Azarenka lemosta a világelsőt

Viktorija Azarenka két könnyed játszmában legyőzte a címvédő és ötszörös bajnok Serena Williamst a miami keménypályás tenisztorna női versenyének szombati döntőjében.

A húszesztendős fehérorosz teniszező, aki a nyolcaddöntőben korábbi párospartnerét, Szávay Ágnest búcsúztatta, pályafutása harmadik WTA-tornagyőzelmét szerezte meg egyesben. A minszki játékos mindhárom sikerét – Brisbane, Memphis, Miami – idén aratta.

A találkozó jól kezdődött az amerikai szempontjából, 3:2-re vezetett. Ám onnantól már csak riválisa volt a pályán: zsinórban öt játékot nyert meg.

Diadalával megszakította Serena Key Biscayne-i uralmát, az amerikai 2001 óta mindössze egyszer kapott ki Miamiban, nővérétől, Venustól. Így sem panaszkodhat mérlegére, 38 győzelem mellett ez volt a második veresége.

A mindössze egy óra 12 perc alatt kivívott nagyarányú győzelmében a fehéroroszt az is segítette, hogy a negyeddöntőtől combfájdalmakra panaszkodó Williams láthatóan sérülten vállalta a játékot. A világelső bal combja végig be volt kötözve; mozgásán látszott, hogy nem teljes értékű harcos. Szervái nem „ültek”, az adogatás-fogadásnál pedig rendre hátrányba került lassú mozgása miatt.

Azarenka az idény felfedezettje (dpa)

„Nem volt egyszerű. Oldalra alig tudtam mozogni, talán jobbra még igen, balra viszont nem – az égető fájdalom rendre megállított. És előre sem” – foglalta össze a történéseket Williams. „Nem baj, jövőre visszatérek. Majd azt követően is. Viktorija nagyon sokat fejlődött, alig várom, hogy később újra megmérkőzhessünk úgy, hogy én is hozzá tudjak szólni a játékhoz. Nagyon jó játékos, és még jobb lesz.”

A győzelmének köszönhetően a világranglista 8. helyére előrelépő Azarenkának tulajdonképpen törlesztett a sors. Januárban az Ausztrál Open negyedik körében gyomorbántalmai miatt kellett feladnia a későbbi győztes Serena elleni találkozóját.

„Láttam, hogy nincs a legjobb állapotban” – így Azarenka. „De nem erre figyeltem, hisz a saját játékomra koncentráltam, ki kellett hoznom magamból a maximumot. Nagy megtiszteltetés volt ellene teniszezni, hisz az én rangsoromban is ő a legjobb játékos. Győzni ellene épp ezért felemelő érzés.”

Sony Ericsson Open, Miami
9 millió dollár összdíjazás, kemény borítás

Női döntő:
Azarenka (f.orosz, 11.)-S. Williams (amerikai, 1.) 6:3, 6:1

Címkék: tenisz