A Windows 7 sem győzi le az XP-t?

A következő Windows legnagyobb dobása az Apple iPhone-éhoz hasonló érintőképernyős kezelés lehet, ami kevésnek tűnik a sikerhez. A Figyelő cikke.

Csak egy érintés, és máris a következő oldalon járunk az elektronikus olvasmányban; az érdektelen részeket egy határozott, a monitoron átívelő mozdulattal átpörgethetjük; két ujjunk közelítésével lecsökkenthetjük az „ablak” méretét – a Microsoft új operációs rendszerében az egyik fontos fejlesztésnek az érintésvezérlés ígérkezik. A bökkenő az, hogy a Windows 7 névre keresztelt szoftver efféle lehetőségeinek kihasználásához érintőképernyős monitorra is szükség van, márpedig egy ilyen készülék ma még jellemzően hatszor annyiba kerül, mint hagyományos társai.

Kérdés az is, hány számítógépgyártó fog előrukkolni a szükséges eszközökkel. „Nem az a cél, hogy a Microsoft kiváltsa a billentyűzetet vagy az egeret, de el tudok képzelni például egy olyan kioszkot, ahol ezekre nincs szükség, és az ujjaimmal hatékonyabban tudok navigálni egy térképen” – magyarázza Szelthafner Zoltán, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának vezetője.

Az érintésvezérlésen kívül azonban más forradalmi újdonságot – például összefüggő szöveg bediktálásának lehetővé tételét, vagy a keresés érdemi gyorsítását – nem építik be a Windows 7-be. Ehelyett inkább olyan változtatások várhatók, amelyek kissé könnyebbé és egyszerűbbé teszik a használatot a sok kritikát kapott Vistához képest.

Windows 7 a mérlegen

ÍGÉRETES PONTOK
● Érintőképernyő használatának támogatása
● Felhasználóbarát felület

GYENGESÉGEK
● Kevés forradalmi újítás
● Nagy hardverigény
● Kiforratlan kereső

A Windows 7-nek február 10-éig letölthető az otthon is kipróbálható tesztverziója. Az első szakértői próbák alapján sokkal stabilabbnak tűnik, mint az elődje, és a számítógéphez csatolt külső eszközök – nyomtatók, telefonok, kamerák – telepítése is érdemben felgyorsult, könnyebbé vált. „Ha van olyan cég, amely nem váltott Vistára, annak most már nem érdemes megtennie. A géppark fejlesztése azonban így is elkerülhetetlen lesz, mivel a két rendszer erőforrás-igénye gyakorlatilag megegyezik” – mutat rá Fauszt Gábor, az IDC piackutató cég elemzője.

Szerinte 2 gigabájt memória alatt nem igazán lehet ezeket a szisztémákat jól használni, és a legtöbb vállalatnál a 3 éves gépek sem rendelkeznek még ezzel a kapacitással. Vagyis az átállás leginkább akkor célszerű, ha eszközbeszerzéssel is összekapcsolják.

A Windows 7 kezelőfelülete szép; nagyon hasonlít a Vistára, ugyanakkor az érintőképernyős működésről az iPhone is könnyen eszünkbe juthat. Szintén a nagy konkurens megoldását idézi, hogy – az Apple OS X operációs rendszeréből ismert módon – a képernyő alsó részén nagy ikonok formájában jelennek meg az éppen futó programok, és ha az egeret föléjük visszük, akkor mini ablakokban megtekinthető az aktuális alkalmazás képe. Igaz, az új Windows 7 fejlettebb előnézeti képeket mutat.

A Tablet PC-ken már a Windows XP is támogatta a kézírás-felismerést néhány nyelven; a Windows 7 várhatóan több mint 20 nyelven lesz képes arra, hogy egy digitális tollal írt szöveget beillesszen a szövegszerkesztőbe. Magyarul azonban továbbra sem lesz elérhető ez a szolgáltatás, mint ahogy a hangvezérlésnek sem lesz a mi nyelvünkre optimalizált változata, így nálunk kisebb lehet az „újdonság varázsa”.

Ígéretesen hangzik, hogy a megszokott Windows keresőből nem csak a saját gépünkön, hanem távoli weboldalakon, adatbázisokban – például a Flickr képmegosztón – is kereshetünk majd, ez a funkció azonban még fejlesztés alatt áll.

A kisebb cégek vagy a számítástechnikában kevésbé járatos otthoni felhasználók számára komoly gondot okozhat egy helyi hálózat beállítása. Ezen segít az új HomeGroup funkció, amellyel néhány kattintással megoldható a probléma, és máris megoszthatóak a szükséges fájlok vagy egy nyomtató több gép között. A Windows 7 az online alkalmazások felé is nyit, hiszen nem tartalmaz eleve beépített fotó- és e-mail-kezelő, illetve a videovágó szoftvereket, ezeket a Windows Live szolgáltatáson keresztül lehet majd letölteni.

Az új operációs rendszerrel együtt jelenhet meg az Office-csomag következő verziója is. A Microsoft a tavaly őszi fejlesztői konferencián bejelentette, hogy az Office 14 kódnéven futó programegyüttes webalapú szoftvereket is tartalmazni fog. A böngészőkben működő Word, Excel, PowerPoint hasonlóan néz majd ki, mint az asztali változat, csak kevesebb funkcióval. A másokkal való együttműködést jócskán megkönnyítheti a webes fájlmegosztás, ugyanakkor látni kell, hogy a redmondi szoftveróriás ezzel csak követi a piacot: a Google Docs nevű hasonló szolgáltatás például már 2005 augusztusa óta hozzáférhető, ráadásul ingyen.

A szaksajtó lelkesebb, mint a Vista bemutatásakor, de ha az egykor innovatív óriáscég csupán a konkurenseknél bevált recepteket másolja, s az év végére, legkésőbb jövő év elejére ígért végleges Windows 7 igazi nóvuma kimerül az érintőképernyős támogatásban, akkor erősen kérdéses, hogy az új verzió válság idején sikeresebb lehet-e a Vistánál.

Címkék: tech