Menjek vagy maradjak – VilágVeleje vagy Mások élete

A hétvégén dübörög a Gödörben a Világveleje-fesztivál PUF-fal, Ludditákkal, jön a kelet-európai Red Hot Chili Peppers, egy manonegrista csapat és újra lesz Cinetrip is. Programajánló.

Az álmos múlt hétvége után újra felpörögnek az események. A Gödörbe mindennap érdemes alászállni, az A38 Hajón leginkább pénteken a Zdob si Zdub koncertjére, a Gellért fürdőt tartogassuk szombatra. A Müpa egy sokk-operával jelentkezik. Keljünk hát fel, cselezzük ki a csúszós utakkal ijesztgető időjárást, és mozduljunk ki! A tévében is megtaláltuk a napi betevőt.

Kérdés: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, január 16.


Ha zúzósan szeretnénk kezdeni a hétvégét, akkor feltétlenül szálljunk hajóra, mert a moldovai hardcore üdvöskéje, a Zdob si Zdub dönget az A38-on. Ha már hiába várjuk a Red Hot Chili Pepperst, legalább annak kelet-európai klónját most elcsíphetjük. Annyival több is románul és oroszul megszólaló zenekar, hogy a csattogós, funkalapú, némiképp rádióbaráttá tett hardcore-t jellegzetes balkáni, moldovai népzenei motívumokkal ötvözik, s mindezt rendkívül szórakoztatóan vezetik elő.

Zdob si Zdub

A Gödörben ugyanekkor a VilágVeleje-fesztivál keretében többek közt a PUF mutatja be kiváló, új agrárpop lemezét és a régi slágereket. Ha valaki kicsit halkabb műfajra vágyik – és van/lesz gyereke, vagy volt gyerek -, a Trafóba menjen a Ha eljön majd a reggelre. Ez egy egy felnőtteknek szóló előadás 16 gyerekre komponálva. A gyerekek szemszögéből élhetjük át sokszor hülye felnőtt mondataink lecsapódásait. (Hát kell ez nekünk? Kell.)

szombat, január 17.

Lassan, de biztosan feliratkozott a budapesti jóhely-térképre a Nyugati Teátrum. Most épp kedvenc zenei irányzatunk, a manonegraizmus egyik legjobbjának ad teret. A Les Touffes Krétiennes egy alkalmi szupergrupnak indult, de azóta bejárták Európát. 12 őrült gall, ebből kilenc fúvós. Már csak ezért érdemes megnézni őket.

Les Touffes Krétiennes

A kretének honfitársa, a frank elektronikus zenei színtér fura ura, I:Cube ugyanebben az időben a Merlinben gyilkolja lemezeit. Persze a Cinetrip-rajongókat úgysem lehet eltántorítani a Gellért-fürdőből. Ők semmiért nem mondanának le a fürdőzéssel egybekötött megapartiról. (Lehet, hogy igazuk van?) Annak is van valami káeurópai bája, hogy már másodszor rendezünk itthon Nemzetközi Elvis Show-t. A király (na, nem Jimmy) imitátorai mutatkoznak be, valamint Marót Vikiék és Pedróék nyomják a Jailhouse rockot.

vasárnap, január 18.

Lehet, hogy elsőre durva váltásnak tűnik, de a hétvége végén menjünk az Operába! A pörgős megelőző napok után mi megpihenhetünk, s egyben jó pontot szerezhetünk a kölköknél. Akár délelőtt 11-kor, akár este hatkor beülhetünk velük egy különleges mese-balettre, ifj. Harangozó Gyula Hófehérke és a hét törpe című koreográfiájára. A Müpában egy egészen különleges előadást láthatunk vasárnap. A bizarr látásmódjáról ismert Tiger Lillies kultuszzenekar fekete humorú sokk-operát (eredeti műfaji meghatározása szerint junk operát) írt egy 1845-ös mesekönyvből. A Jógyerekek képeskönyve című előadásából kiderül, hogy a felnőttek szerint, milyen a jó gyerek.

Ludditák

De, aki még mindig pörögne, az vasárnap is világvelejézhet a Gödörben a Ludditákkal és Irie Maffiával. Sőt, a koncertek előtt a Budapesti Zsidó Színház előadja a Gecy című nagy fekáliát kavart darabot.

… moziba

A hét filmjei előtérbe állítják a női emancipációt, megmutatva, a hölgyek is tudnak célratörők (A hercegnő), elszántak (Profi bérgyilkost keresünk – nem nem akadály) és olykor egészen durván kegyetlenek is lenni (Kínzó együttlét). Emellett kalandozhatunk gasztronómiában (A csirke, a hal és a királyrák), az orosz vad-keleten (Transzszibéria), és elmerülhetünk a pozitív gondolkodásban (Az igenember).

bővebben>>

… gyerekprogramra az Iparművészeti Múzeumba


Én még olvasok!- könyvkötőművészet

A szombati családi napon fény derül a könyvkészítés rejtelmeire. Gyerek-felnőtt, kicsi-nagy egyaránt szakmai segítséggel kipróbálhatja a papírmárványozást, papírmerítést, illetve hagyományos eszközökkel saját könyvet készíthet, apróknak stencil és krumplinyomda. Gyerekkönyvek nagy választéka várja a látogatókat valamint – könyvrestaurátor, illusztrátor, tipográfus – tárják fel a szakma titkait.

—-Tévéajánló—-

… maradjak

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg zenét hallgatunk, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében amiért érdemes bekapcsolni a dobozt. Van amelyiket szinte akárhányszor újra lehet nézni.

… tévézni

péntek, január 16.
Tv2, 21.15

Elbaltázott nászéjszaka

A nagyon hülye című film egy fergeteges komédiát takar Mike Myers-szel a főszerepben. Az általa alakított igazi San Franciscó-i fűzfapoétát sorozatosan sújtja a balszerencse. Főleg ami a nőket illeti. Ott volt például Sherri, akiről hamar kiderült, hogy kleptomániás, Jill, aki kiváló maffiakapcsolatokkal büszkélkedhetett, Sandy, aki érzelmileg zsarolta hősünket, na és Pam, akinek leves szaga volt.

A legújabb menyasszonyjelöltnek, az okos és szexi Harriet Michaelsnek mészárszéke is van. A méltatlanul elfeledett film fő erőssége – a kiváló dramaturgia, vicces párbeszédek mellett – a friscói életképek bemutatása a skót-nacionalista családtól az alternatív művészklubig és a Starsky és Hutch-rajongó rendőrnyomozóig. Bizonyos körökben a film egyes mondatai szállóigékké váltak. Méltán.

szombat, január 17.
Duna Tv, 21.50

Traffic

Steven Soderbergh filmje nyilván azért söpört be egy csomó Oscar- és egyéb díjat, mert a drogvilág mexikói-amerikai vonalát úgy mutatja be, hogy szinte a magunk bőrén érezzük, hogy ez egy igen-igen kemény, kemény világ.

A korrupt rendőrők, a kegyetlen drogbárók, a megalkuvást nem tűrő kormánymegbízott, akinek tini lánya heroinista, a dílerek, gengszterek világa. A remegő kamerákkal provokáló rendező azt az érzetet kelti a nézőben, mintha a helyi Kék fényben nézné az akciókról készült amatőrfelvételeket.

vasárnap, január 18.
Duna Tv, 21.55.

A mások élete

Egy másik Oscar-díjas film a hétvégére, térben közelebbi sztorival. Kelet-Berlin, 1983 novembere, hat évvel a berlini fal leomlása előtt: az NDK és állambiztonsági szolgálata még elnyomja a (másként) gondolkodókat, és kíméletlen megfigyelő-besúgó rendszere mindenkit behálóz.

Ennek a gépezetnek tökéletes fogaskereke Gerd Wiesler százados (Ulrich Mühe), akit politikai nyomásra egy sikeres színpadi szerzőre, Georg Dreymanra (Sebastian Koch) és élettársára, az ünnepelt színésznőre Christa-Maria Sielandra (Martina Gedeck) állítanak. A rendszerhez vakon hű Wiesler, a mások életét figyelve hamarosan ráébred saját élete kisszerűségére.

Címkék: kultúra