A Koeman-fiúk klubjaikban sem tétlenkedtek (videó)

Erwin Koeman szövetségi kapitány kiválasztottjai közül csak Rudolf Gergely van szem előtt, vele ellentétben a többiek külföldön játszanak. Az FN utánajárt annak, a keret tagjai miképp szerepeltek ősszel, és örömmel állapíthatjuk meg, hogy a magyarok nem a kispadot koptatják klubjaikban - futballoznak, gólokat lőnek!

Fülöp Márton (Sunderland, angol élvonal)

A Sunderland korábbi trénere, Roy Keane a magyar kapus helyett Craig Gordont favorizálta, így annak sérülése miatt Fülöp csak a kilencedik fordulóban kapott először lehetőséget a csapatban – az október 25-én lejátszott Newcastle elleni bajnoki volt a második meccse a Premier League-ben.

A következő öt fordulóban is ő állt a Sunderland kapujában, majd az időközben felgyógyult Gordon visszatért, de a Bolton ellen simán elveszített partin hibát hibára halmozott, ráadásul Keane is távozott a kispadról, ennek „köszönhetően” Fülöp újra védhetett. Eddig kilenc bajnokin szerepelt, s ezeken 13 gólt kapott, átlagban 1,4-et. Dicséretes a teljesítménye, tekintve, hogy a Sunderland azért nem egy világverő társaság…

Fülöp vs Manchester United


Szélesi Zoltán (RC Strasbourg, francia másodosztály)

A bajnokik kevesebb mint felén játszott a Ligue II-ben szereplő RC Strasbourgban, igaz, sérült is volt. Viszont amikor pályára lépett, egy kivételtől eltekintve végigjátszotta a meccseket, és a teljesítményére sem lehetett panasz. Nyolc találkozó, valamint egy sárga lap szerepel a neve mellett a statisztikákban.



Vanczák Vilmos (FC Sion, svájci élvonal)

Vanczák Vilmos nem csak a címeres mezben, hanem a svájci élvonalban szereplő FC Sionban is alapember. Mindössze egy bajnokit hagyott ki a szezonban, 16 meccsen szerepelt, és védő létére két gólig jutott. Legyünk büszkék rá: ő az egyetlen bekk a csapatban, aki bajnoki találkozón betalált. Ezzel együtt a Sion nem szerepel valami fényesen, a piros-fehérek csak a hetedik helyen állnak a tízcsapatos svájci pontvadászatban.

Juhász Roland (RSC Anderlecht, belga élvonal)

A csatárból lett középső védő a válogatottból és a belga bajnokságot vezető Anderlechtből egyaránt kihagyhatatlan. Az sem véletlen, hogy a brüsszeli klub egy évvel ezelőtt 2011-ig szóló szerződést dugott az orra alá, s nyomott tollat a kezébe.

Juhász mindössze egy bajnokit hagyott ki eltiltás miatt; 16 találkozón két kivétellel – egyszer lecserélték, míg a Germinal Beerschot ellen kiállították – az elsőtől az utolsó percig a pályán volt, és egy gólt is szerzett. Az Anderlecht eddigi egyetlen kupameccsén is játszott, és a pályán volt a csapat – rossz emlékű, a fehérorosz BATE Boriszov elleni – BL selejtezőin is.




Bodnár bombagólja

Bodnár László (Red Bull Salzburg, osztrák élvonal)

Erwin Koeman ötlete nyomán a válogatottban esetenként balhátvédet játszó Bodnár a szezonban eddig 17 mérkőzésen szerepelt csapatában, az éllovas Red Bull Salzburgban – egy kivételével valamennyiszer a kezdőcsapat tagja volt.

Tőle nem szokatlan, hogy hatékonyan segíti támadásokat: hét gólpasszt adott, egy alkalommal pedig maga is feliratkozott az eredményjelzőre. Kiváló rugótechnikáját bizonyítva bombagólt szerzett a Ried elleni meccsen, december 6-án. Mintegy 25 méterről – a felsőléc segítségével – bombázott a kapuba.

Vadócz legemlékezetesebb meccse az Osasunában



Vadócz Krisztián (Osasuna, spanyol élvonal)

A 23 éves középpályás a nyáron a holland NEC Nijmegentől szerződött a spanyol élvonalban utolsó Osasunához. Nem tartozik a kihagyhatatlan emberek közé a pamplonai gárdában, eddig hatszor kapott lehetőséget, négyszer a kezdőcsapat tagja volt, kétszer le-, szintén kétszer pedig becserélték. A 12. fordulóban, az Almeíra ellen a padról a hajrában beszállva gólt is szerzett – ezzel emlékezetessé tette maga és a szurkolók számára az Osasuna szezonbeli első bajnoki sikerét.

Dárdai Pál (Hertha BSC, német élvonal)

A „nagy fiatalítás” időszakában, Várhidi Péter kapitánysága alatt a válogatottnál elfelejtették, Koemannál viszont ismét alapember lett a 1997 óta a Hertha BSC-ben profiskodó középpályás. A klubcsapatában az első öt fordulóban szintén „jegelték”, ám ezután ismét beverekedte magát az együttesbe, és a folytatásban már egyetlen meccset sem mulasztott.

Tízszer a kezdőcsapat tagja és kétszer csere volt, s edzője csak csak egy alkalommal hívta le idő előtt a pályáról. Cserébe megbízhatóan, szokásához hűen sokat futva futballozott, a Karlsruhe legyőzéséhez pedig gólpasszal járult hozzá. Része van abban, hogy a Hertha BSC a tabella harmadik helyén telelhet. Az UEFA-kupában – a selejtezővel együtt – nyolc mérkőzésen játszott, ezeken egyszer be, háromszor pedig lecserélték.

Hajnal Tamás legjobb meccse



Hajnal Tamás (Borussia Dortmund, német élvonal)


A Ferencvárosban nevelkedett középpályás a nyáron a kiscsapatnak tartott Karlsruhétól szerződött Németország egyik sztárklubjához, a Borussia Dortmundhoz. A kezdetekben akadtak gondjai, mivel edzője nem posztján, irányítóként, hanem védekező középpályásként számolt vele. Aztán minden egy csapásra megoldódott, a szurkolók kedvencévé vált, amikor kezébe vette a karmesteri pálcát. A 17-ből 14 bajnokin játszott, és három gólja mellett hat góltérő átadást is kiosztott.

A legjobb meccse kétségkívül Eintracht Frankfurt elleni volt, ezen csapata mind a négy góljában főszerepet vállalt, hármat előkészített, és egyszer maga is betalált. A Kickertől a legjobb, azaz az egyes osztályzatot kapta, míg a Bundesliga honlapján a 13. forduló legprímább labdarúgójának választották.

A magyar aranylabdást nemrég pedig újabb megtiszteltetés érte: a dortmundi szurkolók szerint ő volt a BVB legjobbja november hónapban. Az UEFA-kupában két meccs, két gól (igaz, csapata tizenegyesekkel kiesett az Udinesével szemben), a Német Kupában két találkozó, egy gól, valamint egy góltérő átadás a mérlege. Szeptember végén még esetleges távozásáról beszéltek, ugyanakkor erről manapság már szó sincs…

Gera Zoltán (Fulham, angol élvonal)

A válogatott csapatkapitányát ugyan marasztalta az előző kiírásban a másodosztályú bajnokságot megnyerő West Bromwich is, de ő váltott, Londonba igazolt. Eleinte alapember volt a Fulhamben, a negyedik fordulóban, a Bolton elleni meg is szerezte első és ez ideáig utolsó szezonbeli bajnoki gólját.

A nyolcadiktól a 15. fordulóig ugyanakkor egyetlen meccset sem játszott végig, rendre a lecseréltek között volt, később pedig a padon kezdett, és csak percekre állhatott be. A 17. fordulóban viszont visszakerült a kezdők közé, a Stoke City ellen a hármas sípszóig a pályán volt, egy héttel később a Middlesbrough ellen is kezdett, de megsérült a vádliján, a 31. percben le is kellett cserélni – és kérdés, mikor játszhat újra. A Premier League-ben 16 mérkőzés/egy gól, a Ligakupában 2/1 a mérlege.

Gera első gólja a Fulhamben

Huszti Szabolcs (Hannover, német élvonal)

Huszti Koemannál eleinte – meglepetésre – csatárt játszott, klubcsapatában, a Hannoverben viszont megszokott helyén, a pálya bal oldalán szerepelt. Ősszel egy Bundesliga-mérkőzést mulasztott, egyébként mind a 16 bajnokiján a kezdőcsapat tagja volt – igaz, hétszer lecserélték. Mönchengladbach ellen duplázott, míg a Bayern Münchent az ő találatával intézte el a Hannover. Három gólja mellett hat gólpasszt is kiosztott.

Ezzel együtt a Kicker osztályzatai alapján közepes teljesítményt nyújtott a Bundasliga 2008/2009-es kiírásának első felében. A német lap „ítélete” ellenére sorban állnak érte a külföldi klubok, keresik Spanyolországból, Angliából és Skóciából is. A hírek szerint a Celtic Glasgow áll a legközelebb a megszerzéséhez.

Huszti győztes gólt lőtt a Bayern ellen


Torghelle Sándor (Augsburg, német másodosztály)

A magyar válogatott gólfelelőse csapata valamennyi bajnokiján pályára lépett az ősszel, és ez már csak azért is nagy szó, mert a 16. körben, a Wehen ellen valósággal lerúgták a fejét, s ennek következtében orrcsonttörést és agyrázkódást szenvedett.

Ő azonban egy védőmaszkot az arcára húzva egy héttel később is futballozott. Klubja mind a 17 bajnokiján kezdőként lépett a pályára, ezek közül tizenkettőt végig is játszott, a többin a hajrában hívták le a pályáról. A bizalmat hat góllal és négy gólpasszal hálálta meg. A Rot-Weiss Ahlen elleni meccsről kellemes emlékei lehetnek, hiszen duplázott, és ezt a Kicker kettes (azaz majdnem a legjobb) kalkulussal honorálta.


A kakukktojás



Rudolf Gergely a válogatott keretének egyetlen olyan „stabil” játékosa, aki Magyarországon játszik – persze kérdés, hogy meddig… A Nancyban nevelkedett támadó 14 mérkőzésen kilenc góllal segítette a tabella élére a Debrecent, míg az UEFA-kupában két meccsen kétszer volt eredményes.
A szakemberek a magyar élvonal legjobb játékosának tartják, és a szövetségi kapitány is komolyan számol vele.





A többiekről…


Lőw Zsolt egyik szeme sír, a másik nevet

Dzsudzsák Balázsnak nem volt jó idénye, hiszen a PSV Eindhoven a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is gyengén teljesített az ősszel. Dzsudzsák a pontvadászatban 15 meccsen szerepelt, és ezek közül kilencen végig a pályán volt. Két bajnoki gólnál tart: a Roda és a Heracles kapujába talált be.

A BL-ben a második, a harmadik és a negyedik fordulóban összesen 39 percet töltött a pályán, az utolsó két meccset viszont végigjátszotta – igaz, ezekben sok öröme nem volt, hiszen a PSV az Atléticótól és a Liverpooltól is kikapott.
Dzsudzsák végül egy gólpasszal zárta első BL-szezonját.

Dzsudzsák szerezte az első gólt Koeman irányítása alatt

A Koeman-érában négy meccsen védő Babos Gábor alapembere az UEFA-kupában 32 közé jutott NEC Nijmegennek. Az európai porondon 0,83, a holland bajnokságban 1,06 a kapott gólátlaga. Bodor Boldizsárral is számolnak a Rodánál: a 26 éves játékos 16 bajnokin szerepelt, valamennyiszer kezdőként, és három gólt szerzett. Halmosi Péter 13 mérkőzésen – igaz, 11-szer csupán csereként – szerepelt az angol élvonalbeli Hullban, gólt még nem szerzett, egy gólpassza viszont már van.

Tóth Balázs három gólnál jár a belga Genkben, jóllehet, az ő dolga az ellenfél támadásának megakadályozása, mintsem a góllövés. A rutinos középpályás 15 bajnokin játszott, egy kivétellel kezdő volt. Feczesin Róbert 11 ligameccsen egy gólig jutott a Serie B-ben szereplő Bresciában. Két találkozón játszott végig, míg négyszer be-, ötször lecserélték. Csapattársa Vass Ádám 15 bajnokin kapott lehetőséget – 12-szer kezdőként.

Ugyancsak az olasz másodosztályban, az Avellinóban játszó Vaskó Tamás 14 meccsen két gólt szerzett, és ez egy védőtől nem rossz. Priskin Tamás, a Watford támadója a Ligakupában egy, az angol másodosztályban négy gólt szerzett. A bajnokságban 19 találkozón lépett pályára – tízszer kezdő volt.
Buzsáky Ákos 11 alkalommal – hatszor csereként – lépett pályára – a Queens Park Rangersben, és egy gólt szerzett.
A statisztikai mutatói már nem változnak, hiszen a válogatott középpályás a Manchester United elleni Ligakupa-találkozón súlyos sérülést szenvedett, így véget ért a szezonja.

Lőw Zsolt
a Bundesligában éllovas Hoffenheim játékosa. Igaz, nélküle menetelt a csapat, a magyar védő mindössze egy meccsen játszott, de legalább a Köln ellen végig a pályán volt.

—-A Koeman-éra meccsei—-


Magyarország-Görögország 3-2, barátságos


Gól: Dzsudzsák, Juhász, Vadócz

Magyarország:
Fülöp – Szélesi, Vanczák, Juhász, Lőw – Dárdai, Vadócz – Gera (Koltai, 89.), Hajnal (Orosz, 83.), Dzsudzsák – Huszti.

Magyarország-Horvátország 1-1, barátságos


Gól: N. Kovac (öngól)

Magyarország: Fülöp – Bodnár, Vaskó, Juhász, Bodor – Dárdai (Szélesi, 89.), Gera, Hajnal, Dzsudzsák (Orosz, 64.) – Huszti

Magyarország-Montenegró 3-3, barátságos


Gól: Priskin., Hajnal, Hajnal (11-esből)

Magyarország: Babos – Szélesi (Bodnár, 80.), Vanczák, Juhász (Tímár, 61.), Lőw (Bodor, 80.)- Tóth B. (Vass, 46.), Vadócz – Huszti (Halmosi, 69.), Hajnal, Dzsudzsák – Priskin (Rudolf, 69.)

Magyarország-Dánia 0-0, vb-selejtező


Magyarország: Babos – Bodnár, Juhász, Vanczák, Szélesi – Vadócz, Dárdai, Gera, Hajnal, Dzsudzsák (Torghelle, 46.) – Huszti (Rudolf, 90.)

Svédország-Magyarország 2-1, vb-selejtező


Gól: Rudolf

Magyarország: Babos – Szélesi, Juhász, Vanczák, Bodor (Dzsudzsák, 80.) – Vadócz, Dárdai (Rudolf, 70.) – Gera, Hajnal, Huszti – Torghelle

Magyarország-Albánia 2-0, vb-selejtező


Gól: Torghelle, Juhász

Magyarország: Fülöp – Szélesi, Vanczák, Juhász, Bodnár – Dzsudzsák, Dárdai, Hajnal (Buzsáky, 61.), Halmosi, Huszti (Vadócz, 86.) – Torghelle (Rudolf, 93.)

Málta-Magyarország 0-1, vb-selejtező


Gól: Torghelle

Magyarország: Fülöp – Bodnár, Vanczák, Juhász, Bodor – Dárdai (Tóth B., 86.), Halmosi – Dzsudzsák (Buzsáky, 70.), Gera, Huszti – Torghelle

Észak-Írország – Magyarország 0-2, barátságos


Gól: Torghelle, Gera

Magyarország: Babos – Bodnár, Vanczák, Juhász, Halmosi – Vadócz, Tóth

Címkék: foci