Elhunyt Helen Levitt

Manhattani otthonában 95 éves korában elhunyt Helen Levitt világhírű fotográfus, New York utcáinak krónikása, aki költői utcaképeivel szerzett hírnevet magának. A művész vasárnapi haláláról fivére, Bill Levitt számolt be a The New York Times című napilapnak.

Az 1913-ban orosz zsidó bevándorló családba született Levitt a harmincas évek óta egyedülálló stílusban örökítette meg a nagyváros utcáinak mindennapi életét, képei szinte életre keltek, az azokon látható alakok valósággal táncoltak. Leghíresebb felvételei közé tartozik az a fotó, amelyen négy kislány a járdán állva lenyűgözve figyeli a szappanbuborékok játékát. “Az esztétika már a valóságban jelen van” – mondta egy alkalommal.

A híres szappanbuborékos kép (Cím nélkül)

Levitt be nem fejezett New York-i tanulmányai után kötött ismeretséget a híres fotográfusokkal, Henri Cartier-Bressonnal és Walker Evansszel. Nemsokára maga is fényképezni kezdett egy Leicával, 1943-ban már önálló kiállítása volt a New York-i Modern Művészetek Múzeumában.

A világháború után a filmszakmába is belekóstolt, dolgozott többek közt Luis Bunuellel. Alkotásait a független, alacsony költségvetésű filmek előfutáraiként tartják számon. A költő James Ageevel és a festő Janice Loebbel készített The Quiet One című dokumentumfilmjét 1948-ban Oscar-díjra jelölték. A nyilvánosságot bevallottan kerülő művész az ötvenes években tért vissza a fényképezéshez, eleinte színes, majd újra fekete-fehér felvételeket készített.

A megroppant egészségű Levitt az utóbbi években egyre kevesebbet járta szeretett városát. “Korábban a gyerekek kint játszottak, ma viszont üresek az utcák. Az emberek otthon ülnek a tévé előtt” – mondta a fotográfus, akinek műveit számos kiállításon és könyvben láthatta a közönség.

Thomas Roma, a Columbia Egyetem művészeti iskolájának fotográfiai igazgatója szerint Levitt kétségtelenül a valaha élt legnagyobb fotóművészek egyike, akinek felvételei egy letűnt korba engedtek bepillantást.

Címkék: kultúra