Piacra került a legolcsóbb autó

Mumbaiban ünnepélyes keretek között bemutatják a világ legolcsóbb autóját.

Bár többször pletykálták, hogy a Nano drágább lesz, mint ígérték, de a cég vezetője Ratan Tata nemrég kijelentette, hogy tartják a 100 ezer rúpiás, nagyjából 440 ezer forintos árat. Persze ez a kereskedői ár, a vevők valószínűleg ennél 20 százalékkal magasabb, azaz 520 ezer forintnyi pénzért juthatnak majd hozzá.

Ezért a pénzért egy Maruti méretű kisautót kapnak a vevők. A Nano 3,1 méter hosszú, 1,5 méter széles és 1,6 méter magas. A négyüléses, négyajtós kocsi 33 lóerős, 623 köbcentis kéthengeres motorral rendelkezik, amely száz kilométerenként csupán négy és fél litert fogyaszt. Az erőátvitel szerepét négyfokozatú manuális váltó látja el, amely a hátsó kereket hajtja.

A fenti összegért kínálta modell az alapváltozat, amelyben az első fejtámlák és biztonsági övek említhetők meg mint extrák, persze készül drágább kivitel is, amelybe akár légkondicionáló is kerülhet.

Várhatóan Európába 2011-ben jut el a Nano vagy valami hasonló. Az itteni országok számára egy szinte új modellt konstruáltak, így drágább is. Nagyjából háromszor annyiba kerül majd, mint indiai testvére, jelenleg 5000 euróról, körülbelül 1,5 millió forintról beszélnek.

Persze a fő piac India, ahol évente legalább 500 ezer autót akarnak eladni, de egyes becslések szerint az 1 milliós darabszám sem elképzelhetetlen.

Címkék: autó