BL: Raúl vezette győzelemre az „új” Realt

A Real Madrid az új edző, Juande Ramos bemutatkozó meccsén három góllal legyőzte a vendég Zenitet, de a Juventus mögött így is csak a második helyen zárta a csoportküzdelmeket. A „zebrákhoz" hasonlóan a Manchester United, a Bayern München és az FC Porto is elsőként masírozott a 16 közé a BL-ben.

A címvédő nem bírt az Aalborggal

Az E csoporban egyik továbbjutó sem tudott győzni, így nem változott a sorrend, azaz a címvédő Manchester United az első, a Villarreal a második helyen masírozott a nyolcaddöntöntőbe.

A csoportkör zárásán a „vörös ördögök” a csípősérüléssel bajlódó Cristiano Ronaldo nélkül (az aranylabdást nem nevezték a meccsre) fogadták az Aalborgot, és már a harmadik percben megszerezték a vezetést. Ryan Giggs indítását követően a sorozatban idén először eredményes Carlos Tevez 11 méterről a bal alsó sarokba lőtt. A folytatásban is lendületben maradt a MU, de a dán csapat a szünetig így is megfordította az állást.

Előbb Michael Jakobsen csúsztatott jobbról a jobb sarokba, majd a ráadás perceiben Jeppe Curth is mattolta az Edwin van der Sart helyettesítő Tomasz Kuszczakot: 11 méterről nagyszerű mozdulattal fejelt a jobb alsóba. A MU a második játékrészben legalább a döntetlen kiharcolta, és ezért elsősorban Wayne Rooneynak lehet hálás: az angol válogatott csatár az 52. percben 16 méterről a kapu közepébe küldte a labdát.

Wayne Rooney gólja egy pontot ért a MU-nak (Galéria)

Az már az előző kör után eldőlt, hogy a Celtic végez a csoport utolsó helyén, így a skótok jobb híján a szép búcsúért hajtottak a Glasgowba látogató Villarreal ellen – és ez össze is jött nekik.

A skótok 14. percben szerezték meg a vezetést: Mark Wilson adott be a bal oldalról, Sebastian Viera kapus Shaun Maloney elé paskolta a labdát, és a csatár néhány lépésről az üres kapu közepébe fejelt. A 35. perctől tíz emberrel futballozó spanyol ezüstérmes sorsa az első félidő végén, a 47. percben pecsételődött meg, miután Aiden McGeady 16 méterről a bal alsó sarokba lőtt. Miután a második játékrészben már nem változott az eredmény, a Celtic Glasgow az első, és egyben utolsó győzelmét aratta a Bajnokok Ligája idei kiírásában.

Élen a Bayern München

Az Olympique Lyon és a Bayern München egymás ellen döntött az első helyéről az F jelű csoportban. A francia csapat helyzeteivel kezdődött a mérkőzés, ugyanakkor a gólokat a vendég bajorok rúgták, 37 perc alatt háromszor is betaláltak.

A hazai védők a 11. percben többszöri próbálkozásra sem tudtak felszabadítani, Franck Ribéry „kihámozta” a labdát, amelyet aztán Miroslav Klose 14 méterről a kapu bal oldalába lőtt. A 34. percben a Bayern francia légiósa maga is eredményes volt (első ízben a Bajnokok Ligájában!), Luca Toni kiugratása után 10 méterről helyezett a bal alsó sarokba. A bajorok harmadik góljánál aztán újra az előkészítő szerepét osztották Ribéryre: három perccel a gólja után kiválóan ívelt át Kloséhoz a bal oldalról, a duplázó német támadó pedig a bal felső sarokba „pattintotta” a labdát – az a földről vágódott a bal felsőbe.

Idegenben nyert a Bayern (MTI/EPA)

A szünet után a Lyon már egy másik, szimpatikusabb arcát mutatta. Motiváltan és jól futballozott a francia csapat, nagy fölénybe került, és két góllal izgalmassá tette a találkozót.

Előbb Sidney Govou pofozta a hálóba a kapusról kipattant labdát, majd Jeremy Toulalan indítása után Karim Benzema egy az egyben törhetett kapura, kicselezte Michael Rensinget, és ezután már nem volt nehéz dolga. A Lyon további gólokat is szerezhetett volna, de elpuskázta a helyzeteit, ebben elsősorban a csereként beállt Fred járt az élen. Így a Bayern az első, a Lyon a második helyen került a legjobb 16 közé.

A csoport harmadik, UEFA-kupaszereplést biztosító helyéért csapott össze Bukarestben a helyi Steaua és a Fiorentina.
A románok csak győzelmük esetén maradhattak volna a nemzetközi porondon, ennek megfelelően fölényben játszottak, igaz, helyzeteket nem igazán tudtak kidolgozni. Ráadásul a 66. percben a vendégek megszerezték a vezetést: Fernando Vargas ívelése után Alberto Gilardino a bal kapufa segítségével fejelt a hálóba – ezzel pedig minden eldőlt. A Steaua Bucaraesti a meccset tíz emberrel (a 73. percben Pawel Golanskinak villant a piros), a csoportküzdelmeket pedig az utolsó helyen fejezte be.

A Porto visszavágott az Arsenalnak

Kijevben, a helyi Dinamo és a Fenerbahce összecsapásán is a harmadik hely volt a tét. Az ukrán együttesnek már a döntetlen is elég lett volna az UEFA-kupa-szereplés kiharcolásához, ugyanakkor a hazaiak mind a három pontot megszerezték.

A meccs egyetlen gólját Roman Jerremenko szerezte, 16 méterről gurított a hálóba a kapujából kirepülő Volkan Demirel alatt. A kijeviek az előző kiírásban üres kézzel – pont nélkül – búcsúztak a csoportkör után, idén viszont nyolc ponttal zártak, ötvenszázalékos teljesítménnyel kerültek át az UEFA-kupába.

Az FC Porto taralékos Arsenal fölé nőtt (MTI/EPA)

A csoport másik meccsén az FC Porto visszavágott Arsenalnak a Londonban elszenvedett 4-0-ás vereségéért, így első helyen jutott tovább. A „B csapatukkal” játszó „ágyúsok” alárendelt szerepet játszottak, Helton kapusnak nem sok dolga akadt.

Átellenben Manuel Almuniának már több, a csapatkapitányi karszalagot viselő spanyol hálóőr az első félidőben két nagy védést is bemutatott, Bruno Alves fejesével szemben azonban már ő is tehetetlen volt.

Az 54. percben Lisandro Lopez is betalált, 11 méterről bombázta a labdát a jobb felső sarokba. A folytatásban akár újabb gólokat is szerezhetett volna a Porto, ám kihagyta a helyzetet, persze így is teljesen simán és megérdemelten diadalmaskodott.

Ramos győzelemmel debütált

A H jelű négyesben a Juventus szerezte meg a csoport első helyét, annak ellenére, hogy hazai pályán nem bírt a sereghajtó fehérorosz BATE Boriszovval. Az olaszok még tizenegyesből sem tudtak betalálni, Sebastian Giovinco büntetőből az égbe lőtte a labdát. Igaz, Claudio Ranieri vezetőedző a lefújás után nem emiatt bosszankodott, inkább annak örült, hogy az AC Milan elleni bajnoki előtt senki sem sérült meg – ez pedig jelzi, mennyire volt fontos a szerdai BL-meccs a „zebráknak”.

A Juve az egymás elleni eredmények tekintetében bizonyult jobbnak a hozzá hasonlóan 12 ponttal záró Realnál, amely 3-0-re nyerte az utolsó csoportmeccsét, amelyen már kedden kinevezett Juande Ramos dirigált a kispadról. Amíg a vendég, a szereplését az UEFA-kupában folytató Zenit csak kapufáig jutott – kétszer is a felsőlécet találta el -, addig a királyi gárda három gót is szerzett. Ebből kettőt Raúl jegyzett, aki európai kupameccseken összesen már 66 találatnál jár, egy góllal előzi meg az eddigi rekorder Filippo Inzaghit, az AC Milan támadóját.

Raúl duplázott (MTI/EPA)

A Real Madrid csapatkapitánya a 25. percben Vjacseszlav Malafejev hibája nyomán szerzett vezetést: a kapus ahelyett, hogy megfogta volna a labdát, csak belepaskolt, így a berobbanó Raúlnak már nem volt nehéz dolga. A szünet után Arjen Robben pazar gólt szerzett, nagyszerűen emelt a hálóba, majd ugyanezt – Robben átadása után – Raúl is megcsinálta.

Csoportkör, 6. (utolsó) forduló

E csoport:
Celtic Glasgow (skót)-FC Villarreal (spanyol) 2-0 (2-0)
Glasgow, Celtic Park. V.: Circhetta (svájci)
Gól: Maloney (14.), McGeady (45+2.)
Kiállítva: Franco (35., Villarreal)

Manchester United (angol)-Aalborg BK (dán) 2-2 (1-2)
Manchester, Old Trafford. V.: Duhamel (francia)
Gól: Tévez (3.), Rooney (52.), ill. Pedersen (31.), Curth (45+2.)

A végeredmény:
1. Manchester United 10 pont
2. Villarreal 9
3. Aalborg 6
4. Celtic 5

F csoport:
Steaua Bucaresti (román)-Fiorentina (olasz) 0-1 (0-0)
Bukarest, Steaua Stadion. V.: Medina Cantalejo (spanyol)
Gól: Gilardino (66.)
Kiállítva: Golanski (72., Steaua)

Lyon (francia)-Bayern München (német) 2-3 (0-3)
Lyon, Stade de Gerland. V.: Webb (angol)
Gól: Govou (52.), Benzema (68.), ill. Klose (12., 37.), Ribéry (34.)

A végeredmény:
1. Bayern München 14 pont
2. Lyon 11
3. Fiorentina 6
4. Steaua 1

G csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)-Fenerbahce (török) 1-0 (1-0)
Kijev, Lobanovszkij Stadion. V.: Meyer (német)
Gól: Jeremenko (20.)

FC Porto (portugál)-Arsenal (angol) 2-0 (1-0)
Portó, Estádio do Dragao. V.: Vasszarasz (görög)
Gól: Bruno Alves (39.), Lisandro Lopez (54.)

A végeredmény:
1. FC Porto 12 pont
2. Arsenal 11
3. Dinamo Kijev 8
4. Fenerbahce 2

H csoport:
Juventus (olasz)-BATE Boriszov (fehérorosz) 0-0
Torinó, Stadio Olimpico. V.: Kapitanisz (ciprusi)

Real Madrid (spanyol)-Zenit (orosz) 3-0 (1-0)
Madrid, Santiago Bernabéu. V.: J. Eriksson (svéd)

Gól: Raúl (25., 57.), Robben (50.)

A végeredmény:
1. Juventus 12 pont
2. Real Madrid 12
3. Zenit 5
4. BATE Boriszov 3

Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények határozták meg a sorrendet. A Juventus pedig kétszer legyőzte a Real Madridot. A csoportok első két helyezettje bejutott a nyolcaddöntőbe, a harmadikok az UEFA-kupában a legjobb 16 közé jutásért léphetnek pályára. Mindkét sorozatban a következő kör sorsolására jövő pénteken kerül sor Nyonban.

—-Keddi eredmények—-

A csoport:
AS Roma (olasz)-Girondins Bordeaux (francia) 2-0
Chelsea (angol)-CFR Cluj (román) 2-1

A csoport végeredménye:
1. AS Roma 12 pont
2. Chelsea 11
3. Bordeaux 7
4. CFR Cluj 4

B csoport:
Werder Bremen (német)-Inter (olasz) 2-1
Panathinaikosz (görög)-Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi) 1-0

A csoport végeredménye:
1. Panathinaikosz 10 pont
2. Inter 8
3. Werder Bremen 7
4. Anorthoszisz 6

C csoport:
FC Basel (svájci)-Sporting Lisboa (portugál) 0-1
Barcelona (spanyol)-Sahtar Doneck (ukrán) 2-3

A csoport végeredménye:
1. Barcelona 13 pont
2. Sporting Lisboa 12
3. Sahtar Doneck 9
4. FC Basel 1

D csoport:
PSV Eindhoven (holland)-FC Liverpool (angol) 1-3
Olympique Marseille (francia)-Atlético Madrid (spanyol) 0-0

A csoport végeredménye:
1. Liverpool 14 pont
2. Atlético Madrid 12
3. Olympique Marseille 4
4. PSV Eindhoven 3

Címkék: foci