és eltérő technikáit (batikolás, karcolás, patkolás, berzselés) az ország különböző vidékeiről érkező népművészek segítségével mi is kipróbálhatjuk.

A rackajuhok húsvéthétfői szépségversenye (fotó: MTI)

A kétnapos rendezvény bábjátékkal, népzenei bemutatókkal, táncházzal, valamint húsvéthétfőn bárányszépségversennyel is várja a látogatókat, akik az április 8-án üzembe állított, zöld-fekete színű skanzenvonattal is bejárhatják a meglévő 7 tájegység több mint 200 épületegyüttesét. Ha pedig megéheznénk, akkor kuglóffal, fonott- vagy kürtőskaláccsal, kenyérlángossal, húsvéti aprósüteményekkel és sonkával csillapíthatjuk éhségünket.

megközelítés:

A húsvéti ünnepek alatt közvetlen buszjárat indul a HÉV végállomástól a Skanzen bejáratáig a 7-es kocsiállásról.

Címkék: utazás