Kemény teszt Tiranában

Szombat este a magyar válogatott sorsdöntő találkozót játszik Albániával. Aki veszít Tiranában, alighanem eltemetheti továbbjutási álmait, de a döntetlen sem jó egyik csapatnak sem.

A péntek kora délután Tiranába érkező magyar csapat hétközben fokozott intenzitással készült az albánok ellen, a futballisták lelkesedése viszont áldozatokkal járt, így például Tóth Balázs súlyosnak tűnő vállsérülést szenvedett a vb-selejtezőre készülő csapat szerdai nyilvános edzésén.

Mivel Fehér Csaba már korábban sérültet jelentett, Erwin Koeman szövetségi kapitány a hollandiai légiós helyett behívott Vadócznak szán komoly szerepet.

Vadócz a beugró

“Egyelőre annyit tudunk, hogy elsőre komolynak tűnik, de mindenképpen megvárjuk az estét. A Fehér Csaba kiesése miatt behívott Vadócz Krisztián amúgy az ő posztján is tud játszani. Tóthnak ez a sérülése már a klubjánál is megvolt, s most kiújult” – mondta Erwin Koeman szövetségi kapitány a Szusza Ferenc Stadionban tartott tréninget követő sajtótájékoztatón.

Torhelle Sándor, Juhász Roland, Dzsudzsák Balázs és Aczél Zoltán edző (MTI)

Indoklása szerint Vadócz, az Osasuna középpályása eredetileg azért maradt ki a keretből, mert mostanában kevés játéklehetőséget kapott klubjában. A soron következő tiranai összecsapásról a holland szakvezető megjegyezte, hogy mindenki számára nehéz ellenfél idegenben az albán csapat, de a magyar válogatott így is győzelemért utazik oda. Hozzátette, fejben már megvan a kezdőcsapata, de csak szombaton hirdeti ki azt.

“Ez nehezebb meccs lesz, mint a svédországi volt, mert az albán csapat nagyon leszűkíti a területet, így kevés helyünk lesz játszani. Továbbá senki ne feledje, hogy az albánok gól nélküli döntetlent értek el Portugáliában, én ezt az eredményt most azonnal aláírnám a csoport legerősebb tagjával szemben” – méltatta az ellenfelet Koeman, aki a legutóbbi tréninggel már elégedettebb volt, mint a keddivel.

négy meccs kapott gól nélkül

Az eddigi négy egymás elleni mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott még gólt sem kapott Albániától. A három budapesti találkozó közül két biztos, egy pedig kiütéses hazai diadallal zárult, míg az egyetlen tiranai összecsapás nem hozott gólt. A magyar válogatott szombaton 20:30-tól Tiranában találkozik Albániával világbajnoki selejtező mérkőzésen.

Az eddigi mérkőzések
1947.08.20., Budapest:
Magyarország-Albánia 3-0 (2-0) – Balkán-kupa
Gól: Zsolnai, Egresi, Deák
1948.05.23., Tirana:
Albánia-Magyarország 0-0 – Balkán-kupa
1950.09.24., Budapest:
Magyarország-Albánia 12-0 (5-0) – barátságos
Gól: Puskás (4), Budai II. (4), Palotás (2), Kocsis (2)
2008.10.11., Budapest:
Magyarország-Albánia 2-0 (0-0) – vb-selejtező
Gól: Torghelle, Juhász

A 80 perces edzésen a bemelegítést követően a gyors, egyérintős, szélen vezetett támadásokat, majd az oldalváltásokat gyakorolták a futballisták. Ebben különösen Torghelle Sándor volt elemében, aki ha pontos beadás érkezett, háromból háromszor betalált.

Szívós albánok

A tréning második felében – melyet Gyepes Gábor már kihagyott sérült bokájának pihentetése miatt – szűk területen való labdatartás szerepelt a programban, majd kétkapus játék és kapura lövések következtek.

Koeman szerint nehezebb meccs lesz mint a solnai volt (MTI)

A két együttes tavaly októberben küzdelmes találkozót vívott, s a vendégek igazolták a magyar kapitány meglátásait: kemény, harcias csapat, amely amellett, hogy nem ismer lehetetlent, meglepő gyorsasággal fejlődik támadásba – az albánok nem egyszer veszélyeztettek a 2-0-s magyar győzelemmel zárult találkozón, sőt, a kapufa is Fülöpékkel volt.

Rangadó Portóban

Az albán-magyar találkozó mellett a csoport rangadóján a svédek a portói Dragao-stadionban a portugálokkal meccselnek – a két csapat októberben Solnában 0-0-ra végzett, s bizony az éllovas dánok ezt kihasználva megléptek.

A portugál-svéd párharc érdekessége, hogy az előzetes esélylatolgatások a két gárda versenyfutását prognosztizálták a részvételt érő első és a pótselejtezőt jelentő második helyért. Ugyanakkor a kvalifikációs sorozat feléhez közeledve a skandinávok az ötödik, míg a portugálok a negyedik helyen állnak a szextettben, így egyik csapat sem hibázhat az összecsapáson.

A portugálok magabiztosnak tűnnek, Cristiano Ronaldo szerint kiélezett helyzetben jobban fognak játszani, mint a korábbi találkozókon.
“Úgy érzem, a Finnország ellen februárban 1-0-ra megnyert barátságos meccs volt a fordulópont. Arra a győzelemre hatalmas szükségünk volt, mert előtte bizonytalanok voltunk, mivel elmaradtak a várt eredmények” – mondta a Manchester United aranylabdás támadója.

A korábbi kapitány, a Chelsea csapatától idényközben eltanácsolt Luis Felipe Scolari szerint sincs probléma a csapattal, a szakember biztosra veszi, hogy egykori tanítványai kijutnak a világbajnokságra. Scolari ezt a Jornal de Notícias című napilapnak jelentette ki, hozzátéve, hogy a cél elérése nehéz, és a játékosoktól a maximumra van hozzá szükség.

A csoport harmadik találkozóján a dán válogatott Máltán vizitál, s eddigi teljesítménye alapján valószínűleg győzelemmel távozik a szigetről.

Az 1. csoport programja, állása és mérkőzései:

az 1. csoport szombati programja

2009. 03. 28., 20:00, Ta’Qali: Málta-Dánia
2009. 03. 28., 20:30, Tirana: Albánia-Magyarország
2009. 03. 28., 20:45, Porto: Portugália-Svédország

1. csoport, eddigi találkozók

2008.09.06., Tirana: Albánia-Svédország 0-0
2008.09.06., Budapest: Magyarország- Dánia 0-0
2008.09.06., Ta’Qali: Málta-Portugália 0-4
2008.09.10., Solna: Svédország-Magyarország 2-1
2008.09.10., Tirana: Albánia-Málta 3-0
2008.09.10, Lisszabon: Portugália-Dánia 2-3
2008.10.11., Budapest: Magyarország-Albánia 2-0
2008.10.11., Koppenhága: Dánia-Málta 3-0
2008.10.11., Solna: Svédország-Portugália 0-0
2008.10.15., Ta’Qali: Málta-Magyarország 0-1
2008.10.15., Braga: Portugália-Albánia 0-0
2008.10.15., Ta’Qali: Málta-Albánia 0-0

Az 1. csoport állása:
1. Dánia 7 pont (6-2, 3 mérkőzés), 2. Magyarország 7 (4-2, 4), 3. Albánia 6 (3-2, 5), 4. Portugália 5 (6-3, 4), 5. Svédország 5 (2-1, 3), 6. Málta 1 (1-11, 5)

a magyar válogatott kerete

Kapusok:
Babos Gábor (Nijmegen), Fülöp Márton (Sunderland), Köteles László (Diósgyőr)
Védők:
Szélesi Zoltán (Strasbourg), Bodnár László (Salzburg), Vanczák Vilmos (Sion), Juhász Roland (Anderlecht), Gyepes Gábor (Cardiff City), Vaskó Tamás (Avellino), Bodor Boldizsár (Roda)
Középpályások:
Huszti Szabolcs (Zenit), Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven), Halmosi Péter (Hull City), Gera Zoltán (Fulham), Hajnal Tamás (Dortmund), Dárdai Pál (Hertha), Vadócz Krisztián (Osasuna)
Csatárok:
Torghelle Sándor (Augsburg), Rudolf Gergely (DVSC), Priskin Tamás (Watford)

Címkék: foci