Nem lesz magyar Oscar-díj

A cannes-i filmfesztivál győztese, a Gomorra kiesett a legjobb idegen nyelvű film Oscar-jelöléséért folyó versenyből. A kilenc filmet tartalmazó szűkített listán a magyar nevezés, Bollók Csaba Iszka utazása című alkotása sem szerepel.

Az amerikai filmakadémia díjára jelöltek listáját január 22-én teszik közzé, ám az idegen nyelvű filmek nevezési lajstromának szűkítése több fázisban zajlik. Kedden annak a kilenc filmnek a címét hozták nyilvánosságra, amelyből a jövő héten kikerül majd az Oscar-díj öt jelöltje.

A kilencek közé bejutott egy másik Arany Pálma-díjas, az Entre les murs (Az osztály) című francia iskolai dráma, az izraeli Libanoni keringő című vasárnap Arany Glóbusz-díjjal jutalmazott háborús animáció, a Revanche című osztrák film, a Ce qu’il faut pour vivre Kanadából, a Der Baader Meinhof Komplex Németországból, az Okuribito Japánból, az Arráncame la vida Mexikóból, a Maria Larssons Eviga Ögonblick Svédországból és az Üç maymun Törökországból.

Iszka utazása

Az olasz illetékesek csalódottan vették tudomásul Matteo Garrone Gomorra című maffialeleplező filmjének kiesését. Egy héttel az Oscar-jelölések nyilvánosságra hozatala előtt kiesett a versenyből a magyar nevezés is, Bollók Csaba Iszka utazása című filmje.

A külföldi filmek Oscar-díjának mezőnyébe idén 65 ország küldte be nevezettjét. A kilenc filmet az akadémia néhány száz tagja és a testület egyik bizottsága választotta ki. A lista leszűkítése az akadémia különbizottságaira vár, amelyek tagjai Los Angelesben és New Yorkban választják ki az öt jelöltet. Tavaly a Pénzhamisítók című osztrák második világháborús krimi kapta a külföldi filmes kategória Oscar-díját.

Címkék: kultúra