Búcsút vettek a dobópápától

A szombathelyi székesegyházban vettek végső búcsút tisztelői a január 9-én, életének 72. évében elhunyt Németh Páltól, a Dobó SE legendás trénerétől.

A gyászolók 9 órától róhatták le kegyeletüket egy-egy szál virággal, majd gyászszertartás következett. Ezután Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke, Ipkovich György polgármester, Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség és Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke búcsúzott a “dobópápától”.

Schulek Ágoston Németh Pál munkába vetett hitét, kitartását, következetességét, emberi tartását, valamint tanítványai irányába megnyilvánuló szeretetét emelte ki beszédében.

Németh Pál 72 évet élt (MTI)

A búcsúztatáson mintegy nyolcszázan vettek részt, a sportág képviselői az ország távoli pontjairól is elutaztak Szombathelyre, hogy ezzel is tisztelegjenek a legendás tréner, Németh Pál életműve előtt.

Az urna felszentelése és elhelyezése az oladi altemplomban, a nyilvánosság kizárásával, szűk családi körben történt meg.

Kivételes karrier

Németh Pál 1977-ben kezdte el az edzősködést a Haladás VSE együttesében, a kalapácsvetőket és a diszkoszvetőket készítette fel. Edzősége alatt több olimpiai, Európa- és világbajnoki érmes dobót nevelt – többek között Pars Krisztiánt, Gécsek Tibort, Horváth Attilát, és fiát, Németh Zsoltot. 1989-ben hivatalosan nyugdíjba vonult, ugyanakkor folytatta az edzői munkáját. 1985-ben kapott mesteredzői címet, 1998-ban pedig az év edzőjének választották meg.
A legendás edző 72 évesen, január 9-én hunyt el.

Címkék: sport