A WALL-E lett az év filmje

Meglepetésre egy animációs filmet, a WALL-E című robotos románcot tüntette ki az év legjobb filmje címével a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége (LAFCA).

A februári Oscar-gála előtt fontos mérce a kritikusok véleménye, a szakmai díjak kiadása pedig segít ébren tartani az érdeklődést az Amerikai Filmakadémia február 22-i ceremóniájáig. A LAFCA tagjai idén nem tudták kivonni magukat a legnépszerűbb produkciók bűvöletéből: a WALL-E világszerte 490 millió dollárt (100 milliárd forint) sepert be a mozipénztáraknál, a második helyre került Batman-film, A sötét lovag pedig alig valamivel egymilliárd dollár (203 milliárd forint) alatt teljesített. A WALL-E győzelme azért szokatlan, mert a kritikusok rendszerint drámákat részesítenek előnyben az év legjobb produkciójának kiválasztásakor.

A Los Angeles-i kritikusok döntésének kihirdetésére kedden került sor, pár órával az után, hogy a legnagyobb észak-amerikai filmkritikus szövetség, az amerikai és kanadai kritikusokat is tömörítő Broadcast Film Critics Association(BFCA) megnevezte saját jelöltjeit. A testület díjainak átadására január 8-án kerül sor. Az elemzők szerint a tűzközelben lévő LAFCA döntése azért általában hatással van a BFCA 200 tagjára.

A Los Angeles-i filmkritikusok Sean Penn Milkben nyújtott alakítását találták az év legjobb színészi teljesítményének, a legjobb színésznő pedig a brit Sally Hawkins lett a Happy-Go-Lucky című filmmel. Danny Boyle a legjobb rendező rangját érdemelte ki a Mumbai nyomornegyedeiben játszódó Slumdog Millionaire című drámájával.

A gyógyszer-túladagolás következtében januárban elhunyt Heath Ledger A sötét lovag Jokerének megformálásával nyerte el a legjobb epizódszereplő díját, míg a színésznők közül Penelope Cruzt ítélték a legjobb epizodistának a Vicky Cristina Barcelona és az Elégia című drámákban nyújtott játékáért. Az animációs filmek kategóriájában a Libanoni keringő című háborús dokumentumfilm vitte el a pálmát.

A LAFCA díjait január 12-én adják át.

Címkék: kultúra