Elhunyt Láng István

Elhunyt Láng István erdélyi származású író, aki életének utolsó három évtizedében Hollandiában alkotott és Stephan Lang néven vált közismertté.

Az Erdélyi menyegző és A vakondvadász című regények Hágában letelepedett szerzőjét 63 esztendős korában, december 13-án vasárnap érte a halál.

Láng István 1945-ben született a Szatmár megyei Kálmándon. (A magyar falut a második világháború után csatolták Romániához, és a Camin nevet kapta.) A pályakezdő írót, filozófiahallgatót letartóztatta a román titkosrendőrség, a Securitate. Szabadon bocsátása után nem engedték publikálni. Ceausescu diktatúrájából 1974-ben menekült a Vasfüggönyön túlra. Hollandiában talált új otthonra, forgatókönyveit, esszéit, regényeit holland nyelven írta.

Az Erdélyi mennyegzőben, amely 1997-ben jelent meg Hollandiában, megírta szökésének viszontagságait és emigráns éveinek kezdetét. A 2001-ben kiadott A vakondvadászban pedig szülei életéhez nyúlt vissza. A kötetek magyarul is megjelentek.
Az író hamvasztására december 19-én, pénteken kerül sor Hágában – tudatta közleményében Walter van Teeffelen, a holland Avanti Productions kulturális szervezet igazgatója.

Címkék: kultúra