Tizenegy tuti könyv

Mindig is a könyv volt a legkedveltebb karácsonyi ajándék, ezért a kiadók ilyenkor el is öntik a piacot az új kiadványaikkal. A FigyelőNet a kissé kaotikusnak tűnő kínálatból ajánl néhány biztos tippet.

Krasznahorkai László: Seibo járt odalent


Krasznahorkai László – akit Susan Sontag az Apokalipszis Gogolt és Melvillt idéző magyar mesterének nevezett – idén egy novellafüzérrel jelentkezett. A Seibo járt odalent című kötetet a szerző szerint ugyanakkor akár regénynek is tekinthetjük, hiszen szoros összefüggés van az egyes írások között, szorosabb, mint egy elbeszéléskötetben általában. A szocioregény-jellegű Sátántangó óta a távol-keleti filozófia felé fordult Krasznahorkai kacskaringós mondataival most is sorstörténeteket ír le, amelyeknek témái ezúttal különböző civilizációk és a korszak műalkotásai köré szerveződnek. Az elbeszélés-regény befogadásához idő és türelem kell, de ha rászánjuk magunkat, akkor, ha nem is nyerünk örök életet, mint Seibo istennő kertjében a szerencsések (Seibo istennő kertjében a barackfák csak minden ezredik évben teremnek gyümölcsöt, de aki eszik abból a gyümölcsből, az örök életet nyer el), de a legkülönbözőbb korokat, kultúrákat átívelő utazásban vehetünk részt.

A polc.hu könyváruházban itt megvásárolhatja a könyvet.

(Magvető, 2008, 3490 forint)

Dragomán György: A fehér király

Dragomán György Fehér királyát több mint húsz nyelvre fordították le, számos országban vezette az irodalmi és a vásárlási listákat is. Nem érdemtelenül. A fiatal, Erélyből származó író e regénye hol vicces, hol tragikus, s lassan kirajzolódik belőle egy abszurd, de a tizenegy éves főhős szemével mégiscsak szép világ, amely elemeiben a kora nyolcvanas évek Romániájának atmoszféráját idézi. A kiskamasz fiúnak apja elvesztése miatt hirtelen szembesülnie kell a felnőttség terheivel, ugyanakkor még képes arra is, hogy játékosan és mitikusan lássa a brutális hétköznapokat. Az olvasmányos, letehetetlen regény kicsit a Pál utcai fiúkra, kicsit az 1984-re, kicsit a Száz év magányra emlékeztet.

A polc.hu könyváruházban itt megvásárolhatja a könyvet.

(Magvető, 2008, 2490 forint)

Hasítás – Magyar rocknovellák


A rock and roll az nem egy tánc – énekelte Payor Tamás valamikor a nyolcvanas években. A rock and roll lehet irodalmi alapanyag – próbálja most bebizonyítani 26 kortárs magyar író Balázs Attilától Vámos Miklósig. A legkülönbözőbb korú, életfelfogású szerzők a rockzenéhez fűződő személyes élményeiket próbálták megfogalmazni az írásokban. A téma lehet akár egy lemez, szám, koncert, együttes, vagy csupán egy emlékezetes pillanat is. Van akinek a rockról a balatoni táborozáson hallott Beatles, van akinek az őrületig fokozódó Nirvana-, Judas Priest-rajongása, van, akinek az alkoholos-szerelmes ifjúsága jut eszébe. A leghitelesebb írás kétségtelenül Deák Bárdos Ágnesé, aki nemcsak átélője, hanem – a Sziámi, az Ági és a fiúk énekeseként – alakítója is volt a nyolcvanas években indult alternatív zenei mozgalomnak. Novellája e kor és e kör érzékletes leírása, jellegzetes albérleti-házibulis életével, és nem kevésbé jellegzetes figuráival Demszky Gábortól Müller Péterig és Hajnóczy Csabáig.

A polc.hu könyváruházban itt megvásárolhatja a könyvet.

(Magvető, 2008, 2690 forint)

Mong Attila: János Vitéz a Gulagon

E különleges műfajú kötetben egy oknyomozó újságíró a saját eszközeivel egy 1946-ban kezdődött történetnek járt utána. A háború alatt különösen sokat szenvedett kis Székesfehérvár melletti faluban, Lovasberényben ekkor a búcsú napján véres verekedés tört ki a szovjet megszállók és a helyiek között. A katonák benyomultak a János vitéz című daljáték előadására, megzavarták azt, néhány tucatnyian a falusiak közül pedig szembeszálltak velük. Az előadás három főszereplője súlyos árat fizetett az éppen elveszített második világháború jelképes „újrajátszásáért”. A János vitézt játszó parasztlegényt, a falu jegyzőjét és rendőrkapitányát, valamint még két „elkövetőt” gyorsított eljárással Szibériába deportálták, ketten közülük sohasem tértek haza. Mong Attila rendkívül olvasmányos, regényes formában egy olyan történetet tár elénk, amely ennek az öt férfinak a sorsán és a megmentésükre szövetkező falusi kisközösség életén keresztül mutatja meg, milyen dilemmákkal kellett szembesülniük az embereknek a diktatúra felé sodródó, megszállt országban.

(Helikon, 2008, 2490 forint)

Kor-képek 1957-1967.


A távirati iroda fotóarchívumát 2002-től folyamatosan digitalizálják, már több mint félszázezer történelmi képet mentettek meg így a pusztulástól. E munka közben az MTI elindított egy fotóalbum-sorozatot, amely ezekből a képekből válogat. Az első kötet az 1956-os eseményeket mutatja be, majd sorra a többi, a Horthy-korszakot és a háborút, az újjáépítés éveit, a Rákosi-kort. A felvételek az adott időszak jellegzetes eseményeit, szereplőit, életpillanatait, helyzeteit ábrázolják fejezetekbe rendezve. A történelmi fotóalbum-sorozat ötödik darabja a Kádár-korszak első tíz évét tárja elénk a megtorlás időszakától a reformok kezdetéig.

(MTI, 2008, 6900 forint)

Polgár Dénes: Egy polgár a nagyvilágban

Polgár Dénes a legidősebb magyar újságíró, tekintélyét sem

évek, sem rendszerváltozások nem csorbították. Az Esti Hírlapnál kezdte pályáját, majd a Magyar Távirati Iroda kairói és washingtoni, később bonni, brüsszeli tudósítója volt. A Hét című politikai műsor főszerkesztőjeként az egész ország megismerte őt. Szakmai tisztesség, tapasztalat és tisztánlátás tekintetében
pályája példaértékű, mesélőkészsége pedig még napjainkban is párját ritkítja a magyar médiában. Polgár Dénes nyugati államférfiakkal, politikusokkal készített interjút abban a korszakban, amikor a diktatúra kényszere alatt erre csak igen keveseknek adódott lehetőségük. Könyve hiteles és személyes beszámoló a rendszerváltás előtti magyar médiáról, világpolitikáról egy ambíciózus újságíró szemével.

A polc.hu könyváruházban itt megvásárolhatja a könyvet.

(Atlantic Press, 2008, 2780 forint)

David Mendell: Obama – Az ígérettől a hatalomig

A maga nemében úttörőnek nevezhető életrajzzal az Obama ténykedését már hosszú évek óta szemmel tartó újságíró, David Mendell átfogó, részletes képet fest a fiúról, akit Barrynek szólítottak, s akinek a neve egy új sztárra éhező, a politikába viszont már belefáradt társadalomban a remény szinonimája lett. A szerző a sikeres szenátusi kampány óta mindvégig szorosan a politikus sarkában járt. A mű számtalan fontos dokumentumra rávilágít, valamint megismerhetjük az Obama által is hitelesített “gyilkos kampánytaktikákat.” A könyv megírása során Mendell saját exkluzív interjúinak anyagaira is támaszkodhatott, amelyet Obama legközelebbi kollégáival, mentoraival, politikai ellenfeleivel és családtagjaival készített.

“Csak három röpke év telt el azóta, hogy Obamát még őszinte büszkeséggel töltötte el, hogy van egy riporter, aki kíváncsi rá. Most pedig, ezen a napon, Springfieldben és világszerte több ezer újságíró leste minden szavát. És a sokezres lelkes tömeg ujjongva figyelte, ahogy megelevenedik előttük az amerikai történelem” – idézi fel a szerző azt a napot, amikor Obama bejelentette, hogy indul az Egyesült Államok elnökválasztásán.

A polc.hu könyváruházban itt megvásárolhatja a könyvet.

(Alexandra, 2008, 3999 forint)

Tomka Béla: A jóléti állam


A jóléti állam – s különösen annak leépítése – nap mint nap szóba kerül a politikai vitákban. Tomka Béla arra vállalkozott könyvében, hogy megmutatja, miről is van szó, s ad a jóléti állam fogalmáról, fajtáiról, s történetéről egy használható áttekintést, egy fogódzót. Mi tagadás, ez sikerül is neki. Könyvének talán legérdekesebb állítása: a régiónkban nem a globalizáció hatása miatt ingatagok a jóléti rendszerek – ugyanis annak a régió még mindig a nyertese – hanem a társadalmi szolidaritás alacsony foka miatt. A könyv valóban segít abban, hogy értelmezzük napjaink politikai polémiáit, s még arra is rájöhetünk, miért kap még mindig családi pótlékot Kóka János.

A polc.hu könyváruházban itt megvásárolhatja a könyvet.

(Corvina Kiadó, 2008, 1990 forint)

Surányi László: Megszólít vagy elvarázsol? – A zene szelleméről

Mikor lenne alkalmasabb elgondolkodni a zene filozófiájáról, mint a hosszú téli éjszakákon? A matematikus, filozófus, zene-, művészet- és irodalomesztéta, Surányi László új könyvében arra vállalkozik, hogy a dialogikus gondolkodás eredményeit részben felhasználva, részben továbbelemezve, dimenzióelméleti és szimbólumelméleti szempontokat is alkalmazva új fényt vessen zene és szó, zene és szám, zene és indulat, zene és tánc (rítus) ellentéten és rokonságon alapuló viszonyára.

A polc.hu könyváruházban itt megvásárolhatja a könyvet.

(Typotex, 2008, 3200 forint)

Térerő

A TérErő című albumban (és a projekt részét képező korábbi Műcsarnok-tárlaton) tizenkét kortárs magyar képzőművész egyenként tizenkét munkája látható. Bernát András, Bukta Imre, Chilf Mária, Csurka Eszter, drMáriás, Duliskovich Bazil, feLugossy László, Nádler István, Roskó Gábor, Soós Tamás, Swierkiewicz Róbert és Szűcs Attila készítettek táblaképet arról, hogy hatnak szerintük a műalkotások a befogadókra és egymásra. A katalógusban a 144 alkotás reprodukciója mellett Winkler Nóra, Horváth Judit és Erdélyi Zsolt Superman művészekkel készített interjúi is szerepelnek. A kiadvány legnagyobb érdeme, hogy e beszélgetésekkel az olvasók közelebb kerülhetnek a sokszor érthetetlennek tűnő kortárs képzőművészethez, megérthetik annak szimbólumrendszerét, az egyes művészek gondolatait, motivációit. A kötet előszavát Spiró György és Petrányi Zsolt írták.

(K. Petrys Ház, 2008, 6000 forint)

Merényi Dániel: Napirajz 2


A magyar internet egyik legviccesebb oldala, a Napirajz, ahol Merényi Dániel, művésznevén Grafitember, 2005 óta közel napi rendszerességgel teszi közzé humoros rajzait. Ezek valahol félúton helyezkednek el a karikatúra és a képregény között. Olyan helyzetképek, amelyek továbbgondolva akár önálló történetként is megállnának. Itt nem is a poén a fontos, hanem a részletek, ahogyan az ördög is ezekben lakozik. Külön gyűjtést lehetne rendezni abból, hogy a szereplőknek mi van a lábukon, korcsolya, diavetítő, régi rádió vagy esetleg bowlinggolyó, de a súlyos gyilkossági módszerek is külön topikot érdemelnek.

A Titkos Fiók kiadó két éve a 2005-ben és 2006-ban készült rajzokat jelentette meg, most pedig a 2007-ben készült anyagot vehetjük meg nyomtatott formában. A lényeg, hogy 14 éven aluli gyerek kezébe ne nagyon kerüljön, mert vulgaritása tökéletesen alkalmas arra, hogy örökre nyomot hagyjon a sérülékeny lelkükön. Az ennél idősebb kamaszoknak pedig ne adjunk muníciót a válogatott trágárságokból. Tehát, csak felnőtteknek.

A polc.hu könyváruházban itt megvásárolhatja a könyvet.

(Titkos Fiók, 2008, 3000 forint)

Címkék: kultúra