Gyerekbarát utak tavaszra

Tavasszal jön el igazán a városlátogatások szezonja, amikor is legtöbben az európai nagyvárosok felé veszik az irányt. Kisebb gyerekkel a nyakunkban is megoldható ez, ha a múzeumok, kastélyok, templomok közé beiktatunk egy-egy szórakoztató parkot. Asterix Park, Mini Italia, Dinoszaurusz Park vagy Gulliver Világa – és tökéletes lesz a családi kiruccanás.

Bő egy hónap és itt a tavaszi szünet, ennél alkalmasabb időt nem is találhatnánk egy pár napos kiruccanásra. Tengerparti utazáshoz még hideg van, a többnapos városnézések pedig önmagukban unalmasak lehetnek a kisebbeknek. Számukra célszerű izgalmasabb programokat, helyszíneket beépíteni az útitervbe.

Támadnak a gallok

A mondás szerint Párizs tavasszal és ősszel a legszebb – így április elején kitűnő úti célnak bizonyul a francia főváros. S hogy szent legyen a családi béke, a látnivalók közül ne hagyjuk ki Disneylandet, a Walt Disney Stúdiót, illetve az Asterix Parkot. Míg Disneylandben csodaszép kastélyok, vidámpark és Disney-figurák várnak a kisebbekre, addig a gyermekméretre szabott hollywoodi filmstúdióban a filmkészítés titkaiba pillanthatnak bele kaszkadőrshow-t vagy éppen űrhajós katasztrófát végigizgulva. A Párizs mellett fekvő Asterix Parkban pedig, amely idén ünnepli a 20. születésnapját, a híres képregény figurái elevenednek meg. Sőt hála a korhű díszleteknek, az ókori Róma mindennapjaiból is kapunk egy kis ízelítőt.

Benne az egész világ

19 euróért (gyerekeknek 14 euróért) egész Olaszország és Európa a lábunk előtt fog heverni – egy jó érv a Mini Italia mellett, amely 5 km-re található Riminitől (Bolognától 125 km-re, Firenzétől 115 km-re). A parkban Olaszország és Európa miniatürizált másolatait csodálhatjuk meg egy bolognai vagy egy firenzei városnézés alkalmával. Összesen 273 olasz (pisai, velencei, római, milánói, stb.) és számos európai város nevezetességének másolatát fedezhetjük fel a parkban. A minilátványosságokon kívül dinókkal teli őskori völgy, vizes csatákra alkalmas középkori vár (Cannonacqua) és hullámvasút is vár a kisebbekre, míg szüleik Bologna kulturális kincseit fedezhetik fel (Szent Domonkos hamvait őrző San Domenico-templom, a Neptun szökőkútról híres Piazza Nettuno, illetve a Torre della Garisenda, azaz Bologna híres két dőlt tornya, stb.)

Miniatürizált Olaszország (fotó: Farkas Cintia/FN)

Ha viszont a Garda-tó felé vesszük az irányt (Budapesttől mintegy 900 km-re található, körülbelül 7-8 óra alatt juthatunk el autóval), akkor a szülők és a gyerekek is megtalálhatják a kedvükre való kikapcsolódást. Miután túl vagyunk az egyik legszebb olasz városnak tartott Verona nevezetességein (Aréna, Rómeó háza, Júlia háza, Júlia szobra, San Zeno Maggiore-bazilika stb.), és egy kis szórakozásra vágyunk, akkor Peschiera del Garda (amely az első kijárat Magyarország felől) felé vegyük az irányt. Itt Disneyland olaszországi kistestvére, a Gardaland vidámpark, a szafaripark (Zoo Safari), valamint egy víziparadicsom (Aquaparadise) is található, amelyeket minden bizonnyal élvezni fogják a velünk utazó gyerekek.

A 46 hektáron elterülő Gardalandban – amely Olaszország egyik legnagyobb élmény-, kaland- és szórakoztató parkja – óriáskerék, körhinta, hullámvasút, kalandtúraprogramok, show-műsorok, elveszett kontinens, jégshow, kalóztámadások, valamint a fáraók világa várnak a kisebbekre-nagyobbakra.

Európa kicsiben

Egyetlen nap alatt beutazhatjuk egész Európát, mindössze válasszuk úti célnak a francia-német határ közelében fekvő Rustot (Freiburgtól kb. 30 km-re, északra), ahol Németország legnagyobb tematikus szórakoztató parkja található. Az Európa Parkot 1975-ben történt megnyitása óta több mint 74 millióan látogatták meg (évente közel 4 millió vendég keresi fel). A párizsi Disneyland után Európa második legnépszerűbb vidámparkjának megtekintése felér egy gyors európai körutazással, hiszen a látványosságok 11 valós vagy elképzelt (Csokoládéország, Kalandország, stb.) európai ország jellegzetességei köré csoportosulnak.

Kalandtúraprogramokat is kínál az olaszországi Gardaland

(forrás: gardaland.it)

Többek között német, olasz, görög, török, angol, skandináv, svájci, stb. faluban érezhetjük magunkat eredeti méretben felépített házak között, például spanyol negyed bikaviadallal és Don Quijote éttermével, az indokínai negyed vízi várossal, míg a skandináv negyed fjord-raftinggal hívogat. Emellett több mint 100 attrakció (vízi hullámvasút, vízi csúszdák, függő- és szellemvasutak, MIR űrállomás modellje, középkori lovagi játékok, viking falu, gyermekszínház, 4D-mozi, jégrevü, lovas bemutató, papagájshow) garantálja az egész család számára a szórakozást.

Itt található Európa legnagyobb és legmagasabb, acélból készült hullámvasútja, a Silver Star, amely közel 130 km/óra sebességgel zuhan lefelé, valamint a Poseidon, amelyre felülve a magasságon és a sebességen kívül a vízbe érkezés élményét is megtapasztalhatjuk.

T-Rex és társai

A rábafüzesi (szentgotthárdi) határtól 40 km-re már a dinók világába csöppenhetünk, hiszen az ausztriai Bad Gleichenbergben (Steiermark délkeleti részében) található a Styrassic Park. Az ausztriai dinoszauruszparkot, amely ideális kirándulóhelyet kínál az egész család számára, 1999-ben Markus Ulrich nyitotta meg képzőművészeket felkérve életnagyságú és valósághű őslénymodellek megalkotására.

Élethű dinók között sétálhatunk (forrás: styrassicpark.at)

A mintegy 5 hektáros erdőben közel 80 gigantikus modell található, amelyek révén jól nyomon követhető a dinoszauruszok története a megjelenésüktől kezdve egészen a kihalásukig. Sőt a szárazföldi, a vízi és a repülő őslények világán kívül az emberiség történetét is megismerhetjük a bemutatott makettek révén. A valósághű őslényeken kívül a park egy 12 méter magas óriáscsúszdával, dinófilmek vetítésével, őslényfigurák barkácsolásával, őskori show-val (vulkánkitörés, földrengés), valamint madárházzal hívogat.

Óriásként a törpék között

Manchester és Liverpool között (21-22 km-re, autóval mintegy negyedórányira) félúton (Warringtonnál) a Gulliver Világa névre keresztelt szórakoztatópark csalogatja a családosokat. Míg Gardalandban Prezzemolo, a dinoszaurusz a kabalafigura, addig az 1989 óta működő angliai vidámparkban Gully és Gilly egér kalauzolja a gyerekeket olyan tájakon, mint az Elveszett Világ, Liliputország, Western Világ, Vízi Világ, illetve Aliz Csodaországa.

Ha gyermekünk nem érné be a Gulliver-park attrakcióival, amelyre egy nap is kevés lenne, érdemes kipróbálni a Warringtontól közel 50 km-re fekvő blackpooli vidámpark (Manchestertől közel 1 órányira) különleges hullámvasútjait, amelyek között a kisebbek és a nagyobbak is megtalálhatják a kedvenceiket.

A sebesség szerelmesei azonban ne hagyják ki a park fő attrakcióját, a Valhallát, amelyet a világ legnagyobb beltéri hullámvasútjának tartanak: három percen át teljes sötétségben nagy sebességgel robog, miközben hőmérsékletingadozások (jég, szél, tűz és hó) színesítik az extrém száguldás élményét.

Címkék: utazás