Az átváltozás: opera készült a Kafka-novellából

Az átváltozás című Kafka-novella alapján készült, azonos című opera ősbemutatóját pénteken tartják Budapesten, a ferencvárosi Sanyi és Aranka Színházban. A vadonatúj opera Faragó Béla műve, az előadást Lukáts Andor, a színház igazgatója rendezi.

A librettót a cseh író elbeszéléséből Kovács Kristóf írta, az előadást Tihanyi László vezényli. Faragó Béla – aki több balettzene, egy színpadi mű és az East Side Story című opera szerzője – már komponált egy kamarazenei darabot a Kafka-mű alapján Gregor Samsa vágyakozása címmel. A szerző egy esztendeje kapott újabb inspirációt – az ősbemutató reményét – Lukáts Andortól. Az elkészült mű az igazgató rendező szerint vígopera, mert bármilyen drámai hangulatú is Kafka írása, a benne rejlő groteszk, az alakok karaktere teret ad az erős iróniának.

A zeneszerzővel együttműködve osztották ki a szerepeket: az Anyát Schöck Atala, az Apát a főként hangversenypódiumról ismert Jekl László alakítja. A főhős Gregor testvérét, Grete Samsát Kővári Eszter Sára kelti életre, aki Ligeti György Le Grande Macabre-jában és Eötvös Péter Le Balconjában szerzett kortárs zenei gyakorlatot.

Domahidy László énekli a Cégvezetőt, Pető Kata a Fényképnőt és Pogány Judit egy fantasztikusan rappelő takarítónőt formál meg. A mű zenéje igen sokrétű – mondta el az MTI-nek a főpróbán a Gregor Samsát, a bogárrá változott kereskedelmi ügynök szerepét játszó Pataki Potyók Dániel.

Címkék: kultúra