Ocskay: túlzó elvárások a médiában

Jövőre már egyértelműen a rájátszásba jutás a cél az Alba Volán számára az osztrák jégkorong-bajnokságban (EBEL). Idén sokat fejlődött a csapat, de az eltiltások miatt nem sikerült a bravúr. Ocskay Gábor, a válogatott és az Alba kulcsembere a világbajnoki esélyekről is beszélt az FN-nek.

Véget ért az osztrák bajnokság alapszakasza. Az Alba Volán a kilencedik helyen végzett, és így épp csak lecsúszott a rájátszásról. Hogyan értékelnéd a csapat teljesítményét?

Az első évhez képest sokkal jobban szerepeltünk, a bajnokságot parádés sorozattal kezdtük, de aztán novemberben két kulcsemberünket hosszú időre eltiltották, és emiatt nem sikerült teljesíteni a szezon elején kitűzött célt, azaz a rájátszásba jutást.

Az osztrák bajnokság szabályai értelmében 60 pontnyi hokist lehet nevezni egy meccsre. A speciális pontrendszer alapján a két légiós négy-négy pontot ér, és az Alba Volán az eltiltások miatt nem 60, hanem csak 52 pontnyi játékossal állhatott ki. Ebben az időszakban két, két és fél sorral kellett felvennünk a versenyt a riválisokkal. Sajnos ismét megmutatkozott, hogy nem elég nagy a keretünk, a kispad rövidsége miatt sorozatban vesztettük el a meccseket. A véleményem szerint ekkor úszott el a playoff-szereplés.

Januártól ismét teljes összeállításban szerepeltünk, és onnantól kezdve ismét beindult a szekér. A csapat teljesítményéről azt hiszem sokat elmond, hogy míg tavaly 18 ponttal fejeztük be az alapszakaszt, idén 44 ponttal zártunk. A bécsiek kivételével mindenkit megvertünk legalább egyszer, az alapszakaszt toronymagasan megnyerő Klagenfurtot hazai pályán háromszor is.

Ocskay (j) szerint rövid az Alba volán kispadja (MTI)

A következő szezonra nem változik a cél, de szerepelhet a továbbiakban is az EBEL-ben a csapat?

Az osztrákok meghívtak minket, számítanak ránk. Ilyen nehéz gazdasági helyzetben az anyagi háttér megteremtése nem lesz könnyű, de bízakodó vagyok. Sajnos továbbra sincsen névadó támogatónk, de talán ezen a téren is változik a helyzet. A sportág szerencsére egyre népszerűbb Magyarországon, rendre telt ház előtt játsszuk a hazai meccseinket.

Mi kell ahhoz, hogy sikerüljön az alapszakaszt a nyolc között zárni?

Jó lenne, ha fegyelmezetlenségekkel nem gyengítenénk magunkat, de ahogy említettem már a keretet is bővíteni kellene. Ez nagyrészt büdzséfüggő, így ezen a téren egyelőre semmilyen konkrétummal nem szolgálhatok.

Rövid pihenő után következik a magyar bajnokság. Egy ilyen nehéz és feszített tempójú alapszakasz után, hogyan pörögtök fel a gyengébb játékerőt képviselő hazai riválisok ellen?

Augusztus óta 72 meccset játszottunk, jól fog jönni a pihenő, de a magyar bajnokságot nem vesszük félvállról. Mindenki ránk feni a fogát, meg akarják mutatni az ellenfeleink, hogy az osztrák ligában is megállják a helyüket. Nem lesz könnyű dolgunk, ugyanakkor úgy gondolom, hogyha a csapat motiváltan és koncentráltan játszik, akkor meg kell védenünk a címünket.

A magyar rájátszást követően kezdődik a világbajnoki felkészülés. A magyar válogatott talán a legnehezebb csoportba került. Mennyi esélyt látsz arra, hogy benn marad a csapat?

A csoportunk valóban kőkemény. Nincsenek illúzióink, mind a három ellenfelünk (Szlovákia, Fehéroroszország, Kanada) sokkal nagyobb játékerőt képvisel. Nekünk nem a csoportkörben, hanem a kiesés elleni mérkőzéseken kell csúcsformában játszanunk: három meccsből kettőt kell nyernünk. Nagyon nehéz lesz, de optimista vagyok, azt mondom, hogy 50 százalék esély van a bennmaradásra.

Az olimpiai selejtezőt a papírformának megfelelően elbukta a csapat. A csapatnak voltak gyengébb és jobb meccsei. Ez a realitás?

Úgy érzem a magyar sajtó túlzott elvárásokat fogalmazott meg a csapattal kapcsolatban. A lettek sokkal jobbak nálunk, a tőlük elszenvedett vereség majdhogynem borítékolható volt. Sajnos nem volt időnk pihenni, a csütörtök esti nyitómeccs után, másnap délután háromkor már megint a jégen voltunk. Mindezt úgy, hogy szerda hajnalban indultunk el itthonról. Az ukrán meccs előtt végre volt egy pihenőnapunk, és ez aztán meg is látszott a játékunkon.

Címkék: Csapatsport