Konyhai gépnek jók a mindent bele PC-k?

Lapostévé, de számítógép. Több gyártót is foglalkoztatnak az olyan hibrid asztali számítógépek, amelyek formailag csak egy monitorból állnak.

Jóllehet ezek a szerkezetek még nem rendelkeznek nagy piaci részesedéssel, kivéve talán az Apple termékeit, a szakemberek szerint, ahogy az emberek egyre inkább multimédiás csatornának tekintik az internetet és ezen keresztül gépeiket, a piaci szerepük is gyorsan növekedhet.

Ennek a családnak az eredete egyértelműen az Apple iMacé, amely az egyik leghosszabb, kihívó nélküli szereplője volt egy maga teremtette piacnak. Úgy tűnik, a nagy gyártóknak viszont mostanra egyre kellemetlenebb egy egyeduralkodó. Így a Dell, a HP sőt a Sony is nekilátott, hogy faragjon a hátrányból.

Időrendi sorrendben a legfrissebb monitor-PC a tajvani BenQ-é. A gép egy 18,5 colos felületű képernyőt takar, amely 16:9-es osztású. A fedél alatt egy AMD Semperon 210U processzor dolgozik 1GB memóriával és 160 GB-os tárhellyel. Tajvanon már kapható is, 360 fontos (120 ezer forint) igen megfizethető áron. A nagyobb 21,5 colos változat még nem elérhető, de ebben is egy 16:9 es HD monitor kapott helyet.

BenQ

Kétségkívül szép példánya ennek a családnak a Lenovo IdeaCentre A600 Desktopja. A kínai gyár első ilyen típusú készüléke 21,5 colos keret nélküli monitor a hely- és dizájnfogékony számítógép-vásárlóknak. A gép legvékonyabb pontján alig egy col. A tudást egy Intel Core 2 Duo CPU adja, 4 GB DDR3 RAM-mal, és akár 1 TB-os (ezer gigás) winchesterrel, amelyen el kell férnie pár óra filmnek, zenének.

Lenovo

Opcionálisan vehetők hozzá távirányító és VOIP tartozékok is. A távirányító érdekessége, hogy úgy is használható, mint egy air mouse (repülő egér?), hogy ne kelljen odasétálni a géphez, a kábeles egérrel klikkelgetni. Várható megjelenés márciusban, az ára 999 dollár (200 ezer forint).

Az MSI is megjelentette hasonlóját. Az általuk a legvékonyabbnak szavazott mindent bele gép mindössze 35 milliméter vastag. Az AP 1900-as a leírás szerint nemcsak hogy 160 fokban tud teljesen éles képet adni, de a 18.5 colos desktop házában egy Intel Atom processzor dolgozik, 2GB DDR2 RAM, 160GB SATA HDD, DVD-író, és 1.3 megapixeles webkamerával felszerelve. Az ár és a megjelenés ideje még nem ismert.

Micro-Star International (MSI)

Egy másik nagy gyár, a dél koreai LG Electronics tavaly csatlakozott a társasághoz TVPC-koncepciójával. A szerkezetet a távirányítóval lehet váltogatni PC vagy tv-mód között, vagy paralel is használható. A PC-oldalt egy Intel Celeron CPU támogatja, 160 GB tárral és akár 1 GB DDR2 memóriával. Természetesen vezeték nélküli billentyűzet, ami egérfunkciós is, tartozik hozzá.

Lucky and GoldStar (LG)

Az egyik legszebb készülékeket gyártó Sony sem maradhatott ki a felzárkózók közül. A cég Vaio JS1 jelű PCTV-je szintén nem csak alapképességű számítógép, tévéképernyővel.

A 20,1 colos “monitor” egy Inel 2 Duo processzort tartalmaz, 3GB RAM-mal, 500GB merevlemezzel és néhány aprósággal, mint a Super Audio CD-támogatás és a Dolby 5.1 soundért felelős külön processzor. Az ár még nem ismert, de versenyképesség szempontjából az 1200 dollár alatti terület a megcélzott. Máskülönben mindenki venne egy igazi iMacet, amely ugyan még mindig 300 ezer forint körüli áron jár belépőmodelljével.

Sony

Végezetül az egyszerűen csak konyhai gépnek titulált Asus Eee Topról, ami szintén a megfizethető kategóriába tartozik. 600 dolláros (122 ezer forint) ára valóban inkább az olcsók közé sorolja.

A gép érdekessége, hogy érintőképernyős, és kettős operációs rendszerrel szerelik fel. A felhasználó maga dönti el, hogy normál Windows XP módban használja vagy az úgynevezett Easy Mode-ban. A könnyített verzió csak annyiban tér el a normáltól, hogy egyszerűbb navigációt kínál. A gépben egy Intel Atom processzor, átlagos 1 GB RAM-mal és integrált grafikai chippel kapott helyet.

Asus Eee


Címkék: tech