Menjek vagy maradjak – Tom Waits vagy Majdnem szűz

Április első hétvégéjén minimum két világsztár jön Budapestre, dübörög a Fringe Fesztivál, és a rockzene bevonul a nemzet színházába. Programajánló.

Végre itt a tavasz, ugyanakkor itt a Budapesti Tavaszi Fesztivál vége is, Az utolsó hétvégéjén rendezik meg a Fringe+ fesztivált, amely felvonultatja az elmúlt, sikeres három év színe-javát egy összefoglaló seregszemlével. Érdemes böngészni a programokat. E mellett a Berlin Calling című film (amit megnézhetünk a moziban) főszereplője tart egy fergetegpartit a Merlinben, Jön a Sisters of Mercy, és bemutatják Tom Waits legendás Fekete lovagját. Mehetünk a családdal nosztalgiavonatozni, vagy maradhatunk otthon is, egy-két jó filmet találtunk.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

Menjek…

péntek, április 3.

Kezdhetjük például a Corvintetőn a hétvégét, ahol a Hangmás más hangjaira bulizhatunk. Nehéz őket kategóriákba sorolni, szokatlan effektekkel, sodró dob/basszus ütemekkel, karcos gitárokkal, fura szintihangokkal operálnak, és mindebből valami újhullámos disco-electro-punk-szerű mixet hoznak össze. Nem elhanyagolhatók az énekes-frontember szlogenszerű szövegei sem.

Akinek tériszonya van, az a Merlinben kaphatja meg az elektro-dózisát. Ott Paul Kalkbrenner pörgeti a lemezeket. Igen, igen az a DJ, akinek főszereplésével és zenéjével csütörtökön mutatták be a legújabb kultfilmet, a Berlin callingot. Hát, nem érdemes lemaradni, filmsztár-DJ ritkán bukkan fel Budapesten.
A keményebb műfaj kedvelőinek egy igazi világsztár tesz kedvére az A38 Hajón. A Sisters of Mercy lép fel itt ugyanis (FRISS INFORMÁCIÓ? HOGY A KONCERT BETEGSÉG MIATT ELMARAD – a szerk.), amely a nyolcvanas évek legsötétebb hangú underground zenekaraként indult, és a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb angol együttesévé vált. A zenekar alaptagjaiból mára csak Andrew Eldritch van a bandába, de mindig is ő volt a lényeg (énekes-zeneszerző-szövegíró-producer), úgyhogy az altermetálunderground-funoknak ott a helye. Nem irigylem a sokat megért hajógyomrot.


szombat, április 4.

Adam Freeland, az elektro-breakbeat élő legendája nyolc év után tér vissza Budapestre. Az utóbbi években a rock és az elektronika fúziójának zászlóvivőjévé vált, van egy saját bandája is Freeland néven. A legutbbi „Cope” LP pedig több, mint egy tánczenei dalgyűjtemény: elkalandozik a koncepcióalbumok világába, hogy átfogja az egész mai elektronikus palettát, felnőjön az előző évtizedek nagyjaihoz és frissiben valami izgalmasat adjon. Ebbe hallgathatunk most bele a Merlinben.

A Dürer-kertben ugyanekkor modern rockzúzás lesz, a The Idoru az est fénypontja, de fellép még a hazai electro/triphop színtér legeredetibb csapata, a közelmúltban kiváló új lemezzel előrukkolt Esclin Syndo is, valamint a Nova Prospect, a Black-Out és a The Grenma is.

A Budapest Jazz Clubban lesz a szombat legaktuálisabb programja, a Tilos Slam 2009. Az utóbbi pár évben, hazánkban is megjelentek a slam-estek, kialakulóban van egy tehetséges és lelkes, a “versengő, előadott költészeti formát” művelő előadói szcéna. A posztmodern performansz költészet ezúttal zenei köntöst kap, hasonló formában és szereplőkkel a Műcsarnok 2007-es Budapest Slam2-jéhez. Az akkori est témája a Szolidaritás volt, a mostaninak természetesen nem lehet más – április 4-én -, mint a Felszabadulás, a szó legszabadabban vett értelmezési variációiban.

vasárnap, április 5.

Egész hétvégén megy a Fringe+ fesztivál, ha máskor nem, vasárnap mindenképp nézzünk ki valamelyik helyszínre. A Mu Színházban Herczku Ágnes és Nikola Parovék, a Millenárison a Tom Walsh Trió, a ChikenFly és a Kőbéka koncertezik többek közt.

A Nemzeti Színházban pedig egy egészen különleges darabot mutatnak be és játszanak a Tavaszi Fesztivál keretében e hétvége estéin. Tom Waits Black Ridere régi adóssága a magyar színháznak. Ascher Tamás tíz éve tervezi, hogy megrendezi a világszerte tomboló sikerrel futó darabot. A legendás rockzenés színpadi művet az énekes-dalszerző, színész mellett William S. Burroughs és Robert Wilson színházi rendező, képzőművész jegyzi. Főbb szerepekben Básti Juli, Szarvas József, Molnár Piroska és Kulka János. És a Nemzeti Színház történetében először – a rockzenéé.

…Moziba

Április első hetén rajzolt, mutáns földi lények küzdenek az űri idegenek és a nézők kegyeiért (Szörnyek az űrlények ellen), tanúi lehetünk egy kábítószerfüggő DJ kiútkeresésének (Berlin Calling) és egy hetvenes évekbeli skandináv kommuna humoros mindennapjainak (Együtt).

bővebben>>

…Családi programra

Szezonnyitó gőzmozdonyos kirándulás a Dunakanyarba

Nosztalgiavonat indul Budapest Nyugati pályaudvarról a festői szépségű Dunakanyarba. A gőzmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak a vendégek, és megismerkedhetnek a “boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával. Útközben korhű ruhába öltözött személyzet szolgál. Program: a kismarosi állomástól rövid séta a Királyréti Erdei Vasút végállomásához, majd kisvasutazás Királyrétre, hajtánypálya kipróbálása és szalonnasütés.

…Kiállításra

Andy Warhol Szegeden: pop, indiánok, Marilyn

Koronázatlan király, kultuszfigura, a művészet popistene vagy csak a profi médiaceleb-jelenség előfutára? Egy biztos, Andy Warhol személye és munkái ma is mutatósak. Május elejéig szitanyomataiból látható válogatás a szegedi Reök-palotában. A rendezők szándéka bizonyára az volt, hogy a celebség színes felszínét mutassák: tartalom nélkül.

bővebben>>

—-Maradjak… tévéajánló—-

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg meghallgatjuk az új Korai Öröm- albumot, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében, amiért érdemes bekapcsolni a dobozt.

péntek, április 3.
m2, 22:45

Ed Wood

Tim Burton maró szatírájában Edward D. Wood Jr.-hoz, a filmtörténelem legemlékezetesebb negatív hőséhez nyúl vissza, aki következetesen végigvitte a “minden idők legrosszabb filmrendezője” szerepet, sőt forgatókönyveket is írt, színész és producer is volt egy személyben. A rendező élete által ihletett film bemutatja a rendező szabados, élvhajhász életét, a “B” kategóriás sci-fi történetek kiötlését és olcsó megvalósítását. Transzvesztita hajlamát és szánalmas barátságát az öregedő, hanyatló Lugosi Bélával, a Drakula-filmek egykori magyar származású sztárjával. A sok díjat besöpört film főszerepét Johnny Depp alakítja.


szombat, április 4.
m1, 23:30

Michael Collins

Neil Jordan kosztümös, sztárokat (többek közt Liam Neesont, Julia Robertset) felvonultató, nagyszabású, sokdíjat nyert filmje 1916-ba repít vissza, az angol uralom ellen lázongó Írországba. A Húsvéti felkelés vezetőit az angolok kivégezték, számtalan résztvevőt – köztük Michael Collinst és Harry Bolandot – bebörtönözték. Szabadulásuk után Collins megszervezte a sajátos taktikával harcoló Ír Önkénteseket és hamarosan a függetlenségi mozgalom legnépszerűbb vezetője lett. Nemcsak katonaként, hanem politikusként is eredményes volt: az angol kormánnyal folytatott londoni tárgyalásai után olyan szerződést sikerült kiharcolnia, mely kimondta az Ír Szabadállam megalapítását. A megállapodást elfogadta az ír parlament, de a döntés mégis megosztotta az országot. Újra kitört a háborúskodás, ezúttal a szerződés hívei és ellenzői között, Collins pedig sokak szemében a legnagyobb hazafiból gyűlölt ellenséggé vált.

vasárnap, április 5.
RTL Klub, 23:00

Majdnem szűz

Egyértelműen két ember filmje a Majdnem szűz: a rendező-író mesteré, a nemrég elhunyt Bacsó Péteré és felfedezettjéé, a Cabiriai (Giulietta Massina) külső és bel-azonosságokat mutató Ubrankovics Júliáé. Utóbbi tartja törékeny vállán előbbit, és lejátszik a színről mindenkit (meg is kapta a legjobb női alakítás díját a szemlén), és csak simogatja a rendező ősz haját, aki – érzésünk szerint – szomorúbb, komorabb, mint valaha (azért néhány viccet is írt a filmbe), miszerint jól van, no, lesz jobb, bízz és reménykedj!

Boróka 18. születésnapját egy drága szállodában ünnepli szerelmével, Jánossal. A lakásra kapott pénz gyorsan elfogy, és János visszaélve Boróka érzéseivel, testi szolgáltatásokra kényszeríti a lányt. Boróka Ronaldó, a strici foglya lesz, de az első adandó alkalommal megszökik. Megismerkedik Móriccal, és beiratkozik egy tanfolyamra, hogy új életet kezdhessen. Csakhogy Ronaldó nem nyugszik bele a lány elvesztésébe és feltett szándéka, hogy mindenáron felkutatja, és megtorolja a szökését…

bővebben>>
interjú Bacsó Péterrel >>

Címkék: kultúra