Tomboltak az elemek 2008-ban

Az időjárás tekintetében több szempontból is rekordértékű volt 2008. Csaknem ezerötszáz tornádó az Egyesült Államokban, soha nem látott meleg Skandináviában, hőhullámok Európában és tízezrek életét követelő viharok Ázsiában - a Meteorológiai Világszolgálat jelentéséből szemezgetett a National Geographic Online.

Világviszonylatban a tízedik legmelegebb év volt az idei a rendszeres meteorológiai adatok mérésének kezdete, vagyis 1850 óta. 2008-ban a felszínközeli levegő hőmérséklete 0,31 Celsius-fokkal volt magasabb az 1961 és 1990 közötti 14 fokos világátlagnál, ugyanakkor ez az érték alig maradt el az előző évekéhez képest.

A lista élén 1996 áll 14,52 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel, viszont az ezt követő további hat rekordévre a 21. században került sor – olvasható a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO) 2008-ról szóló előzetes jelentésében.

Rekordmeleg Skandináviában

Az idei év „hűvösebb” időjárásának hátterében a 2007 végétől 2008 tavaszáig tartó erős La Nina jelenség áll. A Csendes-óceán térségében az El Nino „párjaként” ciklikusan felerősödik a hideg tengeráramlás, a felszínre kerülő hidegebb víz közvetve távoli területek, így Eurázsia időjárására is kihat – írja a National Geographic Online.

Texas az Ike hurrikán után (MTI)

Például Törökországban, februárban mérték az elmúlt ötven év legalacsonyabb havi középhőmérsékletét. Az Egyesült Államok nyugati területein a megszokottnál jóval hidegebb ugyanakkor Európában és Szibériában jóval enyhébb volt az év eleje. Skandináviában a 2007/2008-as tél 6 fokkal melegebb volt a sokévi átlagnál, a meteorológiai mérések óta ez volt a legenyhébb tél a vidéken.

Szélsőséges időjárás

zöldhullám

Olvassa a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország közös blogját a FigyelőNeten!

A szélsőségek jellemezték idén a dél-amerikai kontinenst is. Míg Argentínában a május rendkívül hideg volt, a júliusi középhőmérséklet már 3 fokkal a sokéves átlag fölé szökött. Ausztráliában pedig 15 napig tartó, eddig soha nem tapasztalt hosszúságú hőhullám tombolt. Több szokatlanul erős hőhullám jelentkezett Európában és a Közel-Keleten is április folyamán.

Az év első fele helyenként, például Kínában, Kanadában intenzív havazást, heves viharokat hozott, ami jelentős fennakadást és károkat okozott a közlekedésben, energiaellátásban valamint az infrastruktúrában. Az Egyesült Államokban fél évszázada idén észlelték a legtöbb, 1489 tornádót.

Ezreket öltek meg az áradások

A Szaharától délre, Nyugat-Afrikában lezúdult nagy mennyiségű csapadék Zimbabweban soha nem látott áradást okozott, amely több mint 300 ezer embert érintett. Hasonló heves esőzésekre került sor Algériában, Marokkóban, Dél-nyugat Európában, Brazíliában valamint Columbiában szeptember és november folyamán.

Indiában, Pakisztánban és Vietnámban a monszun okozta áradás több mint 2500 ember halálát követelte, és csak Indiában mintegy 10 millióan kényszerültek elhagyni emiatt lakóhelyüket.

A Narving ciklon 1991 óta a legerősebb pusztítást végző ciklon volt a Délkelt-ázsiai térségben. A Mianmart súlytó trópusi vihar 78 ezer ember halálát okozta, és további több ezer ember otthonát pusztította el. Az Atlanti-óceán térségében 16 trópusi vihar alakult ki, ebből nyolc fejlődött hurrikánná, ezek közül pedig öt erőssége érte el vagy haladta meg a hármas fokozatot.

Vihar után Vietnamban (MTI)

A sarkvidéki jégtakaró zsugorodása folytatódott

Nem csak az éves átlaghőmérséklet, de a sarkvidéki jégtakaró kiterjedése miatt is rekordértékű (volt) az idei év. A műholdas mérések, azaz 1979 óta az északi sarkvidék jégtakarójának kiterjedése tavaly érte el az eddigi legkisebb értéket, vagyis a 4,3 millió négyzetkilométert. Ehhez képest az idei érték „csak” a második legkisebb volt, mintegy 0,35 millió négyzetkilométerrel haladta meg a tavalyit.

Az Antarktisz felett az ózonlyuk mérete szeptember közepén érte el az éves maximumát: 27 millió négyzetkilométert. Ez elmaradt a 2006. évi rekord értékű 29 millió négyzetkilométertől, viszont 2 millió négyzetkilométerrel meghaladta a tavalyi értéket. A 2008. év meteorológiai viszonyairól szóló részletes jelentést a WMO jövő márciusban teszi közzé.

Címkék: zöld