Elöntheti a szemét Szabolcs-Szatmárt

Hulladékelhelyezési gond fenyegeti Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településeit, nem egészen négy hónap múlva, július 16-ig ugyanis a térség összes lerakóját be kellene zárni - írta a Kelet-Magyarország keddi számában.

A jelenlegi lerakók közül egy sem felel meg az érvényes jogszabályoknak – mondta Szentesi Péter, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója a lapnak.

A kommunális hulladék elszállítása és elhelyezése a települési önkormányzatok közszolgáltatói kötelezettsége. A helyhatóságok közös összefogással hozzá is kezdtek még 1999-ben egy korszerű hulladékgazdálkodási program megvalósításához, de a konkrét építési munkálatok, három nagy térségi lerakó létesítése csak tavaly kezdődött meg Kisvárdán, Nagyecseden és Nyíregyházán.

A lap szerint a kisvárdai és a nagyecsedi lerakóhely az idén december végéig, míg a nyíregyházi a jövő év végéig készül el, s így lesz egy olyan átmeneti időszak, amikor elvileg sehol sem lehet majd kommunális hulladékot elhelyezni Szabolcsban.

A megoldás – írja az újság – az lehet, hogy ki kell választani néhány olyan lerakót, amelyeknél meghosszabbítható a júliusban lejáró működési engedély. Szóba jöhet a tiszaszentmártoni, az ibrányi és a nyíregyházi régi lerakó, ezek azonban messze vannak a megye szatmári és beregi részétől.

Címkék: zöld