Valujev újabb vitatott győzelme

Szombat este Zürichben csapott össze Nyikolaj Valujev (50-1) és Evander Holyfield a WBA nehézsúlyú világbajnoki címéért, amely küzdelem még hosszú ideig beszédtémát ad majd az ökölvívás kedvelőknek.

Az első benyomások alapján ugyanis a veterán boxnagypapa tisztán megverte a „Keleti Szörnyeteg” néven csúfolt orosz felhőkarcolót. Ennek ellenére vesztett.

A Svájcban megrendezett összecsapáson a 46 éves Evander Holyfield élvezhette a nézősereg egyértelmű szimpátiáját, talán azért, mert az orosz a meccs előtti napon egy félresikerült interjúval feldühítette a zürichi közönséget.

Valujev ugyanis azt találta mondani, hogy egy svájci sportolót sem ismer, ami felbosszanthatta a Roger Federernek szorító helyieket.

De lehet, hogy egyszerűen csak szimpatikusabb volt az amerikai ökölvívó, aki hajlott kora ellenére sem tett le arról, hogy ötödszörre is felüljön a nehézsúly trónjára. Ez majdnem sikerült is neki.

A majdnem – hangsúlyozva, hogy első benyomás alapján – csak a három pontozóbírón múlott, ugyanis Evander Holyfield (42 győzelem, 10 vereség, 2 döntetlen) tökéletesen felkészült ellenfeléből, lábon kitáncolta riválisát, majd beugrásokból menetenként többször tisztán eltalálta az első 6 menetben szinte csak a levegőt püfölő Valujevet.

A mérkőzés második fele némileg szorosabb volt, ugyanis az orosz világbajnok nagyobb sebességre kapcsolt, de megrendítő erejű ütést egyszer sem tudott bevinni, sőt, a legtöbb találtára válasz is érkezett, leszámítva egy-egy balegyenest.

A végeredmény 116-112, 115-113 és 114-114 arányú Valujev-győzelem, azaz csupán az egyik pontozóbíró vetemedett arra, hogy döntetlenre értékelje Holyfield produkcióját. Ha sikerül a nála 24 centiméterrel magasabb és közel 50 kilóval súlyosabb szentpétervárit legyőznie, Holyfield lett volna a WBA történetének legidősebb profi nehézsúlyú világbajnoka.

Az 1990-es években többek között Riddick Bowe-val és Lennox Lewiszal is óriási csatákat vívó, többszörös világbajnok amerikai sztár októberben múlt 46 éves, s ugyan a szakértők szerint már régen nem kellene bokszolnia, Zürichben bizonyítani akarta, hogy a kor nem a legfontosabb tényező a profi bokszban.

Az 1984-es olimpia bajnoka legutóbb 2000-ben nyert világbajnoki címmérkőzést, azóta viszont több kínos vereséget is szenvedett. 2004-ben, sorozatban harmadik elveszített meccse után visszavonult.

Két évvel később azzal az elhatározással tért vissza, hogy világbajnokként akassza szögre véglegesen a kesztyűt, négy szép győzelem után azonban tavaly októberben kikapott a Boksz Világszervezet (WBO) királyától, Szultan Ibragimovtól.

nyilatkozat

“Én másképpen láttam a meccset, mint a pontozók, de egyáltalán nem vagyok elégedetlen” – nyilatkozta a királykategóriában korábban négyszer is világbajnok Holyfield, akinek vereségét a javarészt az ő pártján álló közönség hatalmas füttyel fogadta. “Valujev nehéz ellenfél, akinél a hatalmas termet a meghatározó tényező, de jól is bokszol, és ez együtt gondot okozott nekem. Most hazamegyek, ellazulok, élvezni fogom a karácsonyt, és átgondolom a jövőmet. Úgy gondolom, ma keményen harcoltam, és a célom változatlan: továbbra is én akarok lenni a nehézsúly vitathatatlan világbajnoka.”

Címkék: küzdősport