Megnyirbálják az F1-pilóták fizetését

A gazdasági válság és a megszorítások a Forma-1-es versenyzők bizonyos esetekben csillagászati összegű fizetéseit sem hagyják érintetlenül. Mindenki összehúzza magát.

Az FIA és a csapatok szervezete, a FOTA az elmúlt hetekben-hónapokban keményen dolgozott a Forma-1 költségeinek csökkentésén, ami végül a múlt pénteken elfogadott programban öltött testet. A kiadások visszafogásának azonban több áldozata is lesz, a Williams például feloszlatja a tesztcsapatát, és egyéb leépítések is várhatók.

Egy friss interjúban a Mercedes motorsportfőnöke, Norbert Haug kerek perec kimondta, hogy elbocsátások várhatók, a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali szerint pedig a pilóták fizetése is csökkenni fog. “Úgy gondolom, hogy a következő hónapokban nagy fordulat következik, a pilóták körében is, legalábbis ami a fizetéseiket illeti.”

Tárgyalnak a csapatfőnökök (MTI/EPA)

Az olasz szerint a szerződéseket újra kell majd tárgyalni, a nagycsapatok sem bírják pénzzel az akár több tízmilliós fizetések folyósítását. “Szerintem a jelenlegi gazdasági klímában a nagycsapatok – a kicsik már most sem képesek erre – nem tudják majd kifizetni azokat az összegeket, amelyeket némelyik pilóta megkeres. Meg kell majd tárgyalni ezeket.”

Domenicali egyáltalán nem zárja ki, hogy a revízió az olyan frissen megkötött szerződésekre is kiterjed majd, mint Kimi Räikkönen idén Monzában bejelentett hosszabbítása.

“Az életben mindenen lehet változtatni, a kérdés csak az, hogy megvan-e a szándék hozzá. Biztos vagyok abban is, hogy ezt a kérdést minden csapatnál újratárgyalják majd a közeljövőben.”

A 2008-as fizetések:
1. Fernando Alonso (Renault) 17,7 millió euró
2. Kimi Räikkönen (Ferrari) 13,9 millió
3. Jenson Button (Honda) 10,1 millió
4. Felipe Massa (Ferrari) 7,7 millió
5. Nick Heidfeld (BMW) 7 millió
6. Rubens Barrichello (Honda) 5,8 millió
7. Mark Webber (Red Bull) 4,8 millió
8. Jarno Trulli (Toyota) 4,2 millió
9. Lewis Hamilton (McLaren) 3,2 millió
9. David Coulthard (Red Bull) 3,2 millió
9. Nico Rosberg (Williams) 3,2 millió
12. Giancarlo Fisichella (Force India) 1,9 millió
13. Heikki Kovalainen (McLaren) 1,6 millió
13. Takuma Sato (Super Aguri) 1,6 millió
15. Timo Glock (Toyota) 1,3 millió
15. Robert Kubica (BMW) 1,3 millió
15. Sebastien Bourdais (Toro Rosso) 1,3 millió
18. Nelson Piquet Jr. (Renault) 950 ezer
18. Sebastian Vettel (Toro Rosso) 950 ezer
18. Anthony Davidson (Super Aguri) 950 ezer
21. Kazuki Nakajima (Williams) 600 ezer
21. Adrian Sutil (Force-India) 600 ezer

Címkék: autó-motor