Égessük el a karácsonyfát!

Állítsuk szolgálatba a megújuló energiaforrásokat karácsonykor is: a fenyőből kiváló tüzelőanyag válik, ajándéknak pedig válasszuk a zöldenergiát - energiatippek a FigyelőNeten.

A családok nagy részénél a biomassza elengedhetetlen része az ünnepeknek, ha az adventi koszorúra és a karácsonyfára gondolunk. A fenyő magas fűtőértékkel rendelkezik, ezért lakásunk dísze az ünnepek után környezetbarát energiaforrásként hasznosulhat.

Megfelelő begyűjtéssel pellet keletkezhet belőle, de a helyi közterület fenntartó vállalat is összegyűjtésük után vagy komposztálja, vagy elégeti a karácsonyfákat. Ahhoz, hogy valóban környezetbarát energiaforrás legyen a fenyőből, tisztítsuk meg a szaloncukorpapírtól és egyéb díszektől – tanácsolja az Energia Klub.

Ajándékozzuk meg szeretteinket a szél által keltett hangokkal: az erkélyre, kerti fák ágaira akasztott szélcsengők és kis harangok kellemes hangjátékot kínálnak, a színes szélforgók és szélspirálok játékát pedig a szoba melegéből is élvezhetjük. Fogadjuk a vendégeket napelemes lámpákkal kivilágított kerti úton. Egyre népszerűbbek és nem is kerülnek sokba a kis kerti fényforrások, amelyek nappal feltöltik az akkumulátorokat, majd sötétedéstől több órán át világítanak.

Ossza meg velünk

Ön mit tett az energiatakarékosság érdekében? Kipróbálta valamelyik tippünket? Fotózza le, és töltse fel az FNTudósítóba! Vagy ossza meg velünk tapasztalatait e-mailben!

Ha a sok szervezkedés és jókívánságok közepette lemerült a mobiltelefonunk, töltsük fel napelemes mobiltöltővel. Idehaza is kaphatóak már a legelterjedtebb mobiltelefon-fajtákhoz használható töltők, amelyek befogják a Nap energiáját és otthon a hálózati áramot mellőzve, vagy kirándulások alkalmával a szabadban lehelnek új életet lemerült telefonunkba. Egyes mobiltöltők elemlámpa és URH-rádió funkcióval is rendelkeznek.

A gyermekek kedvence lehet a sokfajta napelemes játék, az az apró fa-helikopter, amelynek propellereit napelemek díszítik. A helikopter ugyan nem tud felszállni, de a propellerei annál gyorsabban pörögnek, minél nagyobb a rájuk eső napfény ereje. A napelemes szöcske pedig ugrálni is képes.

A következő részben negawattokat kínálunk ajándékba, további praktikus tanácsokért pedig katintson a FigyelőNet Energiatippek rovatára.