Ráfizetünk az agresszív vegyszerekre

Ecet, citrom, mosószóda használatával elkerülhetjük, hogy otthonunk egy vegyi laboratóriummá váljon. Az egyszerű, mindennapi anyagok segítségével könnyedén, takarékosan és környezetbarát módon készíthetjük fel a lakást a Húsvétra – hulladéktippek az FN-en.

A legtöbb agresszív vegyszert azért vetjük be, mert nincs időnk kivárni, amíg a reklámokból ismert „makacs” szennyeződések feláznak, feloldódnak a kisebb koncentrációjú tisztítószerektől. A háztartások vegyianyag raktárát feltöltő tisztítószerekkel két fontos probléma van: károsak az egészségre – problémát okoz a belégzésük, marják a szemet és a bőrt. Orvosoktól lehet hallani, hogy a lakosság egyre szélesebb körét érintő allergiás megbetegedések egyik fő oka, hogy tisztaságmániássá tesznek bennünket a reklámok.

A tisztítószerek ugyanis nem csak a gyártók szerint káros baktériumokat pusztítják, de sok esetben az ökológiai egyensúlyhoz nélkülözhetetlen, láthatatlan élőlényeket is. Azt senkinek nem kell ecsetelni, hogy egy egész életen át tartó allergiás megbetegedés gyógyszeres és egyéb terápiás kezelése milyen hihetetlen összegeket emészt fel. Spóroljunk meg magunknak egy betegséget!

Ha szennyezzük a vizet, nő a vízdíj

A másik komoly probléma, ami nem a szemünk előtt zajlik, a környezetkárosítás. A drága pénzen megvett tisztítószert takarításkor beleengedjük a lefolyóba, amely azután számos kárt okoz. Egyes vegyszerek (például klórtartalmú anyagok, erős savak) a vízi élővilágot pusztítják, felborítva ezzel vizeink biológiai egyensúlyát, a szennyvizek jelentős része tisztítatlanul kerül ugyanis az élővizekbe – a budapesti szennyvíz 49 százaléka megy tisztítás nélkül a Dunába.

A szintetikus mosószerek, vagyis a piacon kapható szinte összes mosószer foszfortartalmánál fogva túlzott mennyiségű tápanyagot biztosít a vízben élő mikroorganizmusok számára, amelyek így túlszaporodnak és ugyanúgy felborítják a vizek kényes egyensúlyi folyamatait. Tévesen tesszük, ha erre rálegyintünk, gondolván, hogy a mi életünkre ez nincs hatással. Egyre kevesebb a tiszta víz. A következmény nem csak esztétikai (pl. kirándulóhelyeken), de a pénztárcánk is kárát fogja látni.

A víztisztítás ugyanis közfeladat: az állampolgárok fizetik meg a vízdíjjal. Minél szennyezettebb a víz, annál magasabb lesz a vízdíj, és ez várhatóan hirtelen és nagy ugrást fog jelenteni az árban. Vigyázzunk élővizeinkre, legyünk takarékosak a vízzel!

Alternatívák

Próbáljunk meg kíméletesebb anyagokat használni! Az ecet zsír- és vízkőoldó hatása miatt számos esetben kiválóan használható tisztításra. Sokan a szaga miatt nem szeretik, de hasonlítsuk csak össze az árát egy illatosított vegyszerrel: többszáz forintos különbség is lehet. A szagot pedig csak rövid időre kell elviselni. Számos esetben jószolgálatot tesz a mosószóda, a szódabikarbóna, a bórax és a citrom is.

Egyre népszerűbbek a környezetbarát tisztító- és mosószerek. Áruk csak kicsivel magasabb, sőt néha azonos a megszokott tisztítószerekhez képest, de lehet velük úgy spórolni, hogy az ecettel, szódabikarbónával stb. kombináltan használjuk, amelyek viszont olcsóbbak a reklámokban látható vegyszereknél. Konkrét tippekkel folytatjuk.

Címkék: zöld